夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我去年結婚,今年六月生了孩子。我妻子是臺灣人。我們1月回到臺灣,她和父母在一起直到孩子出生, 我一月回來工作。本來我打算去臺灣照顧她,但不能因為臺灣政府阻止所有外國人去。從8 月開始, 她完全變了, 說了很多事情對我不好,並責怪我所有的事情。直到現在, 她提出, 我沒用, 沒有必要再擁有我, 想離婚。

她完全變成了另一個人。帶來了很多東西, 怪我

我給了她每月7000,所有的費用和抵押貸款由我支付,但她責怪我太少,想採取一半,4)她責怪我更早不申請臺灣但臺灣 香港辦公室關閉, 我很沮喪。兩周前,我轉500,000錢給她,希望她會高興,但她連續責怪我其他的事情,並說錢為嬰兒, 今天她把離婚表寄給我。真想哭。我知道她獨自照顧嬰兒是很難的。她不願意給臺灣身份證複印件,現在我不能申請去臺灣了。真的不知道該怎麼辦

侯爵府

PazuSheeta_FB 發表於 20-11-10 02:00
我老婆提出離婚大家好我老婆二月返咗台灣準備生BB本來我六月都會過去陪佢生BB咋但係因為疫情關係過不了從八 ...

好心加啲標點符號

snoopy888    發表於 20-11-10 09:24

大宅

相信你哋溝通一定有問題

複式洋房

可能係產後抑鬱
加上你不在身邊
如果你仲愛佢
比多一點耐性陪佢

子爵府

如果去到台灣就即飛去啦!

用視象通話可以嗎?

再唔係用email 或老套啲寫信啦!

珍珠宮

你陪唔到佢生bb照顧bb,咁你有無安排妥當?例如比錢佢去月子中心休養返。

假如你一句話疫情去唔到台灣之後就咩都唔理好難怪佢咁ge反應……女人生bb係超級痛苦又要照顧初生bb的話真係人都癲

男爵府

PazuSheeta_FB 發表於 20-11-10 02:00
我老婆提出離婚大家好我老婆二月返咗台灣準備生BB本來我六月都會過去陪佢生BB咋但係因為疫情關係過不了從八 ...

好正常。由生B 到照顧最初生最辛苦嗰段時間老公都唔喺隔離都搞得掂,以後都一樣唔需要你都搞得掂。你身體過唔去到,心靈支持有冇提供夠?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

佢喺台灣有冇人幫佢?其實佢都好辛苦。

男爵府

小豬Pigpig 發表於 20-11-10 07:46
好心加啲標點符號

大家好!我老婆二月返咗台灣準備生BB,本來我六月都會過去陪佢生BB咋,但係因為疫情關係,過不了!從八月開始他性情大變,我數所有的事情都係壞事,他掃盡我支持得好的事情。現在還跟我說出離婚,我好無奈又唔能夠怪責佢,因為佢一個人照顧BB都好辛苦,但係我現在跟他零溝通;因為佢唔肯說話,當我係衰人又唔俾資料我申請過去台灣,我唔知點算好?大家可以幫忙嗎?

複式洋房

mcs74 發表於 20-11-10 09:33
你陪唔到佢生bb照顧bb,咁你有無安排妥當?例如比錢佢去月子中心休養返。

假如你一句話疫情去唔到台灣之後 ...

陪月中心乜都做晒錢都俾咗但係台灣唔俾所有人過去

侯爵府

回覆樓主:

你地有冇註冊?如果有可以港台兩邊交文件申請居留證你可以過台灣的。點解2月唔申請
唔好點評我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小豬Pigpig 發表於 20-11-10 07:46
好心加啲標點符號
同意可能可以改變佢講法

複式洋房

marchflower 發表於 20-11-10 08:58
可能係產後抑鬱
加上你不在身邊
如果你仲愛佢

都好有可能,始終生左bb但老公又唔係自己身邊
佢離婚呢d可能都係意氣說話黎,試下俾多d耐性佢

侯爵府

有無親友係個邊了解下?

複式洋房

你好嗎 發表於 20-11-10 21:35
你地有冇註冊?如果有可以港台兩邊交文件申請居留證你可以過台灣的。點解2月唔申請
...

台灣辦事處五月份關閉我本來申請到11月有個時間可以去申請但係佢又唔肯比資料而家嬲晒我好無奈佢只係怪責我冇做嘢但係我已經嘗試咗好多但係台灣辦事處真係好麻煩

複式洋房

wingyaumama 發表於 20-11-10 09:13
如果去到台灣就即飛去啦!

用視象通話可以嗎?

我已經寫咗封道歉信但係佢而家乜都怪責我話我講啲嘢好嘔心

子爵府

生完情緒係會低啲,小小事都會唔開心!台灣月子中心好正㗎喎,我諗佢都係嬲冇老公陪啫!

你盡量寫信,寄啲小物件去氹佢,附近有冇花店可送花比佢?

珍珠宮

回覆樓主:

生完無安全感
男人要做多些實際行動

大宅

樓主,冷靜些,如果和你想大家幫忙,先讓我們讀懂你的文,好嗎?例如加標點符號。
雖然封關,你有沒有嘗試申請特別入境?老婆生BB應該是人道理由,可以入境的。台灣那邊有人照顧你太太嗎?找那些人溝通下先。不難想像你太太由生BB到現在面對的壓力,她承受更多。

大宅

Flower-kid 發表於 20-11-13 08:16
樓主,冷靜些,如果和你想大家幫忙,先讓我們讀懂你的文,好嗎?例如加標點符號。
雖然封關,你有沒有嘗試 ...

你睇佢寫遍野寫極都吾加標點符號?大佬呀現在有位老婆肯幫你生仔呀?你坐享其成你做過付出過啲乜嘢?有一条蟲之嗎係咁多?

首頁

尾頁

跳至