自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

又無乜所謂嘅,唔鐘意睇可skip

公爵府

cbeyond 發表於 20-11-10 10:00
正常人都覺得係打手
個個星期出post, 仲有唔少係新戶

係咪新用戶我就唔知,因為呢D還神post我係開頭入去睇過,然後就越來越多還神post後,我就自動跳過再冇入去睇過lu。

珊瑚宮

BGCOME08 發表於 20-11-10 10:21
係咪新用戶我就唔知,因為呢D還神post我係開頭入去睇過,然後就越來越多還神post後,我就自動跳過再冇入去 ...

me too, 好耐無睇過, 或者現在有唔同啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我以前睇過,啲人話去許願時,承諾過話當願望成真,就會將神既大能廣報,咁我諗BK咁多人識,咪係廣報既好場地囉﹗

可能咁,有啲人就認為"當許願時,將呢句"將神既大能廣報"加入,願望成真機會會大啲,咁卦。

其實我又無咩野,鍾意咪,一係都skip左就算。

反而無去諗人係打手宣傳喎。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

cbeyond 發表於 20-11-10 10:00
正常人都覺得係打手
個個星期出post, 仲有唔少係新戶

係囉! 點解D新手咩都唔出,一出又係多謝前,多謝後。
雖然話自由板,但是板板都有,個個星期又有。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Percy210 發表於 20-11-10 10:29
係囉! 點解D新手咩都唔出,一出又係多謝前,多謝後。
雖然話自由板,但是板板都有,個個星期又有。 :quie ...

又咁講,都有資歷深既會員有出post既。

而我又咁諗,點解係新會員呢,可能係

1. bk真係好知名,的確係還願宣傳既好地方,而且,呢度又畀咁出post喎。

2.舊會員唔想畀人地知咁多,唔想人地話佢有居心、迷信呀、怕起底呀咁,咁咪開個新戶口黎講囉﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

大將軍 發表於 20-11-10 08:23
我都怕問咗會比人圍,但自己又八卦想知

如果咁靈,吾該求吓疫情盡快消失

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

係喎!成日都見到,但冇睇過。我仲以為同一個post tim,.

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Angelice-BeBe 發表於 20-11-10 08:22
其實我想問好耐,點解會成日上嚟講點好,幾好,好靈驗,自己心知咪得囉,搞到好似宣傳咁
...

冇錯,係宣揚,不過係自願免費義工,定係……
你估A定B
A)有好野,分享大家,想渡人地,積德
B)宣傳,利益關係

象牙宮

回覆樓主:

想講好耐!咁鍾意求神,又多謝又話靈驗,就唔該日日求新冠肺炎消失啦!

侯爵府

my005 發表於 20-11-10 10:38
又咁講,都有資歷深既會員有出post既。

而我又咁諗,點解係新會員呢,可能係

甘又係,BK給大家供應為還神好地方/網站/宣傳

男爵府

Protea 發表於 20-11-10 09:18
我老公都拜好多神,佢都話無可能係網上咁多謝。又唔見有人係街多謝!亦從未見過有靈驗要咁廣傳,佢地自己發 ...

這個論調比較合理,不過我喺幾年前開始見有人在BK相傳話: 願望達成上網廣傳謝禮
我不知道這個所謂習俗,是否係背後始源者的動機
但相信還神者純粹係虔誠及履行承諾嘅因素
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

子爵府

野原美冴 發表於 20-11-10 08:20
之前我都有相同疑問, 後來有人拆穿了,其實廟宇都係一盤生意, 有可觀的香油錢, 營業額可以一個月幾十萬、甚 ...

嘩!唔講唔知喎真係!唔怪之得呢排一入黎就不斷見到多謝post

別墅

我都見呢排好多多謝咩咩神嘅po...
我仲以為係泰國果個四面佛
點知又話包場又話點點點...
又好似唔係

侯爵府

搵食卦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我去泰國拜過两次(相隔十多年),
两次不但不如願, 我/家人仲更杰更黑.
我第一次去完泰國拜, 回港两日就開始病, 是泰國的菌, ( 港已絕種的病)
入院住了一排,差d冇命.

第二次是十年多年為兒子求,
結果, 更阿呢吉蒂.

如果我開post反宣傳話數字佛(神)唔靈,
一定俾廟粥的打手、信衆插死?!

所以不靈驗的人唔敢開post公開,怕俾人圍;只見達成願望的人及廟粥打手開post...

根本看不到事實的全部.

靠拜神佛, 不如多做善事積福, 因神佛不會幫只會作出求, 但不會回饋社會(付出)的人.
還神是心意, 不是講錢.
我相信回饋社會,多做善行, 普渡衆生,
比添很多香油錢及買很多祭品供奉,
更得神佛的喜悦.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Irene1121 發表於 20-11-10 11:04
這個論調比較合理,不過我喺幾年前開始見有人在BK相傳話: 願望達成上網廣傳謝禮
我不知道這個所謂習俗,是 ...
我以為係話因疫情關係,去唔到還神,但又要係期限內做,所以借用網絡還神,原來係許願時作出承諾

珊瑚宮

回覆樓主:

我都係咁話
點解唔求疫情快d消失, 大家可過正常生活

子爵府

雖然話自由廣場係講咩都得,但一日兩三個post post內幾版都係得呢個公仔對個討論區可讀性係有d影響

littlefunpig    發表於 20-11-10 12:25

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cbeyond 發表於 20-11-10 12:06
我都係咁話
點解唔求疫情快d消失, 大家可過正常生活

我有諗過,可唔可以求黑暴消失,香港和平?

首頁
23456...9

尾頁

跳至