自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

國際學術期刊《刺針》(The Lancet)日前刊登一篇文章顯示,最新研究發現,從1985年到2019年,中國和韓國成為了5至19歲兒童及青少年平均身高增長最快的國家。

過去35年,中國19歲男性的平均身高增加了8厘米,達到175.7厘米,增幅在200個國家地區中位列第一,相應的世界排名從1985年的第150名提升到了2019年的第65名;中國19歲女性的平均身高增加了6厘米,達到163.5厘米,增量全球第三,平均身高全球排名從第129名上升到第54名。

研究顯示,中國19歲男女的平均身高均超過韓國(男性175.5厘米/女性163.2厘米),位列東亞第一。

其中,朝鮮平均身高為男性174.7厘米,女性161.2厘米;日本為男性172.2厘米,女性158.5厘米;印度為166.5厘米,女性155.2厘米。

在全球範圍內,中國的平均身高追平還超過了南歐的葡萄牙、意大利和西班牙等國家。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1420150/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E4%B8%AD%E5%9C%8B-%E7%A0%94%E7%A9%B6%E6%8C%87%E4%B8%AD%E5%9C%8B19%E6%AD%B2%E7%94%B7%E5%A5%B3%E5%B9%B3%E5%9D%87%E8%BA%AB%E9%AB%98%E6%88%90%E6%9D%B1%E4%BA%9E%E7%AC%AC%E4%B8%80-%E7%94%B7%E6%80%A7%E5%B9%B3%E5%9D%87175-7%E5%8E%98%E7%B1%B3

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

明顯生活好左、食用營養多咗~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

除營養外,覺得運動亦係關鍵,中國近年推行校內保健體育,應有影響

但報告話香港男仔平均身高有174,就真係唔多覺,近年係街所見,男仔好似越嚟越削,高大身型唔係冇,不過真係偏少

翡翠宮

回覆樓主:

營養好咗

子爵府

希望我個人最最最起碼超過平均線175.7cm啦,現時12歲172cm

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

出街見到D後生仔女,都覺得高過我後生果期

大宅

平均175以上,高左咁多?係咪因北方個邊既人拉高了?

珍珠宮

vanfersen 發表於 20-11-10 11:30
國際學術期刊《刺針》(The Lancet)日前刊登一篇文章顯示,最新研究發現,從1985年到2019年,中國和韓國成 ...

我仔得174.8詐,點算?仲有冇得高?

子爵府

vanfersen 發表於 20-11-10 11:30
國際學術期刊《刺針》(The Lancet)日前刊登一篇文章顯示,最新研究發現,從1985年到2019年,中國和韓國成 ...

但發覺好多香港男女都低於全國平均水平

wcpcelia    發表於 20-11-11 09:30

珍珠宮

我普遍認識既內地人又真係高。。當然唔係話全部啦。。

珍珠宮

減齡達人勳章

teresayan07 發表於 20-11-10 12:33
我普遍認識既內地人又真係高。。當然唔係話全部啦。。

x2

去內地玩時, 已經發覺。

水晶宮

野原美冴 發表於 20-11-10 12:45
x2

去內地玩時, 已經發覺。

我係睇陸劇發覺國內好多高人

男爵府

deepside 發表於 20-11-10 12:28
平均175以上,高左咁多?係咪因北方個邊既人拉高了?

廣東和四川應該是咁多省份最矮的

珍珠宮

回覆樓主:

南方人身高係矮d,而且好似有研究話其實矮人會比較長壽,睇下日本

珍珠宮

怪獸青BB 發表於 20-11-10 12:50
南方人身高係矮d,而且好似有研究話其實矮人會比較長壽,睇下日本

都幾科學,矮小要小養份就可生存,心藏負荷亦小

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

whywhite22 發表於 20-11-10 12:47
我係睇陸劇發覺國內好多高人

男一完是高富帥

珍珠宮

好媽媽勳章

MM2H 發表於 20-11-10 11:57
除營養外,覺得運動亦係關鍵,中國近年推行校內保健體育,應有影響

但報告話香港男仔平均身高有174,就真 ...

174唔係太高㗎咋,我反為見而家d後生仔有d都幾高,平均有174唔奇

珍珠宮

回覆樓主:

營養豐盛,見好多女學生身材成s形,令我極羡慕望多幾眼。

伯爵府

牛年勳章

北方人一向都高大
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

首頁

尾頁

跳至