自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實點會知? 我都係有人見工時,人事部先俾個人事file我睇時先會見到,證書副本我通常唔睇,人事部要查正本。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

刑事黎喎! 以虛假資料得到呢個職位! 公司有權追討由入職起嘅薪酬

伯爵府

連學歷都虛報,仲有d乜晤敢虛報
誠信好大問題

大宅

當初個下屬做了咩事情而另你懷疑虛報學歷?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

anita_yps 發表於 20-11-11 11:58
其實點會知? 我都係有人見工時,人事部先俾個人事file我睇時先會見到,證書副本我通常唔睇,人事部要查正本 ...

可能無睇正本! hr失職
放下自在

公爵府

同HR講, 等佢地處理番!

珊瑚宮

回覆樓主:

同介紹佢來的講, 勸佢自動辭職啦。
唔肯, 你最好通知公司, 否則有乜事, 公司都可能因你無匯報, 以為你都有心隱瞞

翡翠宮

牛年勳章

in人一定要睇正本,再交俾clerk copy,唔會收應徵者交嚟既copy

大宅

你係上司都唔知要點做?

公爵府

mike89 發表於 20-11-11 10:16
本來真學歷都可以入職?
睇下佢平時表現,問下原因,
好既就諗辦法幫佢改返,

你教緊人犯法,樓主,千萬,千萬,千萬不要幫佢改。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個人幾做到野都係假!誠信問題,此人留不得,大可叫HR 開門見山,直接勸退! 但公司將保留追究權利!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cattz288 發表於 20-11-11 15:02
可能無睇正本! hr失職

要呃嘅,整張靚靚彩色cert有幾難?
我唸有人搏公司唔會真無同大學check,見有cert就當係真

大宅

KaLuLu_Yan 發表於 20-11-11 10:12
無意中發現下屬虛報學歷,點算?
...

通常唔會揭發,
因為你搞到人地沒份工,
最終怨怨相報,
人命關天。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 20-11-11 15:28
要呃嘅,整張靚靚彩色cert有幾難?
我唸有人搏公司唔會真無同大學check,見有cert就當係真
...

cert無浮水印? (唔知係咪咁叫!我果張有架 )校印會突出黎
放下自在

用戶要求終止服務

牛年勳章

cattz288 發表於 20-11-11 15:32
cert無浮水印? (唔知係咪咁叫!我果張有架 )校印會突出黎

有心要做假好容易,淘寶都淘到。

象牙宮

大笨鐘 發表於 20-11-11 15:34

有心要做假好容易,淘寶都淘到。

咁都得? 博細公司唔會check
放下自在

侯爵府

牛年勳章

令我想起我都曾經懷疑舊下屬虛報學歷,但最後無再深入verify,而佢都好快辭咗職

用戶要求終止服務

牛年勳章

daycare1 發表於 20-11-11 15:29
通常唔會揭發,
因為你搞到人地沒份工,
最終怨怨相報,

唔刻意 check 就話唔知啫!而家知道咗,仲有 email records,即使唔爆佢,將來佢比人拆穿,自己都會有包庇嫌疑,所以交比人事部處理最好。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至