自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

純分享
我最近觀察身邊長氣嘅人,以及同佢地嘅互動,發覺佢地唔係無記性所以「長氣」,而係佢地得唔到想得到嘅回應所以「長氣」。
例如佢地提議去邊度買餸好,我以為閒話家常,如果回佢「我覺得xxx啲菜仲好喎」,佢就會一個月以來同你講同一個提議十次。但如果我求其答「係呀,我搵日去睇下先」,佢就好少會再提。
其實越長氣嘅人,身邊嘅人就越唔想啋佢地,越不被回應就越長氣地希望得到認同,所以要停止呢個惡性循環,就要諗長氣嘅人想要聽乜,答得好可能就駛聽第二次,反正答完又唔一定真係接受。
我都會提醒自己唔好做人咁長氣,無論對方有無反應,盡量講咗一次就算。

大宅

回覆樓主:

我都勁怕呢啲人, 一日ee哦哦

避之則吉

我提自己第時上咗年紀千其唔好咁,癈事仔女都怕咗我

公爵府

我有親戚係咁。

男爵府

幣! 我發現我自己越來越長氣, 我一唔提 啲仔女拎嘢, 佢哋一定拎漏嘢

侯爵府

仲有種人係覺得空氣唔應該安靜, 唔可以有唔講嘢的時間, 於是不停搵嘢講
我天生愛靜, 遇過呢種人直情食一餐飯已經頭痛
長期响身邊直情要發脾氣叫佢靜D

wcpcelia    發表於 20-11-12 12:12
alice0606    發表於 20-11-11 18:51

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我呀媽,佢每次打電話比我,一直不停講講講,都唔肯收線,就算我話唔得閒,佢仍然不斷講,最後我同佢講我要cut線,唔講啦,佢都停唔到........ 好無奈

大宅

正講中心聲 我地一班同事都叫那婦人為“長舌”

避免同姖打開話題 一句話可以講到的 姖會詳盡描述 死吾斷氣講講講 扮有電話入 收綫后都繼續講

總之長舌之人一見就煩 都唔知屋企d老公仔女點頂

伯爵府

回覆樓主:

我都唔明有啲女人要攪到自己個格又衰又乞人憎

水晶宮

Haz-mama 發表於 20-11-11 12:38
我呀媽,佢每次打電話比我,一直不停講講講,都唔肯收線,就算我話唔得閒,佢仍然不斷講,最後我同佢講我要 ...

我以前幾個人打電話俾我直頭唔停口係咁講, 我話我唔得閒, 佢面皮厚到哦一聲就繼續講, 同埋仲有其他野我唔中意佢, 所以疏遠左佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

rachel_ching 發表於 20-11-11 12:42
我以前幾個人打電話俾我直頭唔停口係咁講, 我話我唔得閒, 佢面皮厚到哦一聲就繼續講, 同埋仲有其他野我唔 ...
你都好吖,有得疏遠,唔洗聽唔洗見,但我呀媽冇得疏遠,唯有硬食

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我老公同我哥都係呢d人
細時就成日比佢依依哦哦
E+ 就到我老公

珍珠宮

booop 發表於 20-11-11 12:40
正講中心聲 我地一班同事都叫那婦人為“長舌”

避免同姖打開話題 一句話可以講到的 姖會詳盡描述 死吾斷氣 ...

我隔離 team 有個係咁,兩句嘅 email 可以變 12 個出黎,但有嘢講都係情願 email 飛住睇,唔係打電話仲大鑊。最驚喺 toilet 撞到

珍珠宮

mkmama21 發表於 20-11-11 12:23
幣! 我發現我自己越來越長氣, 我一唔提 啲仔女拎嘢, 佢哋一定拎漏嘢

控制自己只提一次,漏咗自己負責,好過佢地對妳嘅提點麻目咗。

珍珠宮

Haz-mama 發表於 20-11-11 12:47
你都好吖,有得疏遠,唔洗聽唔洗見,但我呀媽冇得疏遠,唯有硬食

妳試下回應佢時正面啲、肯定啲,佢地可能要make sure 其他人聽到自己講嘅嘢,否則會不斷重複。

珍珠宮

c.vieri 發表於 20-11-11 12:55
我老公同我哥都係呢d人
細時就成日比佢依依哦哦
E+ 就到我老公

佢地係重複又重複咁講,定係唔停口搵嘢講?如果後者,可以唔駛下下理佢地,由得佢自己講到攰。

男爵府

Haz-mama 發表於 20-11-11 12:38
我呀媽,佢每次打電話比我,一直不停講講講,都唔肯收線,就算我話唔得閒,佢仍然不斷講,最後我同佢講我要 ...

我呀媽都係
我有時忍唔住話你講過好多次啦
佢仲鬧我點解唔比佢講嘢
連我工人姐姐都話婆婆好 talkative

wcpcelia    發表於 20-11-12 12:14
Haz-mama    發表於 20-11-11 16:54

侯爵府

牛年勳章

我遇過一個老闆,佢係因為對人唔信任而好長氣而不自知,我以前跟開啲老細都好信任我,俾好大自由度,直至跟呢個長氣老闆,我初跟佢已頂唔順,直接同佢講,其實同一樣野佢講一次我已經會記住,反覆提完又提,喺佢口中嘅溫馨提示,變成對我嘅唔信任,好在講完佢都理解,不過我都會主動配合令佢對自己增加信任度,之後都work到,不過呢種煩過阿媽嘅老細其實真係幾難頂

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Ononluk 發表於 20-11-11 13:18
佢地係重複又重複咁講,定係唔停口搵嘢講?如果後者,可以唔駛下下理佢地,由得佢自己講到攰。
...

佢地係果種
你食左飯未呀?
佢地會答你「今晚d飯好硬/軟、d菜淡/咸左d ⋯⋯ 總之好長氣咁解釋好多,但永遠唔知重點喺邊」

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

越來越長氣多數有兩種人, 我已是其中一種:

1. 當你叫人做野時, 對方唔應你, 你就以為佢听唔到, 所以不斷重覆, 講到佢有回應為止, 又或怕佢應完唔上心, 所以再不斷提醒佢, 到最后被視為長氣, 老人院都唔收<<<我中咗.

2. 老人家, 屈在家, 成日無人同佢講野, 一見有人肯回應, 就不斷講講講講, 因為活動範圍少, 所以話題亦都少, 不斷重覆又重覆. <<<我亞娘中咗

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

Ononluk 發表於 20-11-11 10:58
純分享
我最近觀察身邊長氣嘅人,以及同佢地嘅互動,發覺佢地唔係無記性所以「長氣」,而係佢地得唔到想得 ...

我呀媽咪係

首頁

尾頁

跳至