自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我家大小姐好細個時開始學鋼琴,佢係鐘意音樂嘅,不過要操練式練琴佢唔鍾意,所以我由佢hea學,到中一暑假佢先話想加埋學長笛,我提左佢唔可以玩玩下果隻,因為上左中學已經大個女,揀得想學即係有興趣,因為有基礎音樂/鋼琴底子,佢學長笛pick up好快,佢仲話中學大個左學其他樂器,會易上手過由小學開始學,而家中五鋼琴&長笛都繼續有學,冇話要停,我覺得以興趣行先會冇咁易放棄,如果以考級為目標要不停操練,未必個個小朋友頂得到
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

子爵府

cara.mak 發表於 20-11-11 15:18
平時佢自己一個練琴?你呢?

我要番工,平日放工番黎跟功課,之後而家都開始每星期有少量默書同評估,睇完功課食完飯我有叫佢練,之後我就沖涼,整下自己野,囡囡就借d 二唔練(其實佢都累啦,食完飯都八點幾)
星期六日都有陪佢練,不過佢都係練夠次數就算。所以我觀察左一年,我就覺得佢無乜興趣

子爵府

granja 發表於 20-11-11 16:00
你而家根本係迫緊佢,佢冇興趣既話幾易學都假,唔肯練習,幾容易都會變得難。
...

我個囡k3開始學,開頭易佢都ok, 而家開始佢覺得難,就想放棄。 其實我就係唔想佢咁易放棄。不過轉捩點係上星期佢喊住咁話唔想學琴,好難,我就反思係咪唔應該迫佢學。 但同時間又諗咁容易放棄好似唔好。
想佢試下其他樂器係想知佢係咪會對其他樂器會感興趣。 講真,資源我有,佢鐘意乜都會比佢試。(所以佢其實仲有畫班同跳舞)但有時諗我比佢試,係咪都算迫緊佢

子爵府

同埋我成日都覺得女仔識樂器會有d 氣質,所以想佢試下其他樂器 lor.... 佢自己又話想玩小提琴 wor ...

子爵府

我贊成小朋友先學鋼琴。彈琴要左右手協調,甚至加埋腳,我覺得對腦部的發展有好處。年紀細,最大優勢係有時間練,越大越多功課、考試,不可能太多時間練。

水晶宮

子若 發表於 20-11-11 17:45

我個囡k3開始學,開頭易佢都ok, 而家開始佢覺得難,就想放棄 ...

既然喊晒,又唔肯練,可以停一停,試吓其他樂器或者體藝活動,過一段時間再睇吓係咪學番。

堅持唔隨便放棄,呢個概念係好。但唔係樣樣要循呢個做法去行。 佢咁既反應,你就算堅持亦唔見得可以扭轉局面。

水晶宮

子若 發表於 20-11-11 17:51
同埋我成日都覺得女仔識樂器會有d 氣質,所以想佢試下其他樂器 lor.... 佢自己又話想玩小提琴 wor ...
...

小提琴好睇老師,有見過有導師幾個月歌仔都教唔到一首,堂堂執posture多。初學要捱一段悶,唔會比鋼琴有趣。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

任何興趣都冇得迫㗎啦。
到佢大時,你迫佢唔到,咪一樣要放棄。浪費金錢同時間。有日佢自己話要學番先算啦。
我自己就係咁啦。細個學乜學物,憎到死,本來有興趣都變冇興趣。到中學全部停晒。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔需要學好鋼琴先轉其他樂器
如果佢唔鐘意練琴,就唔好學了,學也是浪費錢同時間,轉會學其他有興趣的更好。

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

其實管樂容易過鋼琴和弦樂,但大前提係本身要天生夠氣。如果唔夠氣,吹唔響。

公爵府

cara.mak 發表於 20-11-11 15:16
我為左個女走去學,學學下鍾意左
我女4歲8個月, 7月份開始初學鋼琴,加油呀,我都努力中
...

我仔而家初学,我一向好想学,佢上堂時我坐系旁边学埋一份,感覺好抵
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

子若 發表於 20-11-11 17:45

我個囡k3開始學,開頭易佢都ok, 而家開始佢覺得難,就想放棄 ...

老師個role也行重要。有時學得悶,小朋友冇心機練習,可能係老師帶唔出學琴的趣味。有冇同老師講過小朋友冇心機學的問題?有時係小朋友get唔到個音樂style所以覺得好難同苦悶。

公爵府

野原美冴 發表於 20-11-11 18:20
其實管樂容易過鋼琴和弦樂,但大前提係本身要天生夠氣。如果唔夠氣,吹唔響。
...

我仔学trombone 好鬼難,特别系高音。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

同埋對樂理黎講,有學鋼琴會好少少
因為鋼琴要睇曬高低音兩邊,但學小提琴/大提琴/長笛等樂器都只係得其中一邊 (高音或低音)

到學5級樂理個陣就可能要花多少少時間PICK UP

水晶宮

子若 發表於 20-11-11 14:20
例如 小提琴長笛豎琴。但小朋友唔鐘意練鋼琴,係咪代表佢對音樂無興趣,唔應該再學其他?
...

我從來冇正式學過鋼琴。學生時代我學另一種樂器,同埋參加合唱團。

如果時光倒流畀我 second chance,我諗我會學咗鋼琴先再學其他嘢。

大宅

我小朋友學緊小提琴,開頭又係唔鐘意因為覺得好難。學左一個月識啲歌仔之後日日主動要練琴

利申:!小朋友4歲

伯爵府

回覆樓主:

鋼琴學得高級又精就一啲都唔易。

其他學器只睇單邊譜,鋼琴要睇左右手雙邊譜。不見得比其他樂器容易。

但學琴有番上下級數,再學其他學器就好易上手。

真實個案:
有琴底再學其他樂器,學咗一左右年其他學器,就可以一考考4至5級。

伯爵府

hello.kelly 發表於 20-11-11 18:13
琴係易學,但彈得好就難d

易彈到聲,但好唔好聽就另計

伯爵府

子若 發表於 20-11-11 14:20
例如 小提琴長笛豎琴。但小朋友唔鐘意練鋼琴,係咪代表佢對音樂無興趣,唔應該再學其他?
...

你小朋友幾大?點解小朋友一定要學樂器?點解小朋友唔可以對樂器冇興趣?
全香港嘅家長都喺度揠苗助長!悲哀!

首頁

尾頁

跳至