婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

moonishun 發表於 20-11-12 16:32
我c6話佢(99)只係黎湊仔,其他野一蓋不理!話個鐘點係我請既就應該由我同返佢講喎!同之前工人姐姐情況一 ...

唔使理你奶奶啲投訴 之後佢每次同你講你就當佢笑話咁聽 一於當佢唱歌 轉個頭左耳入右耳出 你唔出聲話個鐘頭,唔通佢一過嚟撬開你吧口啊!

一於當佢啲投訴好似笑話咁聽,你而家已經要臥床,保護自己身心最重要,99佢唔愛惜你,你都要愛惜自己。

水晶宮

moonishun 發表於 20-11-12 16:31
呢2日鐘點姐姐入黎成日同我呻99又講好多我同我媽壞話,咩唔好既野住部都係我做,全部都係我叫佢既(例如仔 ...

來説是非者, 便是是非人。你個鐘点姐姐口多, 你不要同佢圍爐取暖。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

金宵大廈 發表於 20-11-12 21:46
唔使理你奶奶啲投訴 之後佢每次同你講你就當佢笑話咁聽 一於當佢唱歌 轉個頭左耳入右耳出 你唔出聲話個鐘 ...

.

大宅

birdbird 發表於 20-11-12 22:24
來説是非者, 便是是非人。你個鐘点姐姐口多, 你不要同佢圍爐取暖。

.

男爵府

moonishun 發表於 20-11-12 16:32
我c6話佢(99)只係黎湊仔,其他野一蓋不理!話個鐘點係我請既就應該由我同返佢講喎!同之前工人姐姐情況一 ...

Jm,你要爆既係你老公,而唔係你99。

你記住,在正常母子關係入面,由於母性影響,阿媽最終都會對個仔服軟。

你既問題係個性太軟弱,太愛你老公,而呢點已經俾你老公發現左,成為你老公拿捏你既武器。

正因你99咁對你同你媽,你都唔癲左咁反抗;正因婆媳關係失衡,你老公一句我想再煩,你就止步;正因你老公一句再
煩就唔番屋企,你就噤聲。

你同你99兩個女人,明顯應付你易得多,柿子咪揀軟既捏囉!

當你被人輕易拿捏,咁咪會有99只嚟凑仔,其他一概不理囉!

你俾個良心你老公,你老公當你俾狗肺。

你調教得掂你老公,你99自然尊重你!

大宅

老陳皮 發表於 20-11-13 00:21
呢啲人大有人在,唔會當新抱係屋企人,一齊住見到個垃圾桶滿晒都唔會幫手倒一次,永遠奉旨要你做

樓主其 ...

.

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

針無兩頭利,你99係你屋企時間長左耐左重心關注多左就會多多意見當左自己係屋企話事人,除非你可以無左佢唔係就真係只有忍下

水晶宮

老陳皮 發表於 20-11-13 10:22
我99都係笑面虎,我初初都係好似你咁,以為99好開通,唔係斤斤計較個種人,點知生完第一個就見真章,不過 ...

鬧完交仲肯去99 屋企吃飯, 你呢個心抱算做冇隔夜仇喇. 有好多心抱會以後唔同99 見面㗎。

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

moonishun 發表於 20-11-12 12:09
c6講明唔想聽我呻... 話唔想再被煩...
我真係冇地方可以呻了...
多謝你地係度聽我講... 接收我既負面情緒 ...

點解唔返娘家?帶埋個仔返娘家。個媽寶留返比人哋呀媽

大宅

moonishun 發表於 20-11-12 16:02
佢間唔時都有...
有幫手洗碗晾衫..
而家長期訓床佢驚我易感染都會多左畀洗廁所..

唔好成日話返工忙喇,根本係藉口,香港人有邊個返工唔忙架,我日日6點起身餵奶換片再送bb去比我媽我先返工,每日放工返到娘家8點,快手食啖飯,我就要洗樽餵好做清潔陪b訓,到11點先可以做下自己野,每日訓5個鐘。
老公放工仲夜過我,但佢一定會做晒洗衫吸塵清潔,做得人父母,尼d預左架啦,冇得怨,而我又唔覺辛苦,一切都係自己揀,應份要做架!

大宅

shannon_fky4186 發表於 20-11-13 01:11
Jm,你要爆既係你老公,而唔係你99。

你記住,在正常母子關係入面,由於母性影響,阿媽最終都會對個仔服 ...

exactly, 我99怕左佢個仔,佢個仔又怕左個老婆(即係我),所以我99從來冇對我做過啲咩衰嘢。

侯爵府

moonishun 發表於 20-11-11 20:43
我買d仔仔衫褲佢甚少著,仲要收起晒,因為唔岩佢心意,又話cutting唔好,太長大窄,太厚太薄blablabla... ...
same..我買個d極少著,佢or佢女(仔個姑媽)買既就日日著

大宅

樓主eq好高,比著我一早同佢反面

大宅

回覆樓主:

兩個方向

1:忍 直到D仔讀完書,但你99未必肯放手,有些新抱要忍到佢百年歸老果日。

2;想辦法翻娘家住,你有工作,有收入,依家開始錢不要再過父家,同阿媽商量要番去住,盡量帶埋D仔。其實未必要離婚,可以有好多籍口,例如阿媽果邊D學校好D, 我就係咁帶個仔回娘家,然後老公跟埋過來。

你老公可以唔使理,不需要討論呢D事,要睇你自己有無能力拆解,做人要強硬

大宅

其實你全職湊加你媽幫手都可以啦,你瞓床呢段時間再加鐘點就可以,點解唔得?你99丶62要嚟住簡直地獄一樣,就算你點忍,你老公終會因佢媽不斷投訴而壓力爆煲,個過程仲會對你不斷累積不滿,傷感情。你咁軟弱怕佢,佢只會得寸進尺,

首頁

尾頁

跳至