自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mrs9588 發表於 20-11-12 09:23
唔係,係港島區,但邊度我又唔係好記得....

我當時好細個,印象中天祥喺中環萬宜大廈附近d橫街。後來有段時期個位好似做咗Colour Eighteen,記憶模糊,唔太肯定.

象牙宮

bosch 發表於 20-11-12 08:10
我淨係識aeon, 一田.
八佰伴, 大丸, 松坂屋都識既。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goo_littlebb 發表於 20-11-11 21:18
要溫書無睇,遲啲睇重溫
除左大大,以前好多區都有間國貨公司架,上水有大江百貨,大埔有長江 ...

長江百貨,除左中銀嗰個位置(前身廣東省銀行)外,响大埔仲有一間架,你地記唔記得?

係响金都戲院既對面馬路。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

my005 發表於 20-11-12 10:56
長江百貨,除左中銀嗰個位置(前身廣東省銀行)外,响大埔仲有一間架,你地記唔記得?

唔記得lu, 金都戲院我都無印象
話說大埔我知道既戲院, 有星輝戲院(大埔廣場), 寶華戲院(長江後面街, 近公園仔), 仲有省躬草堂果邊有一間(忘記個名), 同埋鴻基戲院(個名唔肯定, 在大埔中心的)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

唔識大大,我淨係記得大丸,八佰伴,吉百利

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

goo_littlebb 發表於 20-11-12 11:04
話說大埔我知道既戲院, 有星輝戲院(大埔廣場), 寶華戲院(長江後面 ...

一下又諗唔起省躬前面嗰間戲院叫咩名添﹗其後做左傢俬舖,又做過酒樓,而家好耐無去,變成點就唔知喇。

大埔中心嗰間係叫新鴻基戲院呀﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

goo_littlebb 發表於 20-11-12 11:04
話說大埔我知道既戲院, 有星輝戲院(大埔廣場), 寶華戲院(長江後面 ...

金都戲院最早執既,當年多做粵語長片,好似仲有現場表演添,其後做左好似叫廣福酒樓。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

my005 發表於 20-11-12 11:17
一下又諗唔起省躬前面嗰間戲院叫咩名添﹗其後做左傢俬舖,又做過酒樓,而家好耐無去,變成點就唔知喇。

...

省躬果頭早2年去都係酒樓.
大埔唔算大, 但原來都有唔少戲院不過都好多年無戲睇了.

翡翠宮

my005 發表於 20-11-12 11:20
金都戲院最早執既,當年多做粵語長片,好似仲有現場表演添,其後做左好似叫廣福酒樓。
...

廣福酒樓有印象, 即係近太和橋/臨時街市果邊?

水晶宮

elainelph 發表於 20-11-12 02:27
嘩!長江百貨係我童年回憶!頂樓有得玩機動遊戲 粗炸薯條勁好味!你唔提起我已唔記得
...

唔知我同你有無相遇過呢⋯⋯我公公婆婆成日帶我去頂樓食野,因為公公間鋪係附近
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

大宅

cann5 發表於 20-11-12 10:39
我當時好細個,印象中天祥喺中環萬宜大廈附近d橫街。後來有段時期個位好似做咗Colour Eighteen,記憶模糊,唔 ...

天祥, 利源東西街都係成日去, 附近以前仲有條街專賣毛筆。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mrs9588 發表於 20-11-12 09:23
唔係,係港島區,但邊度我又唔係好記得....

哈! 原來有幾間! 我無記錯
放下自在

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

一睇到啲時光倒流嘅話題,就會諗起<每當變幻時>首歌

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

講開天祥,以前我地返學啲襪,一定係天祥度買㗎!

公爵府

親子王國15週年勳章

大大,我兒時回憶

男爵府

魚兒小寶貝 發表於 20-11-12 11:10
唔識大大,我淨係記得大丸,八佰伴,吉百利

jm, 吉百利係朱古力,而家仲有 你講果間應該係叫吉利是。。。因為我住附近成日去。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

eledak 發表於 20-11-12 13:19
jm, 吉百利係朱古力,而家仲有 你講果間應該係叫吉利是。。。因為我住附近成日去。。
...

哈哈,原來係咁

大宅

Mrs9588 發表於 20-11-12 08:49
我食過呀!
以前我爸爸Office附近有間天祥,每次去探爸爸班嘅時候,媽媽會同我去買黎食㗎!好懷念啊:happy ...

我都食過,不過,最鍾意食嘅係佢嘅芝士餅仔。印象最深刻係佢d靚靚裙~

男爵府

官塘以前有大大百貨公司,開起康寧道晨光大厦地舖,好似有2層,已執左三十幾年,以前我屋企人有带我去買玩具,記得果時大大隔離仲有間大陸百貨公司但我忘記左佢個名

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

heikwanmama 發表於 20-11-12 00:14
天祥有一款啫喱果汁糖,好特別,一舊正方形再分一格格,要用刀切開食
唔知有冇jm食過,知我講乜 ...

我知,你唔講,我都唔記得,媽媽成日買比我食

首頁

尾頁

跳至