少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔今天9歲。好容易就情緒激動,好硬頸。經常一叫佢做功課或者停止打機佢就吾開心,一吾開心就會發脾氣落細佬身上。有時睇吾過眼話下佢,佢就好激動。吾知點教?好頭痛🙈

男爵府

小睿睿BB 發表於 20-11-11 22:12
仔仔今天9歲。好容易就情緒激動,好硬頸。經常一叫佢做功課或者停止打機佢就吾開心,一吾開心就會發脾氣落 ...
教小朋友首先自己有做人宗旨同底線,過左火位,唔得就係唔得,你有宗旨,小朋友先知自己應該怎樣做,你自心軟就冇法子,只有將來等社會去教,只是後果大得多而已

別墅

作爲父母,你有先去學習如何與小朋友相處嗎?你有耐性嗎?
父母是否大脾氣?是否鬧多過讚?是否常比較兩兄弟?

洋房

回覆 小睿睿BB 的帖子
講得好啱呀!媽媽們都好有智慧呀!

正向心理學的社工都教過我哋,教小朋友要有明確的底線,教育他們的方法要講得出要做得到,講咗要獎就獎,犯了家規要罰就罰,但最緊要表達是他被罰,是因為他犯了規矩,不是因為父母不愛你,等他分清就算他被罰,都不等於父母不愛他,等佢哋知道每件事都有自己嘅選擇權,跟他協定一些做法和家長設定一些你們底線的簡單家規,講清規矩的內容,不要一時一樣地對他作出回應,讓他無所適從,大家都要堅持跟這個相處方法去做,互相尊重對方的感受,因為我們作為父母或是作為兒女的感受都需要要別人認同、接納和包容。

我都咁啱有個9歲仔仔,估不到他這個年紀已經想參與我們家庭裡的一些決擇,佢想我每事都先問問他的想法和感受,聽後我作出改變,因為我本以為問題在於佢唔乖,其實佢開始想有參與家庭或自己人生的決定權,所以我改變我的傳統單向的家長觀念,俾佢自己負返佢自己嘅責任和後果,結果佢越來越願意配合我們,因為佢感到自己有自信,被尊重和被接納自己的感受,佢仲越來越感到愛,就無再將所有佢本身自己要做嘅嘢嘅責任都推在媽媽迫佢做身上,自然就唔再咩都同我唱反調和作對!

希望我嘅經歷幫到你,其實每一個人天生都唔識做人父母,俾孩子多明白呢個道理,父母都是人,不是完美的,多溝通了解他真正反抗的原因,被接納,被原諒後,人自然就會放低自我,願意作出改變,我都係成日跟心理輔導員傾計,去聽講座和睇心理學的短片去學習,然後付諸實行,當時我遇到他對我不明所以的反抗,所以才學習到,我要承認我作為父母的軟弱,當我明白了後,我甚至跟他作出言和的行動,跟他說對不起,後來結果發現,家長和孩子能打開真誠的溝通的重要性。

以下link入面呢兩條心理輔導短片好正,所以我都有同其他家長分享,各位媽媽都加油呀!

我相信我們不是沒有能力解決教育上的問題,只是我們不懂方法而已,未來一切都仍有希望,互勉!

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23395326

別墅

回覆 desze1ok 的帖子

多謝分享🙏

別墅

回覆 親親嗲哋 的帖子

可能係因為我冇耐性,都算鬧得比較多,收工返到屋企就見到佢功課冇做好,一下子就火了。因為佢成續吾好。所以學習方面我好着緊佢。

別墅

小睿睿BB 發表於 20-11-17 22:30
回覆 親親嗲哋 的帖子

可能係因為我冇耐性,都算鬧得比較多,收工返到屋企就見到佢功課冇做好,一下子就火 ...

首先以後減少打鬧,好的小朋友不是打鬧出來的
第二去圖書館,借幾本書睇,學習如何做父母。

這幾本是我的推介:

曾繁光醫生
1) 傾聽孩子心
2) 讓孩子在風裡成長
3) 孩子今天快樂嗎?
4) 與孩子一起成長 : 一個精神科醫生的湊仔經驗

小朋友自律能力唔高,要教好佢就要花心機同時間,你自問每日付出幾多?
我明白要返工賺錢,又要馬兒好又要馬兒不吃草,有可能嗎?
試試定立每日時間表,能夠完成給予小小獎勵,例如:打機時間,電視時間,假日出外遊玩,煮他喜愛的食物等等
父母一定要多陪伴,亦可以用其他物品提升他的興趣,例如:球類運動,看兒童電影,一起到圖書館看書等等
記著,你的付出不會白費的,我們的責任是要令孩子健康快樂地成長。將來他們長大便會明白你的付出是多麼偉大,
難道你希望他的回憶全是打鬧罵?有需要,在這裡舒發一下,明天繼續努力!

子爵府

BK Milk勳章

小睿睿BB 發表於 20-11-11 22:12
仔仔今天9歲。好容易就情緒激動,好硬頸。經常一叫佢做功課或者停止打機佢就吾開心,一吾開心就會發脾氣落 ...

對呢類小朋友,打鬧係冇用,關係變差更唔聽你講。你自己都要冷靜,唔好咁易激動。

試下讚佢多D,例如平時咩情況就會發脾氣,今次佢有嘗試控制,遲左先至發出嚟。約法三章玩幾耐遊戲,及預早提醒佢就夠鐘,會減少發脾氣機會。

我仔細個都係咁,輔導老師教佢哋深呼吸,心裡數10下,或手握拳頭等來發洩情緒。你可以同佢試下,呢D係要練習。

複式洋房

試下坐低落黎同佢好似朋友咁傾計,然後慢慢講道理佢聽,千萬不要動氣或者郁手!!

別墅

desze1ok 發表於 20-11-17 18:04
回覆 小睿睿BB 的帖子
講得好啱呀!媽媽們都好有智慧呀!
正向心理學的社工都教過我哋,教小朋友要有 ...

多謝分享

首頁

尾頁

跳至