自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

由小一到而家小三; 我個女成為了個位成績既表表姐
明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; 睇唔出拍住愛因斯坦喎; 但佢都好笨)
但確定了讀寫障礙 (嚴重缺損) 的小朋友
唉; 咩事呀~~即係點呀

點解係成績永遠都係個位?

無論我同佢有幾努力......結果都係個位

我有發脾氣; 有哄過; 有慢慢教, 有喊, 有支持, 有放棄

最後結果是 個位

有朋友好曬好曬....佢小朋友幾叻...攞咩獎; 攞咩SUPPORT....第幾名

我都無哂知覺

去到我放棄時; 同自己講.......分數不代表一切
昨天又派了一張個位成績回來;
我同佢讀番份卷佢知....... 佢自己改好哂

阿女突然講左一句
"其實我識架; 但係D字真係會走來走去"

我由心講左一句
"我知你識; 但我反而想追求人生; 唔好再為追成績...再多我陪你"

阿女....大叫我想做舞蹈家

其實佢真係唔笨...只係...同文字開舞會姐

多謝收看

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

即係IQ高,但成績差?

珍珠宮

BK Milk勳章

Reema 發表於 20-11-12 12:25
明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; ...

中文? 英文有冇好D?

珍珠宮

明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; ...

唔明你想講咩?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 sunnymama2 的帖子

係呀...
佢IQ OVER 135
但有嚴重缺損既讀寫障礙問題

男爵府

回覆樓主:

加油媽媽! 專心發掘一技之長也好! 希望小朋友可以响另一方面找到自信~

wcpcelia    發表於 20-11-23 16:18

伯爵府

回覆 siujanjan 的帖子

中文最差

英文係聽明; 講叻... 寫唔到

大宅

回覆樓主:

SEN媽媽要加油
老套d講句學業不是求分數

伯爵府

回覆 redhot 的帖子

我想講...阿女成績次次都係得 "2分, 3分"
好差........

但佢都有夢想~~唯有同佢一齊追夢

伯爵府

回覆 Mrslee0309 的帖子

最初; 真人係好難受....
同埋...真係唔知... 點做

而家知道........ 放鬆哂

子爵府

睇題,我以為指成績好好,永遠徘徊於 1 - 9名 之內

男爵府

媽咪, 加油!
雖然講來講去都係個幾句, 但既然佢iq咁高, 只係有讀寫障礙, 我相信佢應該有另一樣天份高既野, 唯有向呢方面發展
我小朋友成績都係好差個d, 佢仲要無專長...我都頭痕緊.

伯爵府

回覆 QQee 的帖子

係個位成績

"即係2分, 3分"
唔係名次

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主個女都講咗佢識,只係d字會走來走去,如果冇讀寫障礙係唔會明,我曾經接觸過,口問佢地,答得出仲好清楚,但讀唔出書上嘅字,直情話冇辦法明,因為d字跳來跳去,唔用間呎幫,佢地可以冇辦法睇完一行就跳咗去第二三四行,寫仲斃,有小朋友自嘲係文盲,因為寫唔出,搞唔掂。

edhepp    發表於 20-11-12 14:40
Reema    發表於 20-11-12 12:46
Reema    發表於 20-11-12 12:45
Reema    發表於 20-11-12 12:45
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

Reema 發表於 20-11-12 12:36
回覆 redhot 的帖子

我想講...阿女成績次次都係得 "2分, 3分"
就向夢想出發啦.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加油媽咪

伯爵府

folloni發表於20-11-12 12:38
媽咪,加油!
雖然講來講去都係個幾句,但既然佢iq咁高,只係有讀寫障礙,我相信佢應該有另一樣天份高既野, ...

其實我小朋友都無專長架

只係... 佢有夢想; 我想陪佢發夢~~
好過追成績; 因為佢自己都好辛苦

別墅

咁你個女係咪考第尾個果?

伯爵府

我開頭都唔明想講乜,依家明喇。既然寫係唔得既,考慮轉去一d活動教學,冇咁追求分數的學校讀,全力support 小朋友追夢。
生兒育女從來唔係一件易事,媽媽加油!

珍珠宮

回覆樓主:

讀寫喺呢個教育制度入面係 cater 唔到 (甚至無 cater 過) . 媽媽你做得好好,記得唔開心就上黎呻下!

btw 老師好衰

首頁
12345...11

尾頁

跳至