自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

侯爵府

Reema 發表於 20-11-12 12:33
回覆 sunnymama2 的帖子

係呀...

咁你有無去返有support 既學校?

侯爵府

牛年勳章

加油媽媽心態好重要,囡囡有你同行,無論夢想實現與否,佢都一定會有好多得著

大宅

BK Milk勳章

回覆樓主:

加油媽媽

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆zitzai的帖子

阿女唔肯轉校...

都講左會辛苦D...

佢話我識架;係老師唔知佢識~~咁佢堅持就由佢

**媽媽;你好細心~~個老師,真係好衰**

子爵府

Reema 發表於 20-11-12 12:33
回覆 sunnymama2 的帖子

係呀...

好明白你感受!等於我大女好勤力,但拎唔到高分

Reema    發表於 20-11-12 12:50

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

Reema 發表於 20-11-12 12:49
回覆zitzai的帖子

阿女唔肯轉校...

努力呀媽媽

男爵府

Reema 發表於 20-11-12 12:44
其實我小朋友都無專長架

只係... 佢有夢想; 我想陪佢發夢~~
夢想即係佢專長啦...加油

Reema    發表於 20-11-12 12:55

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Reema 發表於 20-11-12 12:25
由小一到而家小三; 我個女成為了個位成績既表表姐
明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; ...

我個囝冇測試過,但係佢都係得x分

我見佢有努力過,佢考乜分數都唔重要

可況人生成績都唔代表一切

健康就好了

Reema    發表於 20-11-12 12:54
日本の平安を祈ります

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

老師有問題,你唔洗同佢同一層次。
加油!有夢就陪佢追啦!

Reema    發表於 20-11-12 12:54

伯爵府

見到你女女句說話,好心噏,加油呀媽媽

珍珠宮

回覆樓主:

好感受到樓主嘅無奈!點樣努力都好似克服唔到!有無帶個女去做訓練?讀障慢慢大個都會有少少進步。
我細個都認字好差,默書永遠0分,老師教書永遠跟唔到佢讀到邊段邊隻字,但我大家姐當年話我實在唔係蠢,唔明點解我會咁。
大大下自己有多啲意志力,就自己去搵辦法克服,都係要到中學先做到,其實到現在我都容易調轉啲字嘅左右,少用啲嘅英文字,都會串來串去調轉啲字母,不過科技進步,電腦幫到忙。
條路好長,但係無得揀,我仔現在係ADHD,雖然輕微,都教到我死,有小聰明但一片混亂嘅人。
有咩唔開心記住講出嚟,屈住會搞唔掂,最緊要你個女乖女同開心。

大宅

你女...大叫我想做舞蹈家加油全家支持佢
捱下忍下讀書階段, 大個女做dancer養到自己
好過讀書麻麻, 但唔知自己興趣

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

讀寫障礙有培訓班, 成效我就唔知

jm努力, 加油!
唔洗理別人晒命.
培養佢的強項去增加佢的自信心,
對抗外間mean comments.
做老師, 居然講咁嘅說話.

佢想做舞跳家,有冇學跳舞?

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 jumphigh 的帖子

唔知可不可以呢....問下先~~

大宅

回覆樓主:

推介你睇套電影,叫地球上的星星(心中的小星星),是講一位有讀寫障礙的小朋友,但畫畫很有天份! YouTube上有得睇

希望你女女遇到像電影中的好老師!
父母的愛及理解也很重要!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

找下有SUPPORT的學校啦

我明........小朋友讀巻係明,但係自己根本唔會好有心去扒文理解,一見到佢地的KEYWORD就斷章取義咁答....

也為此...嘔了唔少血

贈您一路以來他人贈送的明言: 等佢有開竅的一日...又或者佢會係另一種舞台(不是書本上)發展得更好

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆 Reema 的帖子

我個女都係讀寫, IQ無你小朋友咁高, 但情況唔算嚴重。佢年年都差唔多考第尾, 係學校成日俾同學笑, 又俾老師話, 期間有個老師成日同我講佢有過度活躍, 嬲到我打去學校搵訓導問佢地係咪專家, 無任何評估支持下話個小朋友係過度活躍症。係呢個環境咁就過咗個小學, 我係中學幫佢搵咗間唔係好著重成績, 但俾佢返得開心既學校, 至少老師係對學生好好,有鼓勵性既。
我明白你既難處, 呢啲真係要自己睇開啲, 睇下第日點樣幫個小朋友搵出路, 加油!

大宅

回覆樓主:

媽媽你心態調節到已經好好,香港讀書係好大壓力,普通小朋友都操到好辛苦,何況有其他需要嘅小朋友,加油

大宅

如果小朋友興趣是跳舞,好好栽培佢
不在主流也可以好出色
將來可以教跳舞

首頁
12345...11

尾頁

跳至