自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Reema 的帖子

其實佢既然係鍾意跳舞﹐不如家長向呢方面比佢發展啦。唔好太介意個成績啦.............知佢識就算啦....唔好搞到佢同你都咁大壓力啦

大宅

回覆樓主:

媽媽加油!
你要相信同知道你囡囡嘅成就,並不是成績表能反映出來。

伯爵府

Reema 發表於 20-11-12 12:25
由小一到而家小三; 我個女成為了個位成績既表表姐
明明測試係一個 IQ: 百幾既...小朋友 (仲俾當老師串左句; ...
搵到喜歡目標才重要。

之前睇套韓劇叫天空城堡,就係要家長們反思

水晶宮

Reema 發表於 20-11-12 12:36
回覆 redhot 的帖子

我想講...阿女成績次次都係得 "2分, 3分"

加油

珍珠宮

Reema 發表於 20-11-12 12:36
回覆 redhot 的帖子

我想講...阿女成績次次都係得 "2分, 3分"

文字上嘅學術水平唔等同人生嘅全部價值,聞說李光耀都係讀寫障礙啦!搵到自己興趣所在,努力追求,總會有成果

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

你並不孤單,我女次次都0分添,有分的時候我會大大力讚佢,仲會有獎勵添,可能佢學科唔叻,術科叻呢。
加油,共勉之。

珍珠宮

Reema 發表於 20-11-12 12:33
回覆 sunnymama2 的帖子

係呀...

媽咪,我好明白你。

我d仔已大,我好想同你分享,真的,成績唔係最重要,分數亦唔代表小孩的能力及價值。 孩子最需要最需要就是我地父母的肯定同鼓勵。

我同c6 一直都係呢個諗法及做法,成績無論高低,我地嘅反應都係好平淡。 相反,孩子遇到困難,我地會積極幫佢地,糾正他還的價值觀,學習觀。

而家佢地已大個,覺得佢地比同齡都要成熟,有自信及清晰自己條路點行。

所以,媽媽,加油!你就係孩子最大的back up

varievarie    發表於 20-11-12 13:41

子爵府

回覆樓主:

媽媽加油呀!文字對小朋友黎講真係會跳舞,飛下飛下咁,學業可能會不及人,就發掘下佢既專長啦!

我朋友個仔同你女差不多,佢發現個仔對音感好敏感,於是比佢學琴。嘩個仔只要聽一次就可以跟住老師彈晒成首歌出黎有日個仔同媽咪講我想做鋼琴家,我朋友好開心,因為個仔終於搵到成功感

介紹你睇一本圖書,書的作者都係有讀寫障礙,但佢搵到自己既興趣,希望有一日你女都能發揮佢既才能

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 20-11-12 12:55
讀寫障礙有培訓班, 成效我就唔知

jm努力, 加油!

有呀,學芭蕾舞,中國舞同K-POP...

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

MSAA 發表於 20-11-12 13:18
媽媽加油呀!文字對小朋友黎講真係會跳舞,飛下飛下咁,學業可能會不及人,就發掘下佢既專長啦!

我朋友個 ...

感謝。。。

我知道BK有好多同路人
所有有感而發

伯爵府

薯圈 發表於 20-11-12 13:12
媽咪,我好明白你。

我d仔已大,我好想同你分享,真的,成績唔係最重要,分數亦唔代表小孩的能力及價值。 ...

無錯。

學業不等於所有。

做一個禮貌同享受生命既人更重要。

伯爵府

wendyaupooh 發表於 20-11-12 13:04

其實佢既然係鍾意跳舞﹐不如家長向呢方面比佢發展啦。唔好太介意個成績啦............. ...

無啦……

我陪佢學跳舞……

伯爵府

wan_sosin 發表於 20-11-12 12:54
好感受到樓主嘅無奈!點樣努力都好似克服唔到!有無帶個女去做訓練?讀障慢慢大個都會有少少進步。
我細個 ...

之前都好無奈。。。好傷心

現在唔會,因為有夢想既人,係會努力。

男爵府

雖然講求學不是求分數,但事實的確如此,唯有調整下期望,佢IQ咁高,試下其他方面發展,例如運動/音樂/畫畫/電腦等等,轉去支援較好的學校,至少小朋友唔會成日比人冷言冷語

加油

侯爵府

回覆樓主:

我仔係ASD,智力無問題,社交好弱。我安慰自己,有人中文叻、有人英文叻、有人藝術叻,佢只係社交唔叻。每人都有長短,接受左其實無咩野,只要佢健康、快樂便可。

大宅

做舞蹈家都唔錯(emoji)(emoji)有啲好型,有啲好優雅
除成績外還可發掘下不同專長,體育或音樂之類

大宅

世界好大,成績不是一切!試吓培養佢喺另外一方面嘅天賦,可能將來他會是一位藝術或音樂家

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實媽媽可以放下成績﹐相信你小朋友一定會努力為夢想出發的。加油呀

伯爵府

回覆樓主:

加油!

珍珠宮

Reema 發表於 20-11-12 13:22
有呀,學芭蕾舞,中國舞同K-POP...

佢揾到自己嘅路,朝住夢想進發
人生有吾同可能性,真係推介你睇來自星星的你(印度片)成績數字只係評核大部份人機準,相信自己仔女,揾到自己方向

我有位朋友,好鐘意踩單車,去過港隊,甚至電視破風佢係原形主角,可以以自己興趣成為事業

首頁
12345...11

尾頁

跳至