自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

cattz288 發表於 20-11-12 13:37

上年有啊~

2018年,小學,幼園,特殊學校也曾經提早放農曆年假防流感

https://www.info.gov.hk/gia/general/201802/07/P2018020700471.htm

公爵府

小華子 發表於 20-11-13 07:55
唔會怪政府唔停課喎,我啲小朋友年年都病,上次係甲流,唔通我怪政府做乜唔停課咩!
有問題就會自行選擇停 ...

無錯 正係我想講的野

珍珠宮

就係太多自私嘅家長明知小朋友病都送佢地返學搞到大爆發, 教育局停課某程度係要保護其他無辜嘅同學, 因為返咗學就焗住佢地同有病同學接觸, 相反停咗課家長如果想保護小朋友可以唔同佢地出街, 其他小朋友有冇出街玩唔關佢事, 至少佢嘅小朋友唔會無辜受感染

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我果2個最憎停課,阿女話其實佢好中意返學,有同學陪玩 一大班人好開心,好過係屋企 都唔知做乜,舊年淨係可以係電腦,手機先可以同同學一齊,佢話心情好低落

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

whyyou 發表於 20-11-13 09:10
就係太多自私嘅家長明知小朋友病都送佢地返學搞到大爆發, 教育局停課某程度係要保護其他無辜嘅同學, 因為返 ...

係啦!明知有病仲返學,怕蝕底都唔好累街坊呀

大宅

Ol0314 發表於 20-11-12 21:53
雖然我唔想停課 但我唔係鬧政府
我係好憎成班家長係度要脅學校停課
我更討厭成班呢度去嗰度去

有成班家長要脅政府停課咩??明明唔想停課既家長多好多?

男爵府

whyyou 發表於 20-11-13 09:10
就係太多自私嘅家長明知小朋友病都送佢地返學搞到大爆發, 教育局停課某程度係要保護其他無辜嘅同學, 因為返 ...

非常認同,現在阿仔就係遇到呢個問題,又撞啱考試,我真的好難自行停課
!冇理由要我亞仔為咗避開班自私嘅學生家長,而放棄呢個考試嘅權利,如果教育局宣佈停課,考試就可以押後,否則只有你自己放棄

男爵府

回覆 whyyou 的帖子

除了自私家長外,仲有學校,老師見到唔妥,唔舒服學生都費事理,還有自私港人,路人,昨天見到街上唔帶口罩咳。

男爵府

arjarnbuddha 發表於 20-11-13 13:59

除了自私家長外,仲有學校,老師見到唔妥,唔舒服學生都費事理,還有自私港人,路人, ...

係呀,尋日先同學校討論過呢個個情況,學校淨係識得叫家長相信學校,我都好老實回覆,你做嘅嘢很難令我相信囉

男爵府

回覆 Phyllisyam 的帖子

小朋友讀嗰間成日爆,有D病末聽過,所以自k1 己經天天上課帶口罩,俾人眼超超,但冇諗過今年全部帶口罩都咁多感染,有些老師好小氣,我都唔敢出聲,唔返就算。

珍珠宮

arjarnbuddha 發表於 20-11-13 13:59

除了自私家長外,仲有學校,老師見到唔妥,唔舒服學生都費事理,還有自私港人,路人, ...

現在那麼多怪獸家長,學校和老師也驚被他們投訴吧!

大宅

Ol0314 發表於 20-11-12 12:42
有人話小學都考慮會停課

唔停課得唔得?

啲學生仲係著夏季唔著外套
唔流鼻水就奇

大宅

咁我諗政府都係睇數據嘅,見呢排d上呼吸道黎得咁恐怖,都要考慮下嘅,唔係有咩事就麻煩

男爵府

我同學仔媽咪琴日話最後一日啦俾個仔返學啦,老師話仲有咳喔都無接返屋企,厚面皮到放學時仲專登話最後一日老師都無咁嚴啦!
我自己小朋友都病,早一星期已請假在家休息

伯爵府

waterbabywater 發表於 20-11-14 02:05
啲學生仲係著夏季唔著外套
唔流鼻水就奇

我地間學校尋日先開始話轉冬季,就咁冷親,班房D冷氣又開得大,出來手仔好似雪條咁。唉!有流鼻水都幫距地請假,睇醫生抖兩日就好快好返。有D家長唔理,照返學就惹到大家都係。

男爵府

幼稚園小朋友細,學校防疫措施同把關好緊要。老師留意到小朋友有鼻水咳,就算家長唔肯接,都要將病嘅小朋友帶去校務處或醫療室休息,唔好俾佢接觸自己小朋友。
我小朋友學校好嚴,食茶點分房食,每個小朋友中間有隔板,全班唔准講嘢。食前食後老師會幫手換口罩,唔會用返食茶點前口罩。
我小朋友仲話老師好少俾佢同同學玩,雖然嚴啲,但學校日日有學生請假資料派返屋企,全部四百幾人,都係十幾人請假。

大宅

瀟灑兔兔 發表於 20-11-14 08:21
我地間學校尋日先開始話轉冬季,就咁冷親,班房D冷氣又開得大,出來手仔好似雪條咁。唉!有流鼻 ...

其實大人都會著外套
唔明大人仲乜無意識俾外套學生著
學校其實都要提同學轉天氣,小朋友年年聽到總會有一日識自行睇天氣著衫

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至