美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

Neutrogena話有0.3%, retinol, 請問有冇JM用過好用? 還是其他牌子好D?
elizabeth arden retinol呢個有幾多%?

大宅

LM, Neutrogena D野我少用, 因為唔覺特別好用, 睇下其他jm分享先

複式洋房

chriskan0904 發表於 20-11-12 15:54
Neutrogena話有0.3%, retinol, 請問有冇JM用過好用? 還是其他牌子好D?
elizabeth arden retinol呢個有幾多% ...

用緊 1% retinol, 好正, 日日甩皮
night repair ZO

珊瑚宮

BK Milk勳章

chriskan0904 發表於 20-11-12 15:54
elizabeth arden retinol呢個有幾多% ...

elizabeth arden retinol粉紅膠囊係0.2%

如果易過敏就唔好用咁高住,用0.1%開始,但EA 粉紅膠我妹易過敏都用到

別墅

smartching 發表於 20-11-13 21:48
用緊 1% retinol, 好正, 日日甩皮
night repair ZO

請問邊度買?

別墅

la roche posay rational B3 ,仲有olay 同loreal 出咗個叫pro rational 係咪又work?我見都唔平喎⋯⋯

複式洋房

chriskan0904 發表於 20-11-13 22:05
請問邊度買?

有醫生的診所先買到

別墅

smartching 發表於 20-11-13 22:22
有醫生的診所先買到

咁即係我唔洗買

複式洋房

chriskan0904 發表於 20-11-13 22:31
咁即係我唔洗買

醫生診所都會賣ZO架, 唔駛睇醫生架...直接買

水晶宮

chriskan0904 發表於 20-11-13 22:31
咁即係我唔洗買

iherb有1% retinol又平。另外, Dermalogica Age Smart Overnight Retinol Repair 1%仲有支Buffer cream,可以自己溝adjust濃度,慢慢ease in。

大宅

Elenalan 發表於 20-11-13 23:00
iherb有1% retinol又平。另外, Dermalogica Age Smart Overnight Retinol Repair 1%仲有支Buffer cream, ...

請問retinol有乜野作用?

水晶宮

aybaby 發表於 20-11-15 00:22
請問retinol有乜野作用?

抗皺、減淡細紋、淡斑 (抑制tyrosinase酪氨酸酶活性、減少melanosomes黑色素體同時減少黑色素體轉化為keratinocytes角質形成細胞)。

Retinol加速皮膚細胞更新周期,達到嫩膚淡紋抗皺效果。

子爵府

Elenalan 發表於 20-11-15 00:42
抗皺、減淡細紋、淡斑 (抑制tyrosinase酪氨酸酶活性、減少melanosomes黑色素體同時減少黑色素體轉化為kera ...

我啱試用緊CeraVe隻retinol serum建立緊耐受期,而家第三個星期,隔三晚搽,暫時無脱皮發紅,想早上搽維C,可以幾時開始呢?

水晶宮

M.Y.P 發表於 20-11-15 10:29
我啱試用緊CeraVe隻retinol serum建立緊耐受期,而家第三個星期,隔三晚搽,暫時無脱皮發紅,想早上搽維C ...

Cerave果支應該好低濃度,我見大部份人用都冇話有咩反應。早上可以搽左旋c,不過如果冇搽開高濃度左旋c,最好初期隔疏d搽試左皮膚反應先。

大宅

Elenalan 發表於 20-11-15 00:42
抗皺、減淡細紋、淡斑 (抑制tyrosinase酪氨酸酶活性、減少melanosomes黑色素體同時減少黑色素體轉化為kera ...

會唔會令皮膚變薄呢?

水晶宮

aybaby 發表於 20-11-15 13:35
會唔會令皮膚變薄呢?

retinol用得適量只係會加速死皮代謝,刺激膠原生長,唔會令皮膚變薄。但如果overuse/用太高濃度令皮膚出現紅腫脱皮過度乾燥嘅敏感反應,就會因敏感而令皮膚變薄。大前題長用retinol係唔應該覺得有過度刺激,如果覺得太刺激即係皮膚受唔到呢果劑量、濃度或使用頻率,要降低濃度頻率去用。
我不連續使用retinol差不多10年,近年連續用了>6年,除了第一支用0.25%, 之後一直用0.5%, 最理想係隔晚用0.5%, 曾試過增加至每晚用,但覺得皮膚明顯乾左,即刻轉番隔晚。即係目前為止呢個%和用量係對我皮膚適應最好,而且亦有明顯效果(我d斑淡了8成以上),眼額亦沒有明顯細紋。

別墅

Elenalan 發表於 20-11-15 13:53
retinol用得適量只係會加速死皮代謝,刺激膠原生長,唔會令皮膚變薄。但如果overuse/用太高濃度令皮膚出現 ...

用邊款0.5呢?

水晶宮

chriskan0904 發表於 20-11-15 14:17
用邊款0.5呢?

SkinMedica, Jan Marini, Dermalogica輪住用,邊款有貨用邊款。

大宅

好似Paula choice 都有1%,不過我朋友用既時候無ease in, 又無用防曬, 結果burn 左和脫皮 .用1% 真係要好小心 .

伯爵府

Elenalan 發表於 20-11-15 14:54
SkinMedica, Jan Marini, Dermalogica輪住用,邊款有貨用邊款。

知道chantecaille 有幾多%嗎?
Thx

首頁

尾頁

跳至