美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

別墅

Elenalan 發表於 20-11-15 16:29
我從未經歷過用retinol甩皮或紅腫,少少刺痛、乾到猛猛緊就試過,所以唔知甩皮算唔算正常,但我覺得甩皮或 ...

咁係咪冇再用其他精華?都keep 到白同埋皮膚ok?

水晶宮

codeone 發表於 20-11-15 16:22
試過好多牌子補濕呀,冇一枝令我回購。我係混乾皮,但又好怕太立啲保濕。
...

呢支係我十幾年來都有回購,$680/60ml, 我通常生日月7折買。ANDS Beauty係樂敦嘅HK代理,好多人只知Atorrege AD+, 其實佢其他牌子都好好用。

另外, HABA嘅Revitalizing Moisture系列都係好補濕。

以上比單用B5 gel補濕好多。

子爵府

Elenalan 發表於 20-11-14 22:43
呢支係我十幾年來都有回購,$680/60ml, 我通常生日月7折買。ANDS Beauty係樂敦嘅HK代理,好多人只知Atorre ...

多謝分享,即刻買枝嚟用。

水晶宮

chriskan0904 發表於 20-11-15 16:35
咁係咪冇再用其他精華?都keep 到白同埋皮膚ok?

我間中會用其他成份精華,但主打都係維C和retinol, 而且每次只用一款再加補濕產品。
我40+, 本身唔白,亦成日曬,我目標係keep到d斑唔明顯,可以素顏或薄底妝都接受到就ok。我已經面頸比身和四肢白,除非去食美白丸或打美白針啦,否則改不了天生不是白淨膚色。

水晶宮

codeone 發表於 20-11-15 17:17
多謝分享,即刻買枝嚟用。

建議去試左tester先,AD+喺TST有專門店,Sogo Thankful Week HABA d套裝都勁抵,簡直係開架價咁~

伯爵府

Elenalan 發表於 20-11-15 15:58
不知道,但我喜歡Chantecaille Retinol Intense, keep住回購,通常呢支或Mad Hippie Vitamin A Serum和0.5 ...

別墅

Elenalan 發表於 20-11-15 17:18
我間中會用其他成份精華,但主打都係維C和retinol, 而且每次只用一款再加補濕產品。
我40+, 本身唔白,亦 ...

謝謝你。等我研究下邊度買0.5先。因為我自己本身仲有美白精華。所以又問下可唔可以配合埋其他精華搽

大宅

Elenalan 發表於 20-11-15 13:53
retinol用得適量只係會加速死皮代謝,刺激膠原生長,唔會令皮膚變薄。但如果overuse/用太高濃度令皮膚出現 ...

唔該晒你!

大宅

Elenalan 發表於 20-11-15 17:18
我40+, 本身唔白,亦 ...

想請教下vit c 係早上用,retinol係夜晚用,啱嗎?

水晶宮

回覆樓主:

如果有荷爾蒙斑又唔敢打laser或打左都冇效,可以考慮日常用左旋C、retinol和Hydroquinone 產品 (或B3+retinol+HQ)。自從加入HQ產品, 我覺得d膚色再均勻d,d荷爾蒙斑淺左。不過HQ有細胞毒性(雖然作為護膚成份歷史悠久,一般OTC產品4%以下都安全),用完一個HQ產品我會停一陣先再次用。

水晶宮

aybaby 發表於 20-11-15 17:34
想請教下vit c 係早上用,retinol係夜晚用,啱嗎?

早C晚A,或c和A晚上間住用也可。如果用高濃度左旋C (e.g. 15%) 會晚上用,因為用得太多會易染黃角質 (VC在臉上氧化),早上用影響妝容。如果我用不易氧化的VC例如乙基維C (Ethyl Ascorbic Acid), 我會早上用,或早晚都可用。

別墅

Elenalan 發表於 20-11-15 17:43
早C晚A,或c和A晚上間住用也可。如果用高濃度左旋C (e.g. 15%) 會晚上用,因為用得太多會易染黃角質 (VC在 ...

好勵害。好多成份都識丫(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)retinol 我只係啱啱學識。我諗唔到點選擇

大宅

Elenalan 發表於 20-11-15 16:43
呢支係我十幾年來都有回購,$680/60ml, 我通常生日月7折買。ANDS Beauty係樂敦嘅HK代理,好多人只知Atorre ...

咁如果你用呢兩種保濕精華,仲會唔會再加b5 gel用?

水晶宮

hihivanessa 發表於 20-11-15 19:14
咁如果你用呢兩種保濕精華,仲會唔會再加b5 gel用?

唔會,我只用一種精華,我不會層層叠咁用,吸收唔到咁多,精華+面霜係我極限,夏天甚至只用精華或只用面霜。

子爵府

Elenalan 發表於 20-11-14 23:20
建議去試左tester先,AD+喺TST有專門店,Sogo Thankful Week HABA d套裝都勁抵,簡直係開架價咁~
...

好呀,聽日去試,Sogo宜家買係最抵。多謝好介紹!

子爵府

Elenalan 發表於 20-11-14 23:39
如果有荷爾蒙斑又唔敢打laser或打左都冇效,可以考慮日常用左旋C、retinol和Hydroquinone 產品 (或B3+retin ...

我都係有荷爾蒙斑,Laser前前後後磨合佐四年,宜家放棄啦。請問HQ產品建議由邊款開始入手?加係護膚程序邊個部份呀? 用完一枝停幾耐可以再用呀?唔好意思呀,遇見高人,太多問題啦⋯⋯

水晶宮

codeone 發表於 20-11-15 21:06
我都係有荷爾蒙斑,Laser前前後後磨合佐四年,宜家放棄啦。請問HQ產品建議由邊款開始入手?加係護膚程序邊 ...

我最初用Ampleur HQ110只搽斑位置,然後用補濕產品 (Ampleur官網有steps), 當時晚上停用retinol, 因為想睇清楚皮膚對HQ反應和效果。支HQ110好細支,但因為只需重點搽斑位,用到2~3個月。用完一支停了1,2個月,其間用番retinol。然後我見Ampleur又特價咁又再買HQ110同Retinol隔晚間住用。

後來見到Ampleur另一支精華 (Luxury White Melaluminous),我搽HQ110果晚再加埋呢支全面用(次序參考官網)。成套Ampleur用完,又停2-3個月。

以上係我嘅方法,皮膚冇任何不良反應。

Retinol係可幫助HQ有效吸收,理論上冇任何不良反應下,2個產品可重叠用,但先搽retinol, 吸收後 (最好1,2小時後)才搽HQ產品。外國好多人Retin A和Hydroquinone 同用。

水晶宮

edwinahahaha 發表於 20-11-15 15:33
好似Paula choice 都有1%,不過我朋友用既時候無ease in, 又無用防曬, 結果burn 左和脫皮 .用1% 真係要好小 ...

我成日覺得外國人角質層厚(佢地皮膚一般都比亞洲人粗糙d,易有皺紋),佢地先可以持續用到1%而又唔burnt唔甩皮。我地亞洲女士d皮膚薄d,如果又經常做facial已經冇乜死皮堆積,其實未必用到1%咁高濃度。每日用0.3或隔日用0.5已經好有效,重點係堅持持續用和做足防曬。

子爵府

Elenalan 發表於 20-11-15 03:53
我最初用Ampleur HQ110只搽斑位置,然後用補濕產品 (Ampleur官網有steps), 當時晚上停用retinol, 因為想睇 ...

你真係好穩陣 多謝你啲經驗分享,我都係學你啲步驟來試,始終係面部皮膚。

男爵府

Elenalan 發表於 20-11-15 16:43

呢支保濕精華,我係用Handybio時用架。

首頁

尾頁

跳至