自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

好難過,點解咁諗唔開,小朋友好無辜

珍珠宮

littlecar 發表於 20-11-13 15:05
太太去到要帶子女尋死,
爸爸居然完全唔知咩事,
我對呢個男人都有保留

做媽媽做老婆, 其實都需要丈夫關心, 仔女難教, 學業上有壓力好易有抑鬱

我記得以前大仔讀小學, 咁佢成績唔係好, 有個同班同學個家長成日周圍唱我仔讀書差唔夠佢個仔勁, 佢仲要厚面皮係我面前都咁講, 仲成日八班內同學成績和分數, 有次我仔放學,比佢捉住問我仔考試卷分數, 佢係要知別人的分數, 睇下自己個仔失唔失禮, 佢仲係我面前笑我個仔咁既分數比著係佢個仔, 趕左出街架啦

呢D都係壓力既來源, 好在我最後都是避開呢D事非精, 教個仔, 人地問乜分數排名, 唔駛回應....至少唔駛比人迫到訓唔到食唔安
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

牛年勳章

男爵府

畀面勳章

心痛這位爸爸

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

小詠 發表於 20-11-13 16:16
做媽媽做老婆, 其實都需要丈夫關心, 仔女難教, 學業上有壓力好易有抑鬱

我記得以前大仔讀小學, 咁佢成績 ...

仔女讀書媽媽壓力係好大既,
但未至於要帶仔女尋死,
又淨低個老公,
照常埋應該媽媽先有焦慮/抑鬱情況,
但個爸爸又話無

翡翠宮

luvubabemiu 發表於 20-11-13 15:45

系,我老公都系果欄做,知佢系乜水,平時聲大夾惡滿口 ...

希望只係我地想多了

珍珠宮

littlecar 發表於 20-11-13 16:24
仔女讀書媽媽壓力係好大既,
但未至於要帶仔女尋死,
又淨低個老公,

老公忘了要多關心安慰太太, 見太太唔開心, 要盡量開解呀

好多時做亞媽既對仔女成績表現係好上心架, 我仔既幼稚園同學, 每天都要去學野, 星期六日又要學琴, 游水, 奧數
總知見佢肯學都報名, 又好緊張個小朋友學野既表現, 最緊張係有無獎拿到, 拿到幾多....

慢慢, 大人細路都會迷失
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

luvubabemiu 發表於 20-11-13 15:45

系,我老公都系果欄做,知佢系乜水,平時聲大夾惡滿口 ...

做得果欄,粗口爛舌有乜出奇?人地而家咁慘冇咗個家,唔好咁樣話佢啦

琥珀宮

kayen 發表於 20-11-13 14:07
題外話~佢需唔需要交反單位出來

交返都冇人敢住啦

翡翠宮

小詠 發表於 20-11-13 16:29
老公忘了要多關心安慰太太, 見太太唔開心, 要盡量開解呀

好多時做亞媽既對仔女成績表現係好上心架, 我仔 ...

迷失我理解呀!
但始終一個媽媽為咗咁帶埋仔女去尋死
唔去到萬念俱灰都做唔出
真係唔可以同老公直接傾!!!???

男爵府

回覆樓主:

真係好想知因咩事老婆要攬住對仔女一齊走

珍珠宮

littlecar 發表於 20-11-13 16:38
迷失我理解呀!
但始終一個媽媽為咗咁帶埋仔女去尋死
唔去到萬念俱灰都做唔出

就係啦, 當事人唔搵老公傾, 都應該搵朋友, 家人傾, 傾完會舒服d, 再唔係上bk , 去下其他討論區呻下都好呀

帶埋仔女一起走, 呢個動作, 多數係女人對丈夫好失望, 好痛恨, 唔想留下仔女孝順呢個男人既思維

所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 20-11-13 16:43
就係啦, 當事人唔搵老公傾, 都應該搵朋友, 家人傾, 傾完會舒服d, 再唔係上bk , 去下其他討論區呻下都好呀
...

所以爸爸咁快接受訪問
仲要好深情話係WS聽太太把聲
又拎仔女D玩具出黎
感動唔到我

大宅

心痛這個爸爸

男爵府

果欄大多數都係男人,對慣男人直腸直肚,番到屋企容易忽略左老婆感受都唔奇,見佢咁激動,心入面可能真係好愛呢頭家,只係以前唔識或者懶得表達
暫時表面睇黎,呢件事其實係香港好多家庭寫照,只不過大多數人唔會選擇行呢條絕路

首頁

尾頁

跳至