自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

30歲的胡鴻鈞拍上26歲的何依婷, 選角都唔吸引!

無綫已鐵定翻拍20年前的神劇《十月初五的月光》,2000年的版本由張智霖、佘詩曼分別飾演的「初哥哥」及「祝君好」一角,二人形象討好、深入民心,此劇之後更拍成電影版,都由Chilam及阿佘擔任主角。
神劇《十月初五的月光》決定翻拍。

20年後翻拍神作,有指無綫會力捧小花何依婷擔演「祝君好」一角,至於「初哥哥」文初一角於網上已有不少人討論,網迷更「開盤」,當中人選有周柏豪、胡鴻鈞、張振朗、陳家樂、何廣沛、吳偉豪等小生。東網收到消息,最終由胡鴻鈞跑出,無綫希望找一位演得、唱得又入屋的男藝人擔任此角,就如當年張智霖般,包辦主角和唱埋主題曲。
大家都以為個角色會落喺「張智霖2.0」張振朗身上。

胡鴻鈞憑3大因素奪「初哥哥」一角。

小花何依婷形象清純,之前已經話佢會演「祝君好」。

胡鴻鈞今次跑出全賴3大優勢,首先以年齡來計,當年張智霖拍此劇時28歲,現年36歲的周柏豪及34歲的陳家樂都略為年長,至於現時30歲的胡鴻鈞拍上26歲的何依婷,會相對合襯,演起青梅竹馬、2人清澀歲月的戲份會較少違和感。

講到要配合主題曲,胡鴻鈞絕對是最佳人選,因為他向來有「靚聲王」之稱,當年此劇主題曲《祝君好》由張智霖演繹,唱到街知巷聞。而胡鴻鈞所屬的星夢娛樂亦是TVB附屬唱片公司,他亦備受公司看重,肥水不流別人田,無綫當然會揀番「自己人」。至於第3個原因是胡鴻鈞向來入屋,他所演的《降魔的》系列角色石錦當與豪仔均受小朋友及大人喜歡,形象討好,以其一副斯斯文文及無害感的外表,演「初哥哥」可謂最適合不過。
胡鴻鈞演石敢當,大家細路都Like~

最緊要係佢係唱得之一,唱埋主題曲就Fit晒!

胡鴻鈞接受東網訪問,坦言未接到公司通知,問他若真的由他來演「初哥哥」一角會否感到有壓力及開心時,他說:「冇諗過,完全冇諗過,所以我都唔知點回應,因為我真係未收到通知。」問到當年他有否看過此劇時,他直言:「我嗰陣應該係只得10歲,冇好完整咁睇過,但《祝君好》首歌我係熟嘅,之前喺出面嘅商演都會唱。」講到「君好」一角會由何依婷來演時,他坦言對方曾於《棟仁的時光》主題曲中擔任其MV女主角,故有合作過,談到壓力?他說:「假若係真嘅,壓力一定會有,之前有咁超班嘅前輩演過,呢套仲係一套神劇,(要學手語?)如果呢個角色真係交到我手,除咗盡力做好之外,我暫時真係唔知其他嘢點!」
翻拍版一定會重現呢幕經典啦!

至於何依婷受訪時亦表示:「其實我自己都係之前睇報道先知,我只係知嚟緊會有新工作,但詳情我未知,但如果公司畀機會我,我都會好努力去演,暫時其他嘢我就未清楚住。」

而當年與「初哥哥」一起爭「君好」的司徒文禮由馬浚偉飾演,而今次此角現時還有未定案,據知無綫正考慮的人選包括羅天宇及吳偉豪。

ahru    發表於 20-11-14 22:37

侯爵府

胡鴻鈞唱祝君好好好聽架, 之前YOUTUBE有睇過氣質斯斯文文, 應該OK

不過個故事應該要大改了, 20年前同而家變化太大了, 澳門都唔同晒, 當新劇睇

子爵府

想知君好呀媽係咪家燕姐做返

子爵府

回覆樓主:

但張佘太靚仔靚女,其他人很難代入

水晶宮

iriswy 發表於 20-11-13 23:22
想知君好呀媽係咪家燕姐做返

千其唔好

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁佢地兩個又年輕,外型清清純純斯斯文文,都好襯!

男爵府

回覆樓主:

反而想知邊個可以做萬珠紗華

珍珠宮

2024年龍年勳章 hashtag影視迷勳章

我鍾意睇胡鴻鈞。
但其實開套新劇俾佢好過啦,點解要翻拍

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

何依婷...唔係掛?港女小三格,邊忽配做祝君好?

珍珠宮

好似朱零零有可能做司徙文禮,同胡鴻鈞初哥哥爭君好!

如果係咁,呢套劇既演員年齡層係近年少見既年輕化,男女主角都係年輕人,同90年代一樣!

侯爵府

回覆樓主:

我都覺胡鴻均比張振朗適合,張外型好花fit ,吾似咁深情。

侯爵府

peepee 發表於 20-11-13 23:30

我蔓珠莎華就最講道理架喇

伯爵府

PINK2007 發表於 20-11-13 23:25
但張佘太靚仔靚女,其他人很難代入

Agree

珍珠宮

近期我睇有線套韓劇 : 走在花道上!男女主角都三十幾歲,不過個男主角好靚仔,著西裝好好睇,好合眼緣!

男爵府

Oh noooo
No eye see

珍珠宮

一人之下 發表於 20-11-13 23:37
我都覺胡鴻均比張振朗適合,張外型好花fit ,吾似咁深情。

同意

大宅

好期待呀,有興趣睇胡鴻鈞做戲,呢套要演啞的人士有得發揮,希望劇本好啦

珍珠宮

peepee 發表於 20-11-13 23:30

我覺得真係冇人演得好得過曼娜姐

wcpcelia    發表於 20-11-16 14:26

珍珠宮

阿佘當年都成日俾人踩啦,咪就係遇到一套好劇本,先成功上到位,不過上位後仍然受盡攻擊囉!

事過境遷後,就成為經典人物架啦!

伯爵府

何依婷個感覺好似唔夠“乖乖女”

首頁
12345...9

尾頁

跳至