自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小傑媽媽 發表於 20-11-14 10:42
仔大女大既jm,你哋有返多d自己既時間,除左返工,平時會做d乜野?會唔會繼續為仔女既事業/人生大事操心? ...

仔女大約13歲我已放手。除了返工,我會一星期跳三次舞,得閒約咗朋友食飯,做吓facial. Very free

我不太擔心他們的前途,因我知有父母由細到大嘅教導,他們唔會壞得去邊。

伯爵府

回覆樓主:

我啲仔長大晒,我無理佢地架,日哦夜哦盞比佢地覺得我好煩,比多啲空間佢地反而大家相處得非常好

呢幾個月老公同仔回復番工番學之後,我初期覺得好悶,無所事事,我唔想光陰用黎每日食住薯片督電話 , 所以我去做運動,做瑜珈,整蛋糕, 做facial, 燉野食。。。總之啲時間係要黎做啲對自己有益嘅事

水晶宮

我執屋,準備dinner and next day bf,每天做一小時運動,約到腳就打下牌,每星期去上下興趣班。

有時整下蛋糕、bread 比朋友, 日子又係咁過,好充實。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

生左仔後都無話比晒時間佢,照舊一星期約朋友食飯一、兩次!依家中學更加各有各精彩

男爵府

仔大女大既jm,你哋有返多d自己既時間,除左返工,平時會做d乜野?會唔會繼續為仔女既事業/人生大事操心? ...

每星期三天跟教練操體能,空閒時,我包各式各樣的餃子急凍,俾另外三個老闆,隨時有得食。幫自己扮靚,每天燉湯或燉甜品給三位老闆,仔女有時約我食飯,女會同我多些節目,行街,飲嘢,睇風景,互相打扮,一起玩,我理想係學英式口音英文(emoji)(emoji)(emoji)
快樂的甜芋快樂的甜芋

象牙宮

回覆樓主:

都係同朋友食下飯,睇下劇咁咋,早排在家工作,上網學用衣車,不過玩玩下有無mood了!我仔就17歲,操心又無,擔心就少少啦…平時放工都係煮飯做家務!未疫情,放假四圍行下睇下,有錢就旅行,可能係大陸,可能坐飛機!

伯爵府

…仔女事業和人生大事…應該都不是我們操心範圍了吧。…對他們要有信心,過他們喜歡的生活/方式。

男爵府

仔女都讀緊大學,我除左返工,當然要好好過我下半生,我除左返工,就係學琴、學日文,做運動,睇書...我終於做返自己。
仔女嘅路 我唔會太擔心,佢地有佢哋嘅人生,我經常同佢地講要好好自己規劃自己想行嘅路

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

唔會再為佢操心了,最多係努力工作,做好退休準備,將來唔會成為佢嘅負累,亦希望能幫佢易d 置業。 大仔可全放手,其他時間就放落細仔(狗狗)身上

已刪除用户

象牙宮

小傑媽媽 發表於 20-11-14 12:50
17歲已經大個仔,只要冇交損友,都唔洗太擔心既

大個仔,高過我添
佢比較宅,都係擔心第時再大d返工點算啫,生活上又唔擔心既,都識照顧自己,煮個麵煎隻蛋都識!老公係悶蛋,生個仔又悶蛋....唉....認命

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我大仔中五,等埋細仔升中一,暫時甩身。我除了一平時返工外,已計劃夜晚返工聯會學野,我有好多野想學。夜晚又可以約d單身fd食好野。呢d我萬分期待。

男爵府

我工作及些少家務之餘,我每日keep住上BK(做CD Rom)、上網、睇報紙、睇電視新聞、K-Pop、Netflix、戲院
今年阿仔喺香港,有些娛樂會同佢一齊

平時工作之外,我好宅,但夠充實夠自娛
十幾年前情緒病之後幾乎無乜社交,避世避交往
依家疫情更加避免敘餐聚會,對結交朋友及見面傾計更加冷感
但暫時未悶得哂嘅
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

水晶宮

回覆 無話可說 的帖子

悶蛋通常係乖仔

ying_mail    發表於 20-11-14 19:36

象牙宮

chocolatebean 發表於 20-11-14 13:45
回覆 無話可說 的帖子

悶蛋通常係乖仔

暫時滿意啦…宅男囉…由細到大管教係嚴

水晶宮

回覆 無話可說 的帖子

針冇2頭利, 我個個由細到大都跳皮, 好多鬼主意, 搞笑d, 但好有主見

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係典型巨蟹座,安躺於家裡便覺最寫意
玩狗放兔都係我每日agenda,盡量每日抽時間俾佢地
煮我較懶,係有時整下甜品,多數買。放工順便買埋美味食物/食材俾家人,特登去買石崇教經經煲湯,特登兜去街市買鮮雞翼、魚翅瓜野葛菜(姐姐唔識買),早兩日至買左材料整泰式椰汁糕,我仔在廳補習我就在房摺摺摺
大家各有各忙,阿女在宿舍,c6經常ot,星期日家庭聚會日,一齊出街食餐好

男爵府

小傑媽媽 發表於 20-11-14 12:49
你有咁多興趣,一定唔會悶

前半生為左家庭 仔女勞碌,依家既然有幸有健康嘅身體,總要做多啲自己鐘意嘅事,我唔想到行唔郁、身體多病痛時先後悔

首頁

尾頁

跳至