自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2021勳章

回覆樓主:

我有返工,我都係洗自己$,也不是大洗,99都知我衫都唔多件,奶奶表面客氣,背後同我C6講叫佢儲返D私己

62仲好笑,C6同佢講話我地買樓,第一句,好貴㗎喎,得唔得呀?唔好付累我(62)喎

不過表面對我又無乜野,大家相敬如賓,,始終是長輩,做返能力內的孝道

子爵府

2021勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 20-11-15 17:33
你小心那些毒姑將來有日直接話你咩家務都不做,旨意晒奶奶做,當奶奶係工人之類的說話。(我試過咁比人咁話 ...

我姑奶响屋企無牙力的

男爵府

2021勳章

99對你好你都覺得驚,唔好咁天真始終自己阿媽好

珊瑚宮

2021勳章

amazing 發表於 20-11-15 07:47
無論你點盡新抱嘅責任,做埋佢個仔唔會做嘅事,一唔合心意就發爛渣,我明白呢個世界真係唔好對人好,唔好以 ...

新抱係外姓人,唔好諗住99會對自己好。呢世都唔好諗。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

子爵府

2021勳章

moonlight9198 發表於 20-11-18 22:05
新抱係外姓人,唔好諗住99會對自己好。呢世都唔好諗。

係,受教了

大宅

2021勳章

6214K 發表於 20-11-15 07:58
尤其有女既奶奶,
對自己個女就係公主,
對你就係工人。

exactly

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 20-11-15 11:30
我99不過不失!
佢幫我湊囡,煮飯比我食,我其實好感激佢,所以我成日同囡講,要錫嫲嫲
...

咁點系不過不失呢?為何不能講系非常好呢?對幫自己既長輩,比咁既評語 千奇唔好比佢見到呢篇文

伯爵府

2021勳章

rosenok 發表於 20-11-17 19:07
我有返工,我都係洗自己$,也不是大洗,99都知我衫都唔多件,奶奶表面客氣,背後同我C6講叫佢儲返D私己 ...
佢哋把口真係....
其實呢,佢哋咁驚人算自己個仔的錢,不如直接單身啦。不好累人地個女啦!

人地個女幫埋佢個仔買樓,佢多謝都沒句,仲當人謀錢。呢種心態好差。

伯爵府

2021勳章

LoveT 發表於 20-11-17 20:16
99對你好你都覺得驚,唔好咁天真始終自己阿媽好
我未入門時都對我好好架。係咁催結婚。入門後另一個樣。
佢想有求於你,拿你著數,先會表面對你好。不要天真。

Giyueng    發表於 20-11-19 08:49

伯爵府

2021勳章

joeyjoeycc 發表於 20-11-17 19:57
我姑奶响屋企無牙力的
咁你都好過點!我那邊,毒姑加奶奶,超級勁。

Giyueng    發表於 20-11-19 08:49

伯爵府

2021勳章

mimi987 發表於 20-11-17 10:50
咁佢話你洗乜咁巴閉要坐月時,你有無即時叫佢回水先?
錢係我老公比,開口都係我老公啦。我老公不覺佢媽有咩大錯,緊係不會開口啦。所以佢好媽寶。我都話,如果我再咁受呢類委屈,我會等細b成年後,同佢分開。捱大對仔女算。

珍珠宮

2021勳章

leng1999 發表於 20-11-19 07:32
咁點系不過不失呢?為何不能講系非常好呢?對幫自己既長輩,比咁既評語 千奇唔好比佢見到呢篇 ...

非常好一定唔敢講,長輩湊孫總有睇唔睇過眼嘅地方,如果6歲仲要夾硬餵飯夾硬陪去廁所,都要讚口不絕嘅話,相信我囡會成為絕世港孩!

伯爵府

2021勳章

lemonlemoncc 發表於 20-11-17 18:40
或者禁講, 人同人之間真的淡如水就夠
親人既拿出7 成真心真意, 其他既5 成就夠, 99 既1 成就夠:g ...
我而家對老爺奶奶,濃縮到一年出席幾次飯局算了。甚至乎我如果咁岩返夜,索性不出席。因為明知人地有幾次突登選我返夜先突襲話慶咩食咩飯。如果不是老公話我一定要出現,我先不想出現。見到二個假人假到死。

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 20-11-19 07:47
非常好一定唔敢講,長輩湊孫總有睇唔睇過眼嘅地方,如果6歲仲要夾硬餵飯夾硬陪去廁所,都要讚口不絕嘅話, ...

咁都系,教就始終大家有唔同。六歲既喂飯。。。快d生多個。奶奶就唔得閒再顧老大了

伯爵府

2021勳章

cyyiu 發表於 20-11-19 07:47
非常好一定唔敢講,長輩湊孫總有睇唔睇過眼嘅地方,如果6歲仲要夾硬餵飯夾硬陪去廁所,都要讚口不絕嘅話, ...
我奶奶當年仲誇張,見我仔食得慢就成日餵。後來找到原因,根本小朋友未餓。要比小朋友有餓的感覺,先會食得快。

男爵府

girlbear 發表於 20-11-15 13:31
尤其有姑仔/姑拉
睇到分別更大

係吖,尤其有姑拉成日係奶奶度講壞話,防人之心不可無唔好睇人外表,叫奶奶要防新抱 ,都唔知咩動機

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

其實相信母親不自私已經是錯。更何況是人地母親?

男爵府

2021勳章

Astra00 發表於 20-11-19 07:38
我未入門時都對我好好架。係咁催結婚。入門後另一個樣。
佢想有求於你,拿你著數,先會表面對你好。不要天 ...

如果加個衰姑奶就天下無敵,真心搵屋搬,係所有親戚面前唱衰你,幾難聽都有,想幫自己洗白都難,總之有奶奶同姑奶搵路走

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊