自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

2021勳章

從來冇幻想過99對自己好好,冇期望冇失望就一定嘅。不過我幾好彩,我99對我幾好,唔一齊住唔成日見,保持距離關系唔會差。

男爵府

2021勳章

frombetter 發表於 20-11-15 07:57
又散播仇恨。你嘅情況即使係真,都唔代表所有關係都如此。

同意,每個人都有不同,就算親生都未必對你好,做好本份就好了。

男爵府

2021勳章 認識瑞士牛牛第一回

6214K 發表於 20-11-15 07:58
尤其有女既奶奶,
對自己個女就係公主,
對你就係工人。
對,非常認同!仲有奶奶的女生嘅仔女就係寶貝!
新抱同新抱嘅仔女都係外人!

Astra00    發表於 20-11-15 16:42
6214K    發表於 20-11-15 16:23

大宅

moon_o_o 發表於 20-11-15 09:28
或者你大嫂同你同一想法冇話你知啫

我識好多女都覺得自己吖媽係好奶奶(emoji)包括我姑奶,我奶奶都唔知叫難頂,但佢真係好錫佢個女,我都係小見為妙

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

6214K 發表於 20-11-15 07:58
尤其有女既奶奶,
對自己個女就係公主,
對你就係工人。

我 99 居然喺我面前呻, 佢個女嘅99豬多要求, 我真係好想講抵死
總有離別的時候

伯爵府

2021勳章

iriswy 發表於 20-11-15 08:01
我奶奶幾好喎

X2 過左身幾年 我仲好掛住佢 因為有關孩子的問題 除左老公 就係佢最上心

公爵府

2021勳章

康媽 發表於 20-11-15 12:43
一早已經知道自己係外人,唔會多心

呢句真,保持距離,大家扮住客客氣氣,已經非常之幸福。我也很討厭她對着我一個的時候,講啲說話要有骨囉!又唔見佢喺佢個仔面前咁樣同我講嘢?當我傻咩?何必呢?又要擺款,見面時,表面客客氣氣咪好囉!

男爵府

2021勳章

有仔既第時都會做人奶奶,有女既將來都會有奶奶。
唔係個個奶奶都衰。

wcpcelia    發表於 20-11-16 10:32

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

呢度不少BK女人係單性繁殖生出來.

珍珠宮

2021勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔係哦, 我奶奶對我好好, 真係好似女一樣, 我哋住在隔離座, 每晚一齊食飯, 疫情關係, 仲帶埋飯笫二日食; 我亞娘病咗, 我奶奶炆咗一大盒鮑參花膠俾佢補身, 仲唔止一次添.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

emt1314 發表於 20-11-15 15:38
唔係哦, 我奶奶對我好好, 真係好似女一樣, 我哋住在隔離座, 每晚一齊食飯, 疫情關係, 仲帶埋飯笫二日食; 我 ...

咁你奶奶真係好好, 我阿媽嚟探我,煮埋 嘢食, 轉頭99嚟到見到佢個仔食緊我阿媽啲嘢, 即刻黑面走人, 我都想大家客客氣氣算, 有時都唔係我想搞成咁

Astra00    發表於 20-11-15 16:46
總有離別的時候

珊瑚宮

2021勳章

人夾人緣, 冇期望冇失望, 大家原本非親非故, 佢冇欠你的.

大宅

2021勳章

amazing 發表於 20-11-15 07:47
無論你點盡新抱嘅責任,做埋佢個仔唔會做嘅事,一唔合心意就發爛渣,我明白呢個世界真係唔好對人好,唔好以 ...

某些人永遠都要保持距離 別天真

公爵府

2021勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

amazing 發表於 20-11-15 07:47
無論你點盡新抱嘅責任,做埋佢個仔唔會做嘅事,一唔合心意就發爛渣,我明白呢個世界真係唔好對人好,唔好以 ...

完全明白!當佢身邊人人都讃我呢個心抱好嘅時候,佢依然覺得我連呼吸都有錯,我家姐同我講話日久見人心,佢終有一日會知道我係好的。但結果呢?接近廿年了,佢仍然咩都睇我唔順眼,就連去飲茶叫碟佢鍾意食嘅嘢,都要比佢細細聲咁話!所以我而家做好本份算了,有時會忍唔住想對佢好d, 但我(甚至我老公)都會阻止我咁做,因為知道無一次係開心收場,所以唔做就算了!我覺得,有d嘢人哋唔識珍惜,就由佢自己損失算了!佢成日想我哋搬去同佢一齊住,我亦心軟過,但我老比我更清醒,知道會有咩結果,所以拖得就拖!

好想同有好99嘅jm講,你哋幸福,但可否都比其他jm呻下?

大宅

2021勳章

回覆樓主:

係,始終我地係外人,有咩事都唔會企係你果邊

珍珠宮

2021勳章

親疏有別,外人始終係外人,有幾多人真係視如己出?還是扮到、做到好似真係一家人一樣? 咁背後呢?
不過人哋對自己點都唔重要,表面客客氣氣就好了。其實自己都會偏心,就算奶奶比自己阿媽對自己好,心底裡最親都係自己阿媽。
有啲人係咁,自己點都得,人哋就乜嘢都唔得,無謂計較,因為只會令自己唔開心

珍珠宮

2021勳章

minna456 發表於 20-11-15 16:38
係,始終我地係外人,有咩事都唔會企係你果邊

就算你啱哂都唔會企喺你嗰邊,仲成日驚死佢嘅至親會蝕俾你

Astra00    發表於 20-11-15 16:50

伯爵府

2021勳章

Gmama 發表於 20-11-15 15:21
呢句真,保持距離,大家扮住客客氣氣,已經非常之幸福。我也很討厭她對着我一個的時候,講啲說話要有骨囉 ...
我那個直程做影后,係個仔面前扮晒對我好。個仔一不在場即現惡相。當年蠢,沒影底佢比咩我食做晚餐。佢個仔食飯永遠靚野新鮮送,到我同仔上去食,老公不在場就成日係廚余隔夜送。有口難言。
所以,心淡。保持距離算。

伯爵府

2021勳章

bu-b 發表於 20-11-15 16:16
完全明白!當佢身邊人人都讃我呢個心抱好嘅時候,佢依然覺得我連呼吸都有錯,我家姐同我講話日久見人心, ...
同意!算啦!家家有本難唸的經。我當自己不好彩。衰點一句,寧可老公係孤兒,沒負擔,我也心理上輕鬆好多。有一個懶係關心的奶奶,成日搞事令你煩、令你成日執手尾,你都不想啦!我絕大部份煩惱由佢而來。
而家調節左心態。

伯爵府

2021勳章

我奶奶錫我嘅,所以都好感恩
但同上一輩溝通/相處總會遇到問題,夾到就見多啲,唔夾都好平常,咁就保持距離
最怕就係有人要靠長老幫,又要對長老心存怨恨

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊