懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

網上查過紮肚黃金周是生後4-6星期
請問有紮肚既媽媽們,你哋係生完後幾時開始紮?

謝謝

別墅

cattwoma 發表於 20-11-15 10:52

我都想知呀

民房

順產嘅話4星期起,開刀就6星期,惡露清哂,身體復原左就可以紮。但如果真係唔急,其實最好順產6星期,開刀8星期會隱陣啲。(emoji)

洋房

回覆樓主:

我順產生完5星期紥(因為想復工前紥),我揀上門因為方便d, 通常11am左右紥肚師上門,按摩+紥肚,我每日乖乖紥8個鐘,晚飯前拆。好彩遇到個好嘅紥肚師遮,因為日日紥8個鐘雖然唔太辛苦,不過都要俾耐性。。好彩效果唔錯

別墅

謝謝

禁止訪問

洋房

回覆 is4hana 的帖子

請問可介紹嗎?同價錢多少呢?

複式洋房

heidi629 發表於 20-11-22 00:33
順產嘅話4星期起,開刀就6星期,惡露清哂,身體復原左就可以紮。但如果真係唔急,其實最好順產6星期,開刀 ...

即係坐月後即刻札最好? 市面好多選擇,我想問有冇得試札一次,驚會好辛苦

民房

Yuyufung2000 發表於 20-12-1 00:00
即係坐月後即刻札最好? 市面好多選擇,我想問有冇得試札一次,驚會好辛苦
...

如果時間許可,唔好坐完月即刻紮,因為有啲媽媽惡露會斷斷續續,首先確保惡露清哂先,確保子宮返原位同復完先開始,都唔差在果一兩個星期。同埋確保身體真係復原左先。

我見到坊間都有好多紮肚師有提供試紮服務,你可以參考下,但問題係好多媽媽好早之前已經預約左,只怕你試紮完想繼續得話,反而係個紮肚師冇期。

複式洋房

heidi629 發表於 20-12-1 00:07
如果時間許可,唔好坐完月即刻紮,因為有啲媽媽惡露會斷斷續續,首先確保惡露清哂先,確保子宮返原位同復 ...

未開始搵,上網已經彈左好多資料出黎,我唔急,如果效果差唔遠我等下先做,見到何嘉莉修身好成功,佢生左三個都咁fit,想試佢個間

複式洋房

Yuyufung2000 發表於 20-12-1 00:00
...

順產嘅黃金期係42日至六個月內,一般佢哋都係紮10日,如果你想試一日我都可以幫你問吓我個紮肚師

複式洋房

heidi629 發表於 20-12-1 00:07
如果時間許可,唔好坐完月即刻紮,因為有啲媽媽惡露會斷斷續續,首先確保惡露清哂先,確保子宮返原位同復 ...

我紮嗰時每次個紮肚師都會幫我按摩腹部,其中有一part係子宮提升,其實都幾犀利,你會feel到有啲嘢跟住佢個手勢向上提升

複式洋房

我大既半年內紮,紮左十次,嗰時跟朋友團購紮,因為有朋友紮個話有效先做,個療程好舒服,個紮肚師仲包埋養宮, 磁叉同豐胸,由最初2.5指去到0.5指。

禁止訪問

洋房

我兩胎都係開刀,第一胎8星期後紮,第二胎6星期後紮 ,做肚按摩6星期好似感覺大d,又或者我第二胎淋巴好唔通

洋房

...

比左錢幾辛苦都會捱左果十日,反而試左一次真係未必會搞(emoji)我紮過兩次,每次都係頭三日辛苦,之後果幾日又好適應,不過你講得岩,而家網上太多選擇,我自問第一胎做左好奈功課都中伏左(emoji),浪費我時間同錢,最後朋友介紹再紮另一個,好彩呢個真係有料,第二胎都揾返佢

大宅

siumi1499 發表於 21-1-7 17:02
比左錢幾辛苦都會捱左果十日,反而試左一次真係未必會搞(emoji)我紮過兩次,每次都係頭三日辛苦,之後果幾 ...

小心揀紮肚公司好緊要,我之前紮都係紮完冇效果,哂錢又白白辛苦,不過都係頭2,3日先會有少少唔適應

別墅

cola520 發表於 21-1-8 12:37
小心揀紮肚公司好緊要,我之前紮都係紮完冇效果,哂錢又白白辛苦,不過都係頭2,3日先會有少少唔適應
...

我係香港心紮,效果都ok架

大宅

HYE-BIN 發表於 21-1-8 13:35
我係香港心紮,效果都ok架

有冇得上門做

別墅

hkmamaa 發表於 21-1-8 15:46
有冇得上門做

有呀好方便

首頁

尾頁