夫婦情感

跳至

首頁
56789...10

尾頁

複式洋房

飛短流長 發表於 20-11-15 13:49
我老公個理由係我搵錢多過佢,你地有無人活得像room mate?

其實我識好多人都冇比家用老婆, 係咪似roommate 就睇感情唔關錢事。

男爵府

cmwannnava 發表於 20-11-23 18:42
細女食奶,大女就睇下雪櫃之類會唔會仲有啲野整比佢食

好慘 買奶粉都要錢
如果個日搵唔到$50 全日未唔洗食

大宅

CoiCoi 發表於 20-11-16 00:55
因為層樓供樓都係佢負責,我係俾返dd雜費,出街同佢食飯都係佢俾,我自己有穩定工作收入,所以唔需要佢俾家 ...

你就好,我供樓,吃喝玩樂我負責,工人,水電煤佢負責,因為我揾多啲,我覺得無所謂,唔想計較,但有人次,一家出去玩,我好聲好氣只係講左句,今餐lunch 你比,嘩,佢即刻話我$100都要「作」佢D錢,唉,$100個lunch 啫,我有心作,都唔作$100喇,個刻真係好心淡,我識佢咁耐,我咁有負責任心為頭家,佢咁諗我。

大宅

CROYLEUNG 發表於 21-1-28 10:11
你就好,我供樓,吃喝玩樂我負責,工人,水電煤佢負責,因為我揾多啲,我覺得無所謂,唔想計較,但有人次 ...

咁誇張,$100佢都咁,平日你負責屋企都出左大份錢喇,佢以前係咪咁樣? 正常你出錢多d聲都大過佢,佢係咪講笑咋,咪真係會有d心淡喎

Nevaeh72    發表於 21-5-29 13:30

大宅

CoiCoi 發表於 21-1-28 10:22
咁誇張,$100佢都咁,平日你負責屋企都出左大份錢喇,佢以前係咪咁樣? 正常你出錢多d聲都大過佢,佢係咪 ...

以前我未得多過佢時,唔會計,而家咩都同我計

伯爵府

回覆:有無人個老公唔會比家用?

你自己收入比丈夫高,為什麼他要給你家用? 為什麼丈夫要負責全部家庭開支? 你需要負責甚麼? 現在不同以前只倚靠丈夫的收入,男女平等,男女收入也是差不多,為什麼你選澤對自己有好處的舊思想,同時放棄以前做妻子的責任?

大宅

CROYLEUNG 發表於 21-1-28 11:35
以前我未得多過佢時,唔會計,而家咩都同我計

反而係咁樣,佢會唔會覺得你搵多過佢自卑左,早知唔過佢知你搵幾多,升職加薪都唔咁坦白

大宅

回覆 飛短流長 的帖子

我老公從來無俾家用⋯不齊左年幾,我就黎同佢分開⋯

侯爵府

秋天楓葉 發表於 21-1-6 00:36
妳就真係慘啲,無返工又有2個小朋友,老公又唔俾錢點生活喎,要喺佢袋度拎幾十蚊先有錢,感覺悽涼。
...

慘過 工人 工人每月 淨袋5000

茶類愛好者    發表於 21-5-27 08:56

侯爵府

restahaus 發表於 21-1-28 12:22
你自己收入比丈夫高,為什麼他要給你家用? 為什麼丈夫要負責全部家庭開支? 你需要負責甚麼? 現在不同以前只 ...

如果拍拖時係咁 無言 結左婚先係咁 騙局

別墅

DELL

洋房

有小朋友就一定要比家用架啦, 我老公雖然比得唔多, 但好多開支都係佢比,所以冇計較太多, 不過我老公個姐夫真係冇比家用我老公家姐, 仲要養兩件!!

大宅

認識瑞士牛牛第二回

我老公完全唔比,佢人工高過我,佢只係負責一半租金,其餘屋企所有開支都係我(水電煤買餸兩個女生活費),就連我叫佢幫我買個外賣都要比返錢佢

茶類愛好者    發表於 21-5-27 08:58
pistachio    發表於 21-3-25 11:12

侯爵府

CROYLEUNG 發表於 21-1-28 10:11
你就好,我供樓,吃喝玩樂我負責,工人,水電煤佢負責,因為我揾多啲,我覺得無所謂,唔想計較,但有人次 ...

日日有糖食 今日無糖食的道理

大宅

回覆 yuki... 的帖子

睇到呢度 簡直o 咀我以為係一人比一次甘(比我都會唔記得邊個邊次比過)
你老公真係好認真分清楚 拍拖都係甘? 點解結之前無傾清楚開支? 應該一早提一個令你心舒服嘅方案
都好明白好難分得甘清楚 但你老公真係好計較 月尾計數我接受唔到 因為我嫁比老公 係被佢照顧我 佢一定要比我覺得我係被照顧被愛 先令我想嫁佢你可以嗲下佢 同佢傾下先 講下你心事 只有你先可以解呢個結

別墅

回覆 StellaLou0608 的帖子

結婚前各自各比錢,無咩要除返,不過都係乜都AA。結婚後先係咁個個月除開,我搵錢儲錢都多過佢,所以佢計得好足

大宅

如果你心有唔舒服 就照同佢講 或者你只能接受

大宅

出糧形式有做野就出糧,冇做野就冇糧出,(糧)依樣野,可以陪佢出街,可以一齊食飯
你老公係要訓練責任感

幾好的,洗下碗/煮下飯就出糧俾佢。咩都唔做就冇糧出

男爵府

飛短流長 發表於 20-11-16 17:20
我地差唔多年紀的,二十幾三十

真心拍好多年結,並不是求其嫁個種

same

侯爵府

StellaLou0608 發表於 21-3-8 11:16

睇到呢度 簡直o 咀我以為係一人比一次甘(比我都會唔記得邊個邊次比過)

婚前婚後兩個樣 明無

首頁
56789...10

尾頁

跳至