自由講場

跳至

首頁
23456...22

尾頁

別墅

canies 發表於 20-11-15 20:54
你就好啦我哋個個喺香港冇出過去。

以往一年你去國內咁多地方,邊個地點你最鼓勵我哋香港人去旅行?

其實我有時都好失落,雖然你地聽落似曬命 但我係度冇老朋友,好多都片面之緣...

我除左新疆未去過,大陸其他省份綜合黎講,我當然推介西藏!然後喜歡成都,好似台灣,人好好,又休閒,又多周邊必去景點!其實都中意河南,好多以前流落黎既小食,啲人話河南多騙子,我覺得而家都OK。仲有江南,其實江西冇乜特别,但南昌啲消費真係平到你難以致信!啲老火湯可以賣幾蚊!然後5蚊可以食飽你,住同食都係我去過中國最平既城市了,人都幾好

唯一一個我最唔中意既 就係陝西(西安),果頭真係多騙子,依家基本上冇人會偷搶野,但成日想呃你

別墅

czl115 發表於 20-11-15 20:58
你個朋友咁似我嘅?我都鐘意拉大人地張旅行相睇吓有幾多人戴口罩
...

你地啲怪癖好 佢係連風景都完全唔提 係度數人

珍珠宮

回覆樓主:

樓主你真係要珍珠你可以穿州過省的自己
香港人真係就快痴線
連返學都返下停下
我見大陸親戚週圍去玩
飲飲食食好開心

男爵府

Jay_mi 發表於 20-11-15 21:29
其實我有時都好失落,雖然你地聽落似曬命 但我係度冇老朋友,好多都片面之緣...

我除左新疆未去 ...

哇!我好羨慕你!
可以係國內周圍去!

別墅

靜初 發表於 20-11-15 21:17
無錯。 我真係困到抑鬱, 好在可以做運動囉。 你其實就可以回來喇

其實我都好期待返黎,真心飄到個人好攰,唔知我拎唔拎到名額呢

伯爵府

樓主呢個post好正
尤其好鍾意你啲相好想返內地穿州過省見識下
明白你一定好思鄉掛住香港了,希望香港快啲可以清零,兩地可以通關

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好羨慕你而家係大陸

男爵府

樓主周圍去,係咪都係搭高鐵? 去唔同城市之前會唔會先做功課? 定係習慣晒四圍去,去到再算?

睇你個post,有少少好似睇緊航拍中國咁,超想去

男爵府

Jay_mi 發表於 20-11-15 20:13
除左做野,就係唱下k,係唔同既城市踩下單車遊蕩下 仲有用美團卷探下店,美團食真係好抵,尤其係 ...

咩叫美團卷?

水晶宮

2024勳章

我除左新疆未去 ...

真係好羨慕可以去咁多地方,我目標之一係遊完全國咁多個省,到目前為止只完成一小部分,但樓主已經大部分完成喇
當然如果係同樓主一直咁樣長年漂,也會覺得悶和攰

水晶宮

Mrs.Chan 發表於 20-11-15 21:23
妳可以留在國內穿州過省,又多好嘢食,點解會抑鬱?我習慣咗香港的疫情飄忽,對抗疫唔會鬆懈,有時間一定 ...

我諗樓主唔可以見到喺香港熟悉的家人和朋友,點都會有點抑鬱。

子爵府

Jay_mi 發表於 20-11-15 21:38
其實我都好期待返黎,真心飄到個人好攰,唔知我拎唔拎到名額呢

幾時申請? 祝你抽到個名額。

侯爵府

2024年龍年勳章

我除左新疆未去 ...

原來南昌好平, 我退休要旅居內地城市, 好希望周圍睇下!

子爵府

我除左新疆未去 ...

西安我去過, 真係好多騙子, 爬手, 其實幾驚

別墅

mln 發表於 20-11-15 21:17
想知內蒙古的環境如何,乾淨嗎?係好鄉下的地方嗎?邊個城市比較先進?

内蒙古 佢地係啲重點城市整個啲廁所同街 所以好乾淨,尤其有個獨立地有錢既城市叫鄂爾多斯,乾淨到外國咁,我簡直可以用震憾去形容

因為大陸地理分市級市,地級市,縣,鄉。市級市好多國際牌子,商場,先進,如長沙,成都,山西太原,北上廣深,天津都係我去過極先進的城市,地級市就差少少,基本乜都有既,以廣東省為例子,潮州梅州就算地級,縣係佢地管,基本上就差好遠,但啲人都係住大廈,有啲商店,有啲有商場,大量山寨牌子,至於鄉就...大陸啲人依家興當郊遊,去玩下農家樂咁 北方除左個别城市之外所有野都相對南方落後

通常放大

珍珠宮

最近得知四川有個地方叫稻城亞丁,世外桃源咁,好想好想去

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝你的分享
見你話去多人的地方,會check 口罩,是警察抽查有冇人無戴口罩嗎?

少人的地方就可以不用戴口罩嗎?因為我見北京開什麼人大會議仲係要求全場人戴口罩的。

象牙宮

2024年龍年勳章

Jay_mi 發表於 20-11-15 19:44
因為公司有啲project同埋有考試,所以要long stay,疫情期間冇返過黎,今次先後留過內蒙古,陜西,山西,河 ...

做邊行?

別墅

Bbpig2014 發表於 20-11-15 20:40
好似多姿多彩咁
食市企理乾淨嗎?
多人週圍食煙嗎?

治安:其實治好真係幾好下!基本上依家唔會有人偷搶野,但呃仲會既,但通常針對本地人!公安哥哥依家全部會戴執法記錄儀,所以聽落啲態度都幾好。南方治安比北方好,大陸人覺得火車站附近是最骯亂既城方其實都係歷史(不過仲會拉客問要唔要住宿搭車)。我有時半夜都會去買野食都冇乜野,最多係啲奇怪人或者飲完酒既同你搭下訕 唔理就係

食:表面上都分到邊啲係衛生,有啲係透明廚房,但有啲都食得出劣質食材,好似有啲牛扒唔似牛肉應該係豬都仲會有,但好采我個人中意食素,所以冇乜風險!大城市咩吉野家,探魚,海底撈都會有,品牌就放心

象牙宮

2024年龍年勳章

Jay_mi 發表於 20-11-15 22:03
内蒙古 佢地係啲重點城市整個啲廁所同街 所以好乾淨,尤其有個獨立地有錢既城市叫鄂爾多斯,乾淨到外國咁 ...

多謝樓主開鋪, 可以眼睛去旅行.

首頁
23456...22

尾頁

跳至