自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2021勳章

greentea14 發表於 20-11-15 21:05
親友case,男仔父母喺本身住緊幢樓,買多一個單位,俾第時個仔同新抱住。新抱嫁入去,就同6299住樓上樓下, ...

我會自己買多層距離6299好遠既樓結婚後住

公爵府

2021勳章

shirley784 發表於 20-11-15 19:48
現實問題

不是

公爵府

2021勳章

現實問題

會加女方名字才會加分

公爵府

2021勳章

現實問題

加佢10分

大宅

回覆 Mrs.Chan 的帖子

我細個時曾經識到咁的男仔,點知個男仔反而吾多想同我一齊,我個時願意同佢捱魚旦粉(因為我有計劃同佢長遠,佢月月光,我想佢點都要存點錢),但佢寧願要一個成日拉佢去食豪餐的女仔佢話吾洗諗咁多,生活輕鬆喎。。。

大宅

2021勳章

當然加分啦,你有女想佢搵個「百無」一齊捱定有樓嘅?好現實嘅問題,唔違背良心講嘢就一定有樓比無樓加分

水晶宮

2021勳章

回覆樓主:

點都要睇人品
我係外母,應該會加啲
前題係層樓個男仔自主一人擁有,無附屬品

公爵府

2021勳章

現實問題

認真答你, 自己有能力, 最幸福係有份供樓

屋企地位話語權都唔同,我街坊湊大幾個孫

如今離婚獨居,無人黎過探佢,返而姪女一年黎兩次

水晶宮

2021勳章

Mrs.Chan 發表於 20-11-15 20:34
咁住公屋又有家累呢?

嗯⋯祝佢好運早日脫離⋯厄運
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

Mrs.Chan 發表於 20-11-15 21:07
若果女仔住公屋仲要全部薪金上繳做家用,又有個爛賭摰親,不願置評但已列入“凶宅”
...
呢個好睇個女仔自己點做,雖然出生改吾到,但系佢可以選擇離家出走,如果明知個個屋企人都只系當佢提款機,根本吾愛佢,大可以一走了之,最多每個月定期銀行過數比少少盡下孝心就算。吾系每個父母都一定愛仔女,佢做得出咁的事,預左個女大左就吾會理佢啦。如果個女仔堅持要留低比人做提款機,咁佢一定要明白,除非有個好傻好愛佢的男人出現,吾系真系冇咩可能結婚,有時甚至會遇到衰男人,加多一腳。。。

水晶宮

2021勳章

BTW,呢個po好有連X feel
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

如果女仔得十幾廿歲,唔會有分加。。。
如果廿五歲以上,都係加十分八分。。。
三十歲以上,如果好趕住嫁,應該會加到85分

大宅

回覆樓主:

我以前有個男人追我,佢有層樓,做點心師傅,外表唔係醜又唔係靚,對我好好,但我唔鍾意佢,有樓都無用,唔鍾意就係唔鍾意。

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

小心,好多女仔以為層樓係男仔,其實物業不是他。所以唔好自住就以為男仔係業主。

男爵府

2021勳章

heidys 發表於 20-11-15 20:36
唔知點解當年有人用呢樣野吸引我,反而覺得扣分。低調謙虛好D...

係喎,就算朋友都未必知對方有樓

我唔會特別加分

我重視人品性格多啲

子爵府

2021勳章

。。。。。。

水晶宮

2021勳章

Amy1974 發表於 20-11-16 07:28
以為一世都有息派,結果臨老過唔到世。

靠父蔭嘅,絕對唔係潛力股。

好同意

瑪瑙宮

2021勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

babybabyu 發表於 20-11-16 01:32
如果女仔得十幾廿歲,唔會有分加。。。
如果廿五歲以上,都係加十分八分。。。
三十歲以上,如果好趕住嫁, ...

同意、十幾廿歲仲未識諗、年齡是最大考慮因素~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

現實問題

又唔會加分既,不過唔愁冇地方住咁囉

伯爵府

2021勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我唔會加分,因為有機會唔上進,無咩目標,咁佢一世就係平淡咁過。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊