自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

SaSally 發表於 20-11-16 13:46
最近好多post都話好多人移民, 話全家已經走嘅有, 依兩個月走又有, 其實點解要咁急走呢? 疫情又未控制好, ...
係,等疫情受控制先去,外國好嚴重。

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 20-11-16 12:49
希望決定移民嘅人,除咗口口聲聲話為咗下一代,都要好好考慮上一代老人家嘅生活安排!
身邊有唔少例子,仔女移 ...

要走, 帶埋老人家, 雖然老人係難入藉, 怕又要派福利
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

sukkiu 發表於 20-11-16 14:36
係,等疫情受控制先去,外國好嚴重。

無錯,原本有計劃用專才身份移民,只係想趁仲後生出去外面體驗下唔同嘅生活,但疫情關係都拖住先

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我會為佢地高興, 揾到自己想過的生活.

佢有佢快樂, 我有我高興, 現在有网絡聨系, 一定不會失聯.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

小華子 發表於 20-11-16 14:30
唔後悔就得,不過我識移民左嘅朋友,暫時只有一個家庭未回流。。。
回流左仲慘,太空人生活,最後老婆仲勾 ...

淨係我公司都已經大把回流人士

珍珠宮

最近好多post都話好多人移民, 話全家已經走嘅有, 依兩個月走又有, 其實點解要咁急走呢? 疫情又未控制好, ...

呢d走咁急唔多唔少人云亦云,你知港人一向乜都一窩瘋,人哋咁做又要跟住做先夠有型

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

現在走既,應該係一早預左今年走,可能已經遲左半年。 唔能夠因為疫情就無限delay, 由其有小朋友。

子爵府

啤啤貓 發表於 20-11-16 11:49
睇完篇文,好感觸,傾開計原來幾個FD都係懷住咁既心情移民

其實唔使睇到移民咁大件事... 我1x歲移民、2x歲回流,而家又準備3x-4x歲二次回流(為小朋友讀書)

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

0q.cathy 發表於 20-11-16 15:17
現在走既,應該係一早預左今年走,可能已經遲左半年。 唔能夠因為疫情就無限delay, 由其有小朋友。
...

但其他JM講好多係有BNO申請移民後, 急急賣樓走

就算有小朋友都可delay一年才去讀書, 唔急在一時, 萬一真係去到染病, 人生路不熟, 所謂去到有自由地方都無用。

依編報導林百欣養子在英國染病經歷, 只因佢係有錢人識得搵幫手才執番條命, 如果係一般香港移民, 留屋企等死啦。

https://std.stheadline.com/exclusive/article/343/%E7%8D%A8%E5%AE%B6-%E4%BD%8FICU%E6%95%B8%E5%8D%81%E6%97%A5%E5%91%BD%E6%87%B8%E4%B8%80%E7%B6%AB%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%90%8D%E9%86%AB%E8%B6%95%E8%B5%B4%E6%96%BD%E6%95%91-%E6%9E%97%E5%BB%BA%E5%BA%B7%E8%8B%B1%E6%9F%93%E7%96%AB%E6%AD%BB%E9%81%8E%E7%BF%BB%E7%94%9F?fbclid=IwAR3_JNJyh4SNtMzoM5GIXz8E6uxOTXWyeHQeYiRwvDQZ-5W8WP71-ug9RPk

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我也有朋友剛出發移民,疫情甘勁都去,竟可以理想大於一切,好勇敢。其實佢哋醫療點㗎?香港零星個案,出入都好擔心,佢哋嗰邊疫情甘嚴峻,真佩服佢哋嘅決定。

伯爵府

SaSally 發表於 20-11-16 15:29
但其他JM講好多係有BNO申請移民後, 急急賣樓走

就算有小朋友都可delay一年才去讀書, 唔急在一時, 萬一真 ...

真係驚險,九C一生,祝福林生!

琥珀宮

啤啤貓 發表於 20-11-16 11:49
睇完篇文,好感觸,傾開計原來幾個FD都係懷住咁既心情移民

其實積極d諗,佢地移民後,每年暑假都返黎屋企住一至兩個月,加埋可能仲多過一年加埋晒見嘅機會
咁諗係未會開心d呢

珍珠宮

其實,外國D醫療吾糸想像中咁好

子爵府

好媽媽勳章

移民都好,但唔好走咗仲要攞香港人福利囉

侯爵府

有同事辭咗工,用bno移民,12月走

亦有兩個朋友全家,賣樓,都係bno移民
8-)

子爵府

回覆 SaSally 的帖子

有朋友本身已經係BC,係當地中咗都係叫佢留係屋企,唔好出街,食多啲奇異果

入院,要藥,等吓先

伯爵府

想走就走啦
人各有志

珍珠宮

回覆樓主:

求仁得仁,應該替佢地開心

子爵府

回覆 熊熊老婆 的帖子

子爵府

回覆 sharonchung 的帖子

首頁