自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

Jameskey 發表於 20-11-17 19:30
香港樓價高,賣樓加上積蓄,移民其實無想像中咁難。

各有各好, 但講到住, 香港一定輸, 全世界最貴, 又細

大宅

ddkaka 發表於 20-11-18 07:54
英國一樣有國安法黃物體唔驚咩?不過黃物體移民走晒係對香港利多於弊
...

其實有錢有能力第一批走既, 藍/中間派反而佔多數

男爵府

虎到金來勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢哋會美化件事,"為下一代好"...

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

lkwkenneth 發表於 20-11-18 07:51
係, 移民唔係咁快去到, 依幾個月走既, 都應該係反修例事件開始準備

如因國安法走既, 就依幾個月先開始準 ...

移民係人生重大決定,要走既都唔會幾個月就走到,我身邊有人可以半年就走,係因為佢有家人在外國,本身都有護照,但都攪左半年。所以有時見d人話身邊既人話走話走仲留在港,呢個人諗嘢都好表面。
好似話人今年走,人地可能都預備左年幾,賣樓或退租或放租,家當寄晒去個邊,學校手續攪好晒,香港呢邊退左學,個邊買左樓,已經搵左工,好多野安排好晒,遲可以遲幾多?遲半年都要跟著個plan 行,否則又引發更多變數。

大宅

0q.cathy 發表於 20-11-18 08:13
移民係人生重大決定,要走既都唔會幾個月就走到,我身邊有人可以半年就走,係因為佢有家人在外國,本身都 ...

係, 8月我公司有個高層去澳洲, 有個同事去台灣, 都係1年前已準備

另外, 我住緊個屋苑, 約850戶, 當中有十幾戶, 立左國安法後, 8月先開始籌備去英國, 起碼下年暑假先會走.

我教書, 校長話好多band one 名校(DGS.....)都流失左唔少學生, 前日報紙都賣左, 搞到依家學期中要收插班生, 咁多年未試過, 但依家仲未去到高峰.

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

身邊暫時得一個朋友話下年走, 其他果啲一早就移晒回流返港有小朋友又走

子爵府

lkwkenneth 發表於 20-11-18 07:56
各有各好, 但講到住, 香港一定輸, 全世界最貴, 又細

貴有貴好, 自住覺得屈就,但要移民可以賣樓輕松走時又唔嫌貴架啦

伯爵府

namc 發表於 20-11-17 19:17
外國讀書
小朋友係咪好D ?

其實如果不滿教育制度,係香港讀國際學校便可,不用移民

珍珠宮

KLDC 發表於 20-11-18 01:58

收到朋友 cap 圖

回果個算吾算亂發放消息
可吾可以拉佢

男爵府

有資產有技術嘅人走得多嘅話,
我唔諗政治都要計劃移民,
留底一堆大陸新移民/南亞裔/窮人(尤其走出黎話手停口停果堆)的話,
對公共財政好不利。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

妹妹豬媽媽 發表於 20-11-18 08:11
佢哋會美化件事,"為下一代好"...

係,個個都係咁講,為咗下一代,不過再拋多句,我真係好_鍾意香港囉

伯爵府

KLDC 發表於 20-11-18 01:58

收到朋友 cap 圖

如果真係被屠殺, 全中國人死晒啦, 黃屍蠢又有被迫害症, 真可憐, 咁要快D走以後唔好番黎

男爵府

MMVV 發表於 20-11-16 13:24
失咩落唉!不出三年又返回來啦!

穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

個人選擇,聽朋友講有親人怕左黑暴移民,認為黃老師教壞細路,呢樣野政府好難解決,如果我小朋友仲細,我都可能會考慮

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

今日的蘋果財經新聞有講,說中原地產網頁現有放盤超過 2.6萬個,創歷史新高,比去年同期急增 44%!

男爵府

呢到啲藍屍講嘅嘢真係笑下就算,成日話愛香港但就送自己仔女出國讀書,最好可以落地生根添。重成日好意思推介人地仔女返國內讀書,但自己仔女就去歐美,澳洲等地讀書囉,真係賤格到無朋友!

侯爵府

熊熊老婆 發表於 20-11-16 12:49
希望決定移民嘅人,除咗口口聲聲話為咗下一代,都要好好考慮上一代老人家嘅生活安排!
身邊有唔少例子,仔女移 ...

祝福佢哋:他朝也相同

侯爵府

Sumikoyama 發表於 20-11-18 09:50
呢到啲藍屍講嘅嘢真係笑下就算,成日話愛香港但就送自己仔女出國讀書,最好可以落地生根添。重成日好意思推 ...

你肯定同一個人或幾個人嗎!?

琥珀宮

jaycee_mami 發表於 20-11-18 09:50
今日的蘋果財經新聞有講,說中原地產網頁現有放盤超過 2.6萬個,創歷史新高,比去年同期急增 44%!
...

好事喎!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

舉家移民都係好重大既決定

首頁
34567...11

尾頁

跳至