自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女而家2歲,開始陪佢讀下英文書,但佢睇唔夠2分鐘就唔肯跟我讀字,走開左,仲有都會播d英文兒歌俾佢聽,不過又好似冇太大興趣,可以點樣做?

男爵府

Karenbb_316 發表於 20-11-16 16:42
我個女而家2歲,開始陪佢讀下英文書,但佢睇唔夠2分鐘就唔肯跟我讀字,走開左,仲有都會播d英文兒歌俾佢聽 ...

睇中文書會唔會都係咁?
如果會,可能只係無耐性

別墅

Caleung 發表於 20-11-16 16:43
睇中文書會唔會都係咁?
如果會,可能只係無耐性

睇中文書又唔會,仲有心機讀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Karenbb_316 發表於 20-11-16 16:42
我個女而家2歲,開始陪佢讀下英文書,但佢睇唔夠2分鐘就唔肯跟我讀字,走開左,仲有都會播d英文兒歌俾佢聽 ...

咁細個要讀字,好磨滅興趣
你當教仔講,講到佢上心至開始認字
我女果時未讀到果版(佢期待果版)已經笑到卡卡聲好期待,我就乘機指住d字教,到下次見到又發現新大陸咁話之前咪見過囉!

大宅

我會播下英文卡通,有時我係YOUTUBE度搵,佢冇興趣既可以再搵下其他卡通俾佢睇

子爵府

我大女今年中3,佢對英文很有興趣但我自己英文係好差,佢幼稚園開始讀公文英,雖然係好死板但佢接受到。但每天要跟足聽3次與讀一次有耐性跟住做,我大女讀到5年級就停了,因為要程分但佢 的劍橋試成積很好我相信是公文英的功勞。細女都是讀公文英但佢嘅效果不好,但不太抗拒英文,結果我停了沒在給細女讀公文英。但在網上有些英文故事app,可以一面睇同耹聽都很有幫助。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔細時好鍾意 peppa pig 卡通,之後再睇 peppa pig 書。初初唔會要求讀字,佢開始悶就叫佢負責 oink oink 嗰 part . 同埋 2 歲 attention span 得大概 10 mins, 夠鐘就停,唔係嚇怕佢仲長手尾

複式洋房

佢對d咩物件有興趣d?英文書可以揀d佢鍾意既主題,例如佢鍾意花花就揀有花花既書,至少俾佢坐定定耐d,就算淨係睇下圖都好

大宅

咁細個慢慢黎啦,迫佢冇用,盞佢仲抗拒英文!

wcpcelia    發表於 20-11-18 10:40

珍珠宮

2歲就要讀字會唔會難左啲?
如果就咁講故事咁講比佢聽唔要求佢認字呢?

翡翠宮

回覆樓主:

從睇卡開始入手會好啲

子爵府

兩歲唔需讀字

公爵府

2歲可試唔同主題彩色圖卡
好似生果,交通工具,動物
一張卡一個生字

大宅

我女之前對英文都冇咩興趣,兩個禮拜前行過一田見到有人sell英文教材,叫做d mind,我見佢d圖畫書幾吸引,佢話係由唔同國家既插畫師畫,拎埋獎,我一買返去,我個女都話本書d公仔好靚,而家肯坐定定同我一齊睇書啦

珍珠宮

回覆樓主:

唱d好聽嘅歌仔

Bingo:
B.I.N.G.O, B.I.N.G.O, B.I.N.G.O
and bingo was his name, oh

edelweiss

it's a small world after all

the bus : the money on the bus go ding ding ding, ding ding ding, ding ding ding ding......the wheels on the bus go round and round, round and round...

大宅

mrs雨過天晴 發表於 20-11-16 17:09
我大女今年中3,佢對英文很有興趣但我自己英文係好差,佢幼稚園開始讀公文英,雖然係好死板但佢接受到。但 ...

能否分享有哪些英文故事app?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁細個唔好讀字,會無耐性無興趣睇架,仔女細過時,我會講比佢地聽,亦會將故事自己改下或加長,又問下佢地故事內容

別墅

Charlotte_mom 發表於 20-11-16 16:56
咁細個要讀字,好磨滅興趣
你當教仔講,講到佢上心至開始認字
我女果時未讀到果版(佢期待果版)已經笑到 ...

好我試下先,受教

別墅

wongcyu 發表於 20-11-16 17:05
我會播下英文卡通,有時我係YOUTUBE度搵,佢冇興趣既可以再搵下其他卡通俾佢睇
...

睇咩卡通

別墅

mrs雨過天晴 發表於 20-11-16 17:09
我大女今年中3,佢對英文很有興趣但我自己英文係好差,佢幼稚園開始讀公文英,雖然係好死板但佢接受到。但 ...

我諗呢個方法唔係個個work

首頁

尾頁

跳至