自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

入行22年, 默默耕耘, 我鍾意反黑喪鐘個角色, 希望今年台慶佢有奬攞!

入行22年、現年46歲的徐榮之前在《木棘証人》演反派Gordon備受認同,對於在無綫台慶頒獎禮「最佳男配角」呼聲甚高,他接受電台訪問說:「入選會開心,但隨緣吧,經歷太多年,最初《同事三分親》候選都會緊張,《BB來了》入選最後5強男配角都以為自己有機會,仲諗定致謝詞,依家睇化喇。」
就係努力演好村民角色,徐榮先至有機會演《同三分親》。

憑《BB來了》角色入圍男配5強,最後輸咗。

徐榮是98年第13期藝員訓練班,同班有林峯、楊怡、楊明等,他做了多年路人甲角色,才於07年處境劇《同事三分親》憑裘俊一角入屋。他指當年擊敗幾千對手考入訓練班時,曾自信心爆棚自覺會率先跑出,他說:「自覺外形OK,嗰年5,000幾人收12個學生,係會幻想『呢鋪仲唔掂?我仲唔係superstar?』當時林峯、楊明同阿怡都未識化妝好薯嘜,梗係覺得自己會跑出,但一畢業先知現實係咁殘酷。」
爆林峯當年好薯嘜,自信可以贏對方率先跑出。

首數年要家人經濟支持才能捱過,徐榮說:「哥哥係有經濟上接濟我,最初冇錢畀屋企都係遺憾,依家能報答家人,一有空就請佢哋去旅行。」至於他能堅持多年也沒放棄轉行,他坦言絕對有諗過放棄:「每次當我想放棄就會有啲機會出現氹你留低。我惟有嘗試調節自己,演村民大把人hea做,我就畀足心機演,最終珍姐搵我演《同事三分親》,都話因為發現我好畀心機演村民。」
經歷多睇化咗,徐榮依家對待獎項嘅心態係隨緣啦!

當年徐榮與拍拖兩年的太太結婚,婚後育有一子一女,他指太太由小學同學介紹相識,對於事業未有成績時,太太就肯嫁給他,他說:「因為愛!真係出於愛!我哋相處得好舒服,嗰時我咩都冇,拍拖冇錢出街、冇錢睇戲、冇錢去旅行,佢都肯陪我留喺屋企睇電視煮飯仔,從來冇要求啲乜同我一齊捱。即使31歲時結婚,覺得係時候,好隨意咁話:『不如結婚吧!』求婚都冇儀式,我真係好幸運,佢肯嫁畀我呢個7線演員,所以我同自己講,將來能做到嘅,都會畀晒太太。」徐榮更透露至今每月出糧都交給太太處理,自己從中拿些零用錢,他說:「由拍拖至今,感激太太幫我處理家中大小二事,從小朋友讀書甚至置業,我咩都唔使煩,可以安心外出工作!」
徐榮多謝太太咁多年嚟嘅支持。

徐榮接受梁泰來訪問。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我都鍾意睇佢,喪鐘做得好過張振朗啦!

珍珠宮

回覆樓主:

睇佢做戲好舒服,自然

男爵府

回覆樓主:

我都好鍾意佢,佢facebook同個女跳舞嘅片,真係好掂

子爵府

回覆樓主:

非常鍾意睇佢演戲!加油呀徐榮!

水晶宮

我都鍾意睇佢,正又得,奸又得,大劇又得,小品又得

水晶宮

回覆 mickeyeva 的帖子

見到佢好用心演每一個角色,尤其黑幫老大角色,完全真係變另一個人咁!

珊瑚宮

其實我都好鍾意佢 但最近呢幾套我成日覺得佢得個嗌字 有少少過火 不過做戲係幾好嘅

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

希望佢攞獎佢真係用心演戲

子爵府

回覆樓主:

希望佢彈起後唔好囂張

子爵府

其實我當初唔太識徐榮,係睇徐小B個blog(佢個仔)識佢老婆先開始識佢

子爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

希望佢攞獎,佢做戲幾好,每一個角色都好用心演

珍珠宮

當初睇佢做處境劇覺得佢好自然,好入屋,但通常太入屋嘅角色都會影響到演員之後做任何角色都有從前嘅感覺....不過,佢竟然可以甩開以前所有角色嘅影子,做忠又得丶做奸又得,甚至乎做燥狂嘅都冇問題,佢做得好好!我鍾意睇佢。

大宅

回覆樓主:

鍾意包包先留意徐榮 ,覺得佢都幾努力

珍珠宮

鍾意佢。

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

希望佢有獎攞,佢每個角色都用心演,分別做得好鮮明真人都好nice ,教得仔女都有禮貌,包包好可愛㗎
我要記得幸福......

侯爵府

回覆樓主:

真係唔容易,加油

複式洋房

回覆樓主:

馬強

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同事三分親開始鍾意佢, 反黑路人甲演黑幫大佬入型入格, 跟住星期日聽左佢個電台訪問, 對佢嘅認識加深, 希望佢可以攞獎, 加油!

首頁

尾頁

跳至