自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我十年前係坐豬肉枱。都叫做有個固定位但枱面乜都唔準放。得個locker放私人物品。應該比樓主慘好多。初時係唔慣,坐坐下又無嘢,一齊食零食篤魚蛋。係講電話超唔方便,even係講公司電話。之後升職就有房,有時反而覺得孤獨,篤魚蛋無我份。其實現在好多公司都係咁設計,dept head都係咁坐,要習慣。

侯爵府

Cathy1121 發表於 20-11-17 17:43
對!open desk 坐坐下會憒....
七丶八年前已經改咗open desk...公司話跟返Global setting....多左meeting ...

係呀,我都好習慣呢類setting,反而現在份parttime office 係傳統有partition 嗰種,坐喺度同隔離同事傾計會見唔曬個頭,我覺得好 lonely

pansy888hk    發表於 20-11-18 02:31

洋房

無 partition, 不過我周圍都冇人, 隔離team D同事就慘D
不過電腦遮到對面, 係同隔離位果個close D咁囉

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-11-17 16:46
以前返中環,自己一個L型partition
而家公司慳錢搬咗去山卡啦,玩hot desk,全部豬肉檯,晚晚清場,包括大 ...

你離開咗中環

公爵府

我好彩張枱左邊係牆
右邊有個6尺高FILE櫃遮住
前面MON邊我疊左5個TRAY
好過無遮無掩少少

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

其實我未返過一份工有partition
可能第一份工已係咁,又唔覺得有問題

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 20-11-17 17:54
你離開咗中環

一年有多了,以前公司大廈樓下係中環地鐵,而家就....

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-11-17 18:01
一年有多了,以前公司大廈樓下係中環地鐵,而家就....

子爵府

我試過坐無partition, 又試過坐partition 高過個頭, 又試話遮到半個頭, 我自己喜歡遮半個頭, 比人知你係度, 但又有私隱。

wcpcelia    發表於 20-11-18 09:58
pansy888hk    發表於 20-11-18 02:32

公爵府

回覆樓主:

我哋間哂,我個位離老細房最遠,又係最後,真係做咩都冇人知

但未搬好耐之前係冇,老闆娘仲坐斜後面,做咩都見到,冇嘢做又要扮有野做,諗起果時真係辛苦

子爵府

mmpo 發表於 20-11-17 18:06
我哋間哂,我個位離老細房最遠,又係最後,真係做咩都冇人知

但未搬好耐之前係冇,老闆娘仲坐斜後 ...

可能我黑仔,返親份份工都好忙,所以無板都有好處,處比全世界知道我係真忙

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

有PARTITION,遮到下巴位,要撩鼻C一係頭貼枱面,一係捐抬底扮執嘢再神不知鬼不覺地快撩,一係去廁所撩個夠

珍珠宮

好媽媽勳章

牛牛牛牛 發表於 20-11-17 18:30
有PARTITION,遮到下巴位,要撩鼻C一係頭貼枱面,一係捐抬底扮執嘢再神不知鬼不覺地快撩,一係去廁所撩個夠 ...

大家都好關心返工撩鼻c嘅問題

pansy888hk    發表於 20-11-18 02:33

水晶宮

回覆樓主:

我都無, 對上一份工都係坐豬肉檯, 撞正隔離條友唔多衛生, 試過中流感, 果排成日病, 調位之後先睇少d醫生

伯爵府

回覆樓主:

.

珍珠宮

老闆就係要你無私隱,唔想啲員工偷懶,我以前返工都好開揚,做乜都俾行過既人知道。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

大勢都係行OPEN AREA, 坦白講而家做咩都係冇私隠可言
更何況公司請你返黎係做公司野唔係私人野,.

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你仲有張枱算好啦, 而家D外國大公司, 興open office+豬肉檯, 連老板都無房座, 只有會議室(要訂才可以用), 所以員工, 每人一部notebook, 邉到有位坐邉到, 無位就自己想辦法.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

回覆樓主:

我有partition 同無係無分別
隔離位條8婆,日日企足幾粒鐘,話坐得多硬晒……根本就係企起身,四圍……我真係好想知,企起身,點打keyboard,點用計數機……

首頁

尾頁

跳至