自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

Sakuraohno 發表於 20-11-17 16:39
我依家就係冇...

我都係

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

shirley784 發表於 20-11-17 16:38
我上一份工 , 細公司 , 座位之間無 partition , 同對面既同事眼超超 , 如果同對面果個同事好好關係就話姐 . ...

partition 浪費錢和地方,又限制坐位 setting。所以 open office 已存在好多年。我公司除了老闆(公司owner),director grade 和跨國區域經理有房外,全世界都係坐大廳背後人來人往,各部門嘅 senior manager 啲位會好啲,背靠牆。

子爵府

我之前公司冇. 但我覺得冇問題. 可能習慣左. 同同事講野都唔駛行開位. 但我哋行業係忙,所以基本上冇乜人會做私人野

男爵府

2023年兔年勳章

以前份工冇,坐D 古老 3尺枱,電腦都放唔到,放雜誌架都可以擋下。最搞笑係有同事張枱好亂,D 野多到山泥傾瀉其他同事張枱到,最後佢隔離自己去文具鋪買塊card board 擋

宜家份工有,可以釘文件上去真係好方便。

男爵府

katy_mama 發表於 20-11-17 23:17
以前份工冇,坐D 古老 3尺枱,電腦都放唔到,放雜誌架都可以擋下。最搞笑係有同事張枱好亂,D 野多到山泥傾 ...

自己買。。。

男爵府

我公司低級,中級,高級都係L枱,兩面高partition+高既大背櫃,坐係度係見唔到人,要坐直gut高少少先見到同事個頭頂,私隱度好高,空間寬敞,感覺幾好,既可專心工作,又可做下私人事,SM或以上先有房坐。

我之前有份工,每張枱超細,個位又迫又窄,係攝入個位坐,張椅完全貼住後面同事partition,1吋都郁唔到,個partition又矮,感覺不良好,後面同事又衰又八婆,分分秒秒都被佢監視,工作環境令我唔開心。

wcpcelia    發表於 20-11-18 09:59

大宅

我本身公司係美國公司,模式似google fb 都係open office, 無partition 我初初都唔太習慣,但之前未搬前地方好大好多空間,位與位相隔遠,但其實都無私隱,同埋四周都cctv, 但日子耐習慣了
但外國公司較自由,做完野以前可以放早,而家疫情更加做完野就走得,公司有供應野飲同零食,鍾意拎黎食,以前做完野未走得仲可以自己睇戲打機,幾自由

大宅

回覆樓主:

曾經見過一份工,我行入去見工時見係豬肉枱,之後話請我,但我冇去做,因我最鍾意蛇王,得閒打下機,睇下電話,入去做比人睇住哂,肯定一秒都冇得蛇啦

子爵府

Charlotte_mom 發表於 20-11-17 16:46
以前返中環,自己一個L型partition
而家公司慳錢搬咗去山卡啦,玩hot desk,全部豬肉檯,晚晚清場,包括大 ...

一樣 搬左office 年幾都仲好懷念以前係銅鑼灣番工,有partition ....

子爵府

我office 有三塊partition 間住
再加上窗口位
私隱度都好高
原來宜家興晒open office
但上網見人哋外國有個類似休息嘅地方
比人做做下野累
可以hea下refresh

翡翠宮

畀面勳章

上一份工係open office,全民無遮無掩,連隔一條巷同事個電腦都睇到佢做繄乜,所有大老闆都一齊坐豬肉枱,遲到一定全場知道。不過因為係鬼佬公司,好free style,偷懶就偷懶,總之交到貨就冇人理你做乜。連大老闆都成日上網,遇到好睇既片仲叫我地一齊睇。
日日是好日

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

習慣姐
我上份工自己個小天地,大到鞋櫃都有
而家正正就係無partition,以前會覺得好怪,不過慢慢就慣,咁我地關係都算好close

子爵府

mother904 發表於 20-11-18 06:38
上一份工係open office,全民無遮無掩,連隔一條巷同事個電腦都睇到佢做繄乜,所有大老闆都一齊坐豬肉枱, ...

E d culture 就open office 都冇所謂
睇過有d新興office 概念
Outcome based
佢唔會好着重你實體有幾多個鐘係office
坐喺工作枱幾多個鐘
所以先會有open office

不過似乎香港抄咗硬件
冇buy到個culture

首頁

尾頁

跳至