論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

已沒有工主半個月了,返學日就朝六晚十一在家開工,假期朝八晚十一,係辛苦d但換到自由
沒有工主後:
1.抽油煙機油到洗左4個鐘都係變油膏,索性換
2.換左個甩晒塗層嘅電飯飯,變左智能電飯煲
3.立刻掉左花晒嘅易潔鑊,換左貴價d嘅易潔鑊,盡量少用及用海綿洗
4.不用鋼絲刷洗碗,碗碟不用再受罪
5.購入蒸焗爐及洗碗神器
6.工人房變左書房,不再有工主一陣體味,老公及仔有位做功課溫書
7.買餸錢慳左1/3,未知水電煤有冇慳到

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

大宅

回覆 chungwc6 的帖子

加多個小米掃地機械人,乾淨過姐姐,超好用,但重點無乜什物放地下。

大宅

chungwc6 發表於 20-11-18 08:38
已沒有工主半個月了,返學日就朝六晚十一在家開工,假期朝八晚十一,係辛苦d但換到自由
沒有工主後:
1.抽 ...

我下個月就沒有公主了 請問要多久先習慣

我好擔心自己搞唔掂

大宅

laitaitai 發表於 20-11-18 10:29

我好擔心自己搞唔掂

你要接送返放學嗎?
要就麻煩d

大宅

laitaitai 發表於 20-11-18 10:29

我好擔心自己搞唔掂

半個月了,我仲有大掃除緊
生理時鐘方面,已由每晚訓八小時習慣至每晚六小時

大宅

chungwc6 發表於 20-11-18 10:49
你要接送返放學嗎?
要就麻煩d

不用我D仔女都上中學了
只是怕用了10多年 一時唔用 怕自己搞唔掂
我份工好忙但好在返工可以彈性一點

男爵府

好媽媽勳章

我都係同你一樣, 我個工人主11月27日走, 到時我會大更換所有嘢包括花痕跡的電飯煲和煎pan, 梳化......

男爵府

好媽媽勳章

回覆 laitaitai 的帖子

我之前真空2個月沒有工人, 真係好大壓力我足足痩咗七公斤, 但工主大食, 懶惰, 玩電話

大宅

SophiaYeung 發表於 20-11-18 11:26
回覆 laitaitai 的帖子

我之前真空2個月沒有工人, 真係好大壓力我足足痩咗七公斤, 但工主大食, 懶惰, 玩電 ...

我而家瘦左4公斤,其實都係好事,因為我本身BMI差不多過重

珊瑚宮

一身鬆晒的感覺

更加吾會整懶成家人

換埋家中爛野

清新晒
玩具萬歲!

珊瑚宮

除了家中有老人病人嬰兒小朋友

千奇吾好請外傭

玩具萬歲!

大宅

炒咗偷嘢公主半個月,發現屋企罐頭,野飲,日用品用慢咗,我個仔竟然冇搵過姐姐,成家分工合作做家務,冇咗佢仲成家自在咗,唔洗日防夜防!

侯爵府

回覆樓主:

我如無意外,用多一年就唔用(完約),女大(到時中四),自己份工他條,唔洗加班,我其實唔介意做家務,但就最憎煮飯買餸。我都好期待,雖然用左十幾工人,但都好唔自在。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我個舊工人都走咗兩個月,初初真係好麻,要搵親人和佢哋啲姐姐幫手,因為我仔得三歲,返K1,另有兩個中學和小學,自己返放學。我早上煮好早餐就老公送阿細去親戚屋企,之後就親戚幫手睇住,而另一個親戚就幫手煮午飯畀三個食。等到我返屋企,姐姐先走,之後我接力煮飯,飯後就老公負責拖地,仲要睇功課,到10點,哥哥陪阿細一齊瞓,我先有少少私人時間

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

SophiaYeung 發表於 20-11-18 11:23

我都係同你一樣, 我個工人主11月27日走, 到時我會大更換所有嘢包括花痕跡的電飯煲和 ...

我工人都係27/11 last day, 我打算唔再請工人,唔想煩!

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

我家工主,12月都會離開啦,我女就大好多,但都用咗十幾年工人,係驚亞女到時覺得成日都得一個人係屋企,因我兩公婆都工時長。

大宅

abbytang 發表於 20-11-19 01:52
我家工主,12月都會離開啦,我女就大好多,但都用咗十幾年工人,係驚亞女到時覺得成日都得一個人係屋企,因 ...

試吓先 可能你囡囡可以學到獨立呢? 我對女孩子有信心(emoji)

侯爵府

醒目開學勳章

laitaitai 發表於 20-11-19 07:52
試吓先 可能你囡囡可以學到獨立呢? 我對女孩子有信心(emoji)

希望啦

大宅

工人做咗八年,暑假續緊約時態度變得好差,初時shock跟住明,再就俾長服算好聚好散。初時驚自己搞唔掂,而家好開心佢走咗,唔使疫情中仲要擔心佢揸唇膏出去玩,唔使睇佢面色,屋企亦冇咗曱甴。。添咗部掃拖機同洗碗機,亦都算幫到手。佢間房咁多年我哋冇入過,好大陣奇怪香味,而書櫃啲書蟲蛀又蟲屎,清理完到而家有返個光猛書房。係就比之前做多咗家務,不過我而家又唔返工,小朋友都開始返中學,簡直要慶幸佢當初為個市同長服而特登博炒。。

首頁

尾頁

跳至