懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

1201Lemon 發表於 20-11-19 16:26
青仁黑豆同平時見到嘅黑豆一樣嗎?

青仁黑豆,即係黑皮但係入面個豆肉(仁)係青色嘅。
唔識點形容,又唔識喺度upload相,你試下Google search 睇下d圖片。

大宅

Anther 發表於 20-11-19 21:53
青仁黑豆,即係黑皮但係入面個豆肉(仁)係青色嘅。
唔識點形容,又唔識喺度upload相,你試下Google searc ...

好呀,唔該哂你呀,等我搵吓先

水晶宮

1201Lemon 發表於 20-11-19 19:33
Bb 已經習慣咗奶樽喇,因為佢出世果時訓咗幾日箱同吊葡萄糖水,第三日開始佢可以飲奶但都係自己用針管去吸 ...

如果你連奶都未順,就唔好亂飲亂食太多所謂上奶嘢,如果唔係 一個唔好彩塞咗就好麻煩了。

無辦法,就算BB唔慣埋身,唔係餵奶時間你都要爭取多啲時間抱佢,最好做 skin to skin,等佢慣返你啲味,咁樣再試埋身佢可能會易啲接受㗎。

大宅

EstrellaDamm 發表於 20-11-20 10:44
如果你連奶都未順,就唔好亂飲亂食太多所謂上奶嘢,如果唔係 一個唔好彩塞咗就好麻煩了。

無辦法,就算BB ...

尋日去完健康院姑娘教我要泵多啲個胸先會無咁谷,之前一路都係得閒先去泵,尋日返到屋企即刻跟返四個鐘一次,真係鬆返好多,不過奶量都係少,同埋試咗比Bb 埋身,都肯啜兩啖,但都係雞手鴨腳,搞搞吓佢又無耐性唔肯啜

複式洋房

回覆 1201Lemon 的帖子

對BB而言 其實初期啜奶好辛苦 好似百米跑步 因為乳腺管未去到好順暢 但要堅持比佢食 大腦先會分沁到激素 咁樣先多奶

大宅

shshsh 發表於 20-11-20 16:22

對BB而言 其實初期啜奶好辛苦 好似百米跑步 因為乳腺管未去到好順暢 但要堅持比佢 ...

人奶媽媽真係唔易做啊,埋身餵嘅時候好驚唔識抱會整親佢,係醫院學果啲攬球式果啲,一返到屋企就變咗乜都唔識

男爵府

1201Lemon 發表於 20-11-20 10:49
尋日去完健康院姑娘教我要泵多啲個胸先會無咁谷,之前一路都係得閒先去泵,尋日返到屋企即刻跟返四個鐘一 ...

原來你咁耐都唔泵

每日定時定候,做幾日奶量可能會有進步㗎
有時視乎身體狀況同埋飲少會多啲少啲,唔需要為某次少咗幾多ml 又唔開心,堅持定時定候泵/餵就夠

繼續俾BB啜都有意義,隨咗刺激造奶、親子時間,我覺得可以 update 身體俾到佢最呢一刻需要的營養

複式洋房

係 我頭兩個月都係唔夠奶 追奶追的好辛苦 但到依家可以全人奶仲有凸 都好有成就感 堅持係有意義嘅

大宅

uckukuku 發表於 20-11-20 17:59
原來你咁耐都唔泵

每日定時定候,做幾日奶量可能會有進步㗎

多謝呀,依兩日都定時泵,同埋多咗搶返Bb 返嚟餵同攬佢抱佢多咗,奶量都比之前多咗啲,希望可以快啲比到餐飽奶Bb ,雖然仲係有好大段距離

大宅

shshsh 發表於 20-11-20 18:51

係 我頭兩個月都係唔夠奶 追奶追的好辛苦 但到依家可以全人奶仲有凸 都好有成就感 ...

希望我都可以快啲做到全人奶啦,Bb 依家都係唔肯埋身,可能係我抱佢抱得唔舒服,我見奶奶同我阿媽抱佢都會自己去搵奶食,反而我抱佢就無咁做

複式洋房

1201Lemon 發表於 20-11-19 19:25
奶奶永遠跟自己果套,覺得自己經驗豐富,咁嘅天氣仲幫Bb 包張勁厚嘅包被,仲話唔夠,點知今日就焗到Bb 成 ...

bb 散熱慢, 你要出聲,唔好比咁多件衫佢呀,焗親眞係可大可少,你先係bb 媽咪,你話事ga

男爵府

1201Lemon 發表於 20-11-21 12:14
希望我都可以快啲做到全人奶啦,Bb 依家都係唔肯埋身,可能係我抱佢抱得唔舒服,我見奶奶同我阿媽抱佢都會 ...

Youtube真係乜都有,你搵下抱B教學,攞到個竅門再試試~ 自己膊頭要放鬆,咁樣先會軟林林,BB挨落嚟好似挨住個抱枕咁

餵奶要搵個坐得舒服嘅位,最好有扶手,背脊向後挨,手踭枕落個扶手度,或者墊個枕借下力,舒服好多架

大宅

flyingfree 發表於 20-11-21 12:53
bb 散熱慢, 你要出聲,唔好比咁多件衫佢呀,焗親眞係可大可少,你先係bb 媽咪,你話事ga
...

所以真係好怕比奶奶湊,佢成日自己覺得凍就包到Bb 成隻糉咁,但佢自己就識著少啲,Bb 房室溫有成廿六七度,Bb 著咗兩件薄衫仔,冚咗張薄被仔其實已經係啱啱好,點知佢換完Bb 手手腳腳之後話凍再幫佢包多條毛巾,本身面仔都無咁紅,比佢一搞完之後即刻紅哂,好後悔當初無搵陪月,而家搵又太遲,加上好多知道有奶奶係度都唔肯接

大宅

uckukuku 發表於 20-11-21 13:05
Youtube真係乜都有,你搵下抱B教學,攞到個竅門再試試~ 自己膊頭要放鬆,咁樣先會軟林林,BB挨落嚟好似挨 ...

都有搵過啊,不過實踐起嚟係有少少難,但為咗Bb 會努力嘅,啱啱奶奶又話我奶少,再咁落去真係比佢搞到我崩潰,成日將我同佢個女比,話佢個女果時泵到成千ml ,又成日話人哋坐月一日食成七餐八餐,我就一日食得三餐,食得唔夠多,佢真係好鍾意咩都同其他人去比較,成日聽佢咁講真係好辛苦

男爵府

1201Lemon 發表於 20-11-21 16:03
都有搵過啊,不過實踐起嚟係有少少難,但為咗Bb 會努力嘅,啱啱奶奶又話我奶少,再咁落去真係比佢搞到我崩 ...

話佢個女果時泵到成千ml -> 母乳係供求平衡最好,唔係鬥多架,多到倒落海就贏咩?贏邊個 who cares?

BB 喊呀,邊度飽 -> 喊唔一定係餓架,可以係熱/凍,可以係尿濕,可以係純粹鐘意扭抱

人哋坐月一日食成七餐八餐 -> 隔離陳師奶唔食練仙架,咁你做咩要食飯? 食幾多都要比較真係好痴線

不過咁,餵人奶真係會比較餓... 比自己平常食多 1-1.5 餐比較好

大宅

uckukuku 發表於 20-11-21 16:14
話佢個女果時泵到成千ml -> 母乳係供求平衡最好,唔係鬥多架,多到倒落海就贏咩?贏邊個 who cares?

多謝啊,見你咁講完開心咗好多,其實食得唔多主要係啲嘢食都係奶奶煮,但有時真係食唔落,好似係蓮藕炒肉片咁,會變咗做蒜頭肉片炒蓮藕,哺乳期最忌係咁多蒜頭濃味嘢因為對Bb 有影響,但佢竟然話得無問題可以照食,想講佢嘅廚藝係拍得住張敬軒個姐姐

大宅

1201Lemon 發表於 20-11-21 16:03
都有搵過啊,不過實踐起嚟係有少少難,但為咗Bb 會努力嘅,啱啱奶奶又話我奶少,再咁落去真係比佢搞到我崩 ...

其實人奶量真係每個人唔一樣,你每日要聽呢d比較的說話一定好難受!

我都係窮媽媽黎,個仔唔太喜歡埋身,喺醫院食慣奶樽,覺得埋身食得辛苦。但我聽兒科醫生講,「多少不是問題,有無才是關鍵。」鼓勵我都盡量泵,就算同bb每日的食量相差好遠好遠,仍然繼續泵,因為每日飲少少已經有抗體,最後我捱到半歲就好自然咁完成使命了。

其實初期最好係再泵密少少,4小時都比較相隔得耐,可能試下3小時,密少少刺激佢,等佢覺得有需求而產生多dd奶。再唔得可以考慮找母乳指導師上門幫手,你會發覺原來自己可以多d奶的!

但最後我都好想分享,就係唔好比自己太大壓力啊!加油!

大宅

Lovehopefaith 發表於 20-11-21 22:20

其實人奶量真係每個人唔一樣,你每日要聽呢d比較的 ...

多謝啊,有時候真係覺得好大壓力,而老公又夾係我同奶奶中間搞到佢都唔開心埋一份,就好似前幾日咁Bb 第二日出院返到屋企,然後奶奶幫佢沖涼,個盤放好多水Bb 一落到水就係咁喊,而奶奶果時又淨係捉住Bb 個頭連頸都無扶住,同我係醫院睇果啲教幫Bb 沖涼嘅影片完全唔同,一路睇一路心驚膽顫,之後奶奶仲同我講佢係咁多年嚟第一次幫Bb 沖涼,聽到之後更加後悔點解當初無聽過來人講請陪月嚟幫手,請咗嘅話我就可以好好休息,又有專業人士嚟照顧Bb放心好多,又知道開刀後飲食上有咩要留意

複式洋房

1201Lemon 發表於 20-11-21 12:14
希望我都可以快啲做到全人奶啦,Bb 依家都係唔肯埋身,可能係我抱佢抱得唔舒服,我見奶奶同我阿媽抱佢都會 ...

試下餵奶前熱敷乳房 同埋上下左右輕輕推乳房按摩 shakeshake

大宅

1201Lemon 發表於 20-11-18 13:05
十一號開完刀之後Bb 一直訓係箱未試過埋身餵,到尋日出院先第一次埋身,Bb 嫌出奶出得慢唔肯啜,中間都有用 ...

放鬆心情,休息多d,聽講飲滴雞精都對上奶有幫助,我家姐呢排生完之後有飲老協珍滴雞精,奶量係多過之前

首頁

尾頁

跳至