自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無沮喪的感覺?
曾經好過但又間中咁唔舒服

男爵府

Gigi1127 發表於 20-11-18 15:18
有無沮喪的感覺?

請指教

大宅

報到⋯ 我咳咗 on and off 近四個月,成日怕出事,中間做過好幾次自費檢測。
西醫灌我飲咳水,中醫話我虛,要食正氣野+ 保暖 (30幾度我流住汗都包頸巾)

而家一有兩聲咳就即刻食鼻水倒流藥+ 噴鼻劑控制,我都唔夠膽長期食 ,好辛苦

大宅

照肺又清、聽氣管又無咩事。就係無端端咳。戴晒口罩防疫帽 都怕嚇親人。
瞓覺半夜咳醒先最慘

大宅

你有無鼻敏感?有機會鼻水倒流入喉嚨,引致喉嚨敏感就會咳唔停

男爵府

aimer.victoria 發表於 20-11-18 16:29
報到⋯ 我咳咗 on and off 近四個月,成日怕出事,中間做過好幾次自費檢測。
西醫灌我飲咳水,中醫話我虛, ...

我係咪叫身體弱?今年至係咁緊要。已經有時飲鱷魚肉川貝湯,想止咳化痰平喘。
你成日咳。心情如何?
我要對客的工作。所以心情差。

男爵府

mdc0307 發表於 20-11-18 16:50
你有無鼻敏感?有機會鼻水倒流入喉嚨,引致喉嚨敏感就會咳唔停

有架。應該睡覺時有。以前日間時間都常鼻水倒流的,而家就間中,也有鼻痕。
驗過2次,都無肺炎。
又令我疑神疑鬼

wcpcelia    發表於 20-11-23 10:09

大宅

回覆 Gigi1127 的帖子

咁係你氣管易敏感,我以前去左睇尊科先搞掂,先醫好鼻敏感,咳自然好

wcpcelia    發表於 20-11-19 15:06

男爵府

mdc0307 發表於 20-11-18 17:28

咁係你氣管易敏感,我以前去左睇尊科先搞掂,先醫好鼻敏感,咳自然好 ...

應該係氣管敏感卦,無傷風徵兆。只係常咳透明痰

男爵府

我之前氣管敏感咳了半年,咳到腰骨都痛(成日重覆咳的動作),後來睇了好多個中西醫,最後睇了其中一個中醫睇好,川貝唔係人人啱食,你去看中醫,西醫應該好難睇返好

大宅

係呀,通常鼻敏感都係透明痰多,所以你要先搞好鼻敏感,你食止咳都無用,專科仲要我洗鼻,清理鼻"康"入面令你鼻敏感既致敏原

大宅

回覆樓主:

介紹你食太和久咳丸,我都係氣管敏感,夜晚要戴圍巾,甚至要吸氣管藥,因為夜晚氣管越收越窄,透唔到氣。然後食一樽太和止咳丸,竟然好了

公爵府

2023年兔年勳章

Gigi1127 發表於 20-11-18 17:13
我係咪叫身體弱?今年至係咁緊要。已經有時飲鱷魚肉川貝湯,想止咳化痰平喘。...

身體虛弱,免疫力自然低。氣管係接觸外界第一防線,通常出現問題都係氣管。

只有調理身體,強化免疫系統先至會根治。

公爵府

上個月開始食manuka2茶匙,第2個星期已無咳,再敏感咳再食第二日無事。
我食左個多月,放假時就唔食,都頂得到。

別墅

我都係咁唔知點搞

男爵府

Cc101020022002 發表於 20-11-22 22:09
我都係咁唔知點搞

你心情有無因為咁而好down?
我有因為咁諗得負面
你有無返工架?
我覺得影響工作,因工作常要對客說話

珍珠宮

我女上年足足咳左10個月先好返..
睇左無數次醫生... 食左4次抗生素...
再加 manuka honey 同 defensikan....
仲有川貝、鱷魚肉個啲...

之後 keep 住食 manuka honey 當保健..
最近停左... 點佢朝早起身又咳返..
好沮喪...

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

【小小豬】青欖桔餅止咳湯 | Oh!爸媽 - ####.com一站式升學、親子網站 https://www.####.com/36831/%E6%B9%AF%E6%B0%B4%E9%A3%9F%E8%AD%9C/%E6%B9%AF%E6%B0%B4%E9%A3%9F%E8%AD%9C/%E9%9D%92%E6%AC%96%E6%A1%94%E9%A4%85%E6%AD%A2%E5%92%B3%E6%B9%AF/

呢個好得,氣管痰咳,飲幾次就好,我大女成日氣管痰咳。

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Gigi1127 發表於 20-11-18 15:18
有無沮喪的感覺?

煲呢個

首頁

尾頁

跳至