自由講場

跳至

首頁
34567...21

尾頁

伯爵府

香蕉煎餅 發表於 20-11-19 09:55
一定要搬走。我果件姑結埋婚生埋仔都痴佢自己阿媽。個老公走左佬。咩野家務都唔做,個阿媽做哂!!個仔曳到 ...

個女係點,好多時都係阿媽教養出嚟,佢媽都願意,外人無為多口。

Astra00    發表於 20-11-19 16:26

伯爵府

香蕉煎餅 發表於 20-11-19 11:34
係呀大家都係睇唔眼,你鬧人爽唔爽?我一句都無人生攻擊過你,大家討論區發表意見好正常。但你一味攻擊我 ...

你又老屈,我係講事實唔鬧人。
你估個個都好似你咁,咁喜歡講大話屈人,又要踩低人(你姑仔)抬高自己。
好同情你姑仔,點解有一個咁野蠻大嫂,但慶幸你老公無比洗腦,但願你仔女無畀你影響,你可以繼續同男家認親認戚,咁你先可以繼續講大話唱衰姑仔同佢個仔,咁你先有寄託,你咁先可以繼續爽下落

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

潛力上報 post

男爵府

babyjarjar 發表於 20-11-19 09:37
6年了

好快有㗎喇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

chingyeewong 發表於 20-11-19 10:45
睇咗啲回覆、叫樓主搬、樓主就係冇經濟能力先返老爺、奶奶屋企住!
叫樓主一家返外家住?
好多男人係唔鍾意 ...

冇經濟能力根本就唔應該結婚,結咗都唔應該生。生咗仲要啃老根本就係冇用啦下

大宅

Happybabyhbb 發表於 20-11-19 11:21
見你頭兩句,已經唔使講啦⋯⋯無本事無可能改變任何嘢!

如果你有計劃生多個,唔好諗啦!

其實又唔係完全冇為自己一家3口計劃,只係目前我嘅情況想呻下甘解,當初男家人想仔早成婚,甘就提早結婚,後來99成日講生返個比大家抱下,真係生左,原來誤會左,距講抱下,唔係凑下,生完,c6同自工作時間互夾,一星期都安排到有人凑到Bb,

大宅

最來頂左2年,
真係冇辦法要quit, 去全職凑,
之後屋企對得多就自然多矛盾,
依家全職媽媽凑住小朋友,全職主婦負責全屋人的膳食,
為日後返回工作做準備,
讀degree, 做project到三更 ,
其實求的都係改變,
目前計劃只限做到甘。同住,只求互相尊重,唔係入唔入侵人地屋企,我老公大仔,我嫁距唔跟距住,嫁來把鬼(真唔明有啲人講返娘家住,真係痴媽根,娘家有新抱,我點解要將問題帶返娘家

翡翠宮

茶木 發表於 20-11-19 09:45
寄人離下,都無辦法

以你姑仔嘅角度,佢係你老爺奶奶個女,佢地同姓一家人, 你只係外人, 黎 ...

agree

子爵府

HOPEFORBB 發表於 20-11-19 09:53
回覆 babyjarjar 的帖子

相見好同住難,不變定律

我朋友個朋友, 年輕的, 為咗申請倒公屋, 夾硬生夠四個, 但兩公婆月入唔夠兩萬蚊... 見過佢兩次, 每次強調自己成功之道係生四個,快D上公屋....

SORRY, 可能我唔覺得上到公屋係咩光榮事. 我唔認同D人咁冇遠見...

子爵府

所以叔仔,親佢哥末同結婚
搞風搞雨 係99度講我壞話
趕我c6走...
自己霸住一間 5至7人公屋

男爵府

我覺得你姑仔慘D, 而家係佢俾人入侵佢地頭呀!
你住人地屋企就要忍樣下架啦~ 開口毒姑埋口毒姑, 已經想像到同你住係咁難頂!

你地2個連租個小小地方都冇本事...仲生?! 我真係暈低!!

poiuy_poiuy    發表於 20-11-24 21:27

子爵府

見樓主,每件人生大事,都是為他人講而做,你錯了就算,唔好再想要不要生另一個了,出面有好多還可以應付的屋,唔大,遠D,環境差D,但至少不用理他人

大宅

babyjarjar 發表於 20-11-19 10:12
Same, 距根本係老姑婆性格,唔會諗距嫁,我亦唔會諗距幾時嫁就等於自己幾時可脫難。。我嗰隻毒姑愛打機, ...

唔好咁話你姑仔喇,睇你寫既野,你都唔係嫁得有幾好啫. 你係矜貴既,就唔會你同你老公都冇本事自立,而要入侵人地生活圈喇.

happylife28    發表於 20-11-19 14:33

子爵府

babyjarjar 發表於 20-11-19 11:50
最來頂左2年,

咁其實姑仔都唔明點解你地結婚生仔呢個問題要帶去男家㗎?! 其實你明唔明咁大個人應該一家一主,咁咪無毒姑問題囉!唔好下下將自己問題搬到係人地問題咁... 姑仔,甚至老爺奶奶都無責任去體諒你地... 如果你地可以唔搞到男女家,咪唔會比人地係人地自己屋企塗香水都騷擾到囉

伯爵府

最來頂左2年,

樓主係想博上報,定係講認真先。
如果你係講認真,我真係覺得你個人好有問題囉, 樓主你知唔知自己身處於咩年代呀?
你自己嘅問題唔會帶返去娘家,但就要男家硬食,你真係黐x筋,新抱唔係大曬,生仔更加唔係大曬,男丁更加更加唔係大曬,而家男女平等,仔女一視同仁,你要活起現代心存古代思想, 記得搬嗰陣帶埋6299走, 傳統老爺奶奶係跟住個仔,仔養到佢哋終老,新抱要服侍好老爺奶奶,相夫教子,任勞任怨

珍珠宮

babyjarjar 發表於 20-11-19 11:49
其實又唔係完全冇為自己一家3口計劃,只係目前我嘅情況想呻下甘解,當初男家人想仔早成婚,甘就提早結婚, ...

唉,生唔生,個肚係你自己度
你係咪好細個結婚生仔?
咁傻豬俾奶奶順口講句就生B
而家真係後悔都無用
你唔好生下一胎住了
你同你姑仔搞成咁
再生多一個BB,驚你老公夾中間
你老公又怨你唔忍佢屋企人
到時候可能受返既又係你

男爵府

BK Milk勳章

最來頂左2年,

樓主、我都覺得有人叫你返娘家住真係好搞笑!
好老實、如果你真係返娘家住、你父母會㸃睇你老公!
好多男人係唔鍾意靠外家!

子爵府

晴天bb 發表於 20-11-19 12:04
樓主係想博上報,定係講認真先。
如果你係講認真,我真係覺得你個人好有問題囉, 樓主你知唔知自己身處於咩年 ...

起碼樓主承認左自己係「問題」

伯爵府

最來頂左2年,

唔想一齊住、又冇本事租屋,咁租套房都租唔起?雖然細,但點都係一家一主,唔使你就我、或者我就你。

我地當初結婚,老公屋企3個房,但只得佢同父母住(兄姊已經婚搬走左) ,佢係一個好慳嘅人,都情願出去附近租屋一家一住都唔同住,就係知相見好同住難。

伯爵府

caa 發表於 20-11-19 11:23
樓主梗係唔會搬,佢話自己思想傳統喎,自己都有細佬覺得亞爸亞媽間屋會(定應該)留畀個仔

...

嫁入男家就想食埋老爺奶奶層樓

樓主真係好貪心

poiuy_poiuy    發表於 20-11-24 21:28

首頁
34567...21

尾頁

跳至