自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

剛剛收到各科的程分成績,除了英文比較差之外其他科都尚可,因為阿囡從來不參加補習班,功課/溫習都係靠我。今次英文成績不理想我非常內疚,不停反問自己是否溫習內容不貼題、答題技巧令她掌握不到等等.....
因為小六呈分試卷不能派回給家,所以我亦膽粗粗地致電給英文科老師,誰知經過了解後,一直以為自己同阿囡的英文溫習準備得非常好,原來她最弱的部分是:(Tenses, connectives, comprehension)—-這些都是我弱項
現在的我實在無從入手,應該由自己繼續同佢溫習或是幫她搵補習/私補呢?希望最後一次呈分試可以惡補一下?

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 chanyuki 的帖子

若想入B1中學, 就唔駛問, 快出去補習惡補下!

大宅

chanyuki 發表於 20-11-19 10:13
剛剛收到各科的程分成績,除了英文比較差之外其他科都尚可,因為阿囡從來不參加補習班,功課/溫習都係靠我 ...

亡羊補牢、未為晚也

男爵府

剛剛收到各科的程分成績,除了英文比較差之外其他科都尚可,因為阿囡從來不參加補習班,功課/溫習都係靠我 ...
如果樓主想個女入好既中學,補唔補習已經唔係一個選擇題,而係需要揾合適既補習俾佢

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁早考?

大宅

jessiemom 發表於 20-11-19 10:24
如果樓主想個女入好既中學,補唔補習已經唔係一個選擇題,而係需要揾合適既補習俾佢
...

知道,但太多意見說好難先搵到一個適合的補習老師,而家我1516又想同佢搵補習社,又想搵私補?加上,依家在家空閒時已經陪她閱讀英文報紙,希望幫她提升一下!

大宅

Sumyeema1 發表於 20-11-19 10:25
咁早考?

佢間學校一向都11月頭就考

用戶要求終止服務

牛年勳章

既然自己幫唔到佢,搵補習老師幫吓佢啦!
未經許可,請勿轉載

大宅

為何到小六先發現? 如果這幾部分比較弱,應該一直也會反映出來

媽媽唔使內疚亦都唔好擔心,既然自己弱嘅就搵補習老師幫,老師會有方法

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

既然自己都弱,咁點教?外補啦

用戶要求終止服務

牛年勳章

chanyuki 發表於 20-11-19 10:29
知道,但太多意見說好難先搵到一個適合的補習老師,而家我1516又想同佢搵補習社,又想搵私補?加上,依家 ...

Tenses, connectives, comprehension 係好多人嘅弱項,睇英文報紙唔夠,適合老師難遇上,唔試又點知會唔會遇到呢?建議你搵專科英文補習,小班更好(我無介紹)
未經許可,請勿轉載

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

即係本來都係積弱
咁一定要搵補習搞搞

琥珀宮

呢幾項其實做多d補充練習就可以

珍珠宮

2024年龍年勳章

梗係外補啦!指明補最弱的幾樣羅!
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

mandy952 發表於 20-11-19 10:41
呢幾項其實做多d補充練習就可以

同意,補習一樣操練習,最重要持續每天做,針對錯處講解。

wcpcelia    發表於 20-11-19 11:18

水晶宮

其實,自己唔叻,真係要出去補
唔好話小六, 我女小二, 有好多都唔記得.

好似鈍角,,咩角個d , 我要睇書,
" 乜原來我學過"...

水晶宮

唔駛諗,立即出去補

男爵府

閱報係好好既練習,但benefit for長遠,你而家需要快速針對性,我覺得私補合適D。揾合適嘅私補係好難,但你如果有時間睇住就好好多。我通常第一堂前便告訴老師我既要求,要佢帶練習上來,補完第一堂即聽佢講對呀女既理解,準備點幫佢,既然你自己跟開,你一聽就大概知老師有冇心機,有冇能力,有就俾佢試第二堂,無就bye bye再試第二個,每堂上完都要同老師交流下,唔係佢哋好快會同細路一齊hea上,你自己都繼續幫個女温,你而家非常時期唔可以靠晒補習或自己,要雙劍合壁,尤其是你有能力同人心機

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

既然自己冇能力教,當然請人教就最好。
最怕啲人成日強調有冇補習,唔出去補但父母自己教,嚴格黎講咪又係補,只係老師换咗做父母啫,我就唔會介意補唔補習,最重要係個结果而非過程。樓主小朋友而家係要短期內提升成绩,當然要揾專科英文老師去補啦!

Astra00    發表於 20-11-19 16:11

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

唔好咁自責同擔心, Tenses, connectives, comprehension問題全部可以靠做多D練習.

首頁
12345...6

尾頁

跳至