自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

ken6555 發表於 20-11-20 14:44
可能係政府工ACO,Max接近30K

咁又唔係政府工,都係私人公司

大宅

之緣 發表於 20-11-20 15:24
我都面臨呢個問題,都考慮請鍾點EE湊半日

請鐘點同外傭都係撞彩

大宅

daisy0108 發表於 20-11-19 11:35
我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...

請工人輔助,等個囡讀小學再考慮辭職。儲多幾年錢⋯況且而家經濟甘差,你之後都很難穩到好似而家人工

男爵府

CCHINGC 發表於 20-11-20 15:03
個人認為除左家庭環境外,性格、抗壓能力都好重要。

做ftm唔係人人合適,我就唔得啦,唔係唔喜歡小朋友, ...

講得好岩,全職媽媽無人幫,全部都自已做,出來的效果唔好

伯爵府

既然返全日,可請姐姐

子爵府

回覆 daisy0108 的帖子

你意思係佢宜家有呢方面嘅問題?

水晶宮

ken6555 發表於 20-11-20 14:44
可能係政府工ACO,Max接近30K
政府aco max已近3.2萬,不是近3萬。

珊瑚宮

工人你預連毛带C
一個月八九千使費
玩具萬歲!

水晶宮

Smiile 發表於 20-11-20 11:58
回覆 333s 的帖子

想借你個POST提出少少問題,希望唔好介意。
你奶奶都好似我奶奶個類,我仲要我媽媽一來有工返,就係佢收工,都要湊其他孫,不得閒理我那些。我娘已沒得靠。我唯一慶幸同可以靠,係我工人。
我份工都叫準時收工及不算忙,也易取假。你而家大肚,就勿勞氣。早點請個工人,早點比你媽同工人協調工作。你真係不用理你奶奶咁多。仲有,你已比我好,你有個肯撐你的老公。我老公成日不願面對佢影后娘親的真面目,仲成日開口埋口話我誤解佢娘親。

捱到升中一,小朋友就易照顧好多了,加油。勿比奶奶的負面生活習慣或性格,影響到自己子女。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

CCHINGC 發表於 20-11-20 15:03
個人認為除左家庭環境外,性格、抗壓能力都好重要。

做ftm唔係人人合適,我就唔得啦,唔係唔喜歡小朋友, ...

同事,我都做唔到FTM ,一定唔會想日日做家務、煮飯!更加唔想每月靠C6比錢先過到活!

子爵府

lojo11 發表於 20-11-20 17:42
同事,我都做唔到FTM ,一定唔會想日日做家務、煮飯!更加唔想每月靠C6比錢先過到活!
...

其實可以兩樣都試下, 只有真正體驗才明白自己真正所想

我兩樣都試過, 仲要c6 算係肯幫手湊。 做家務、 其實一個人湊又要打理一屋事, 真係幾忙而且你本身唔係做開家務既人, 其實真係唔多慣

我都見好多朋友做Ftm , 一半半有啲係日日怨住湊, 有啲就湊得好開心, 樂意。

樓主, 可以試下做Ftm . 工, 係你既一定會係你, 兩者揀其一人生邊有禁完美! 要取捨!

男爵府

回覆樓主:

我由小朋友一出世就做ftm, 冇後悔。真係好開心,雖然都辛苦。。
到小朋友升小二開始做freelance,時間自己分配,又可以兼顧到小朋友。。

珍珠宮

你試左自己湊先啦!我地點講你都未體驗,個個人想法,對小朋友程度都唔同

珍珠宮

daisy0108 發表於 20-11-19 11:50
我人工加bonus 差不多30k,係怕搵唔返

唔好辭,你搵嘅人工有你老公6,7成,一個月多3萬鬆動好多架

大宅

公公婆婆已開口要找人幫手

珍珠宮

daisy0108 發表於 20-11-20 13:11
咁呢啲真係冇得預,但問題係我又怕太少時間陪個女,佢發展方面會差啲(如唔識講嘢,食飯要人餵)
...

反而老人家湊嘅小朋友先多野講,
老人家太鍾意講野 而且日日接觸咁多人,人多就自然小朋友多野講

侯爵府

daisy0108 發表於 20-11-19 11:35
我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...

50k要供樓同比家用,其實唔係咁好用咋,如果你自己湊自己教到就ok, 否則出去上興趣班一個月都幾千……不過可以陪伴成長係無價,你自己諗

子爵府

lemonlemoncc 發表於 20-11-20 21:36
其實可以兩樣都試下, 只有真正體驗才明白自己真正所想

我兩樣都試過, 仲要c6 算係肯幫手湊。 ...

身邊開心的FTM係有助手(如工人或婆婆)幫家務,老公又幫手,又好主動出$$$

子爵府

20091223 發表於 20-11-20 22:55
公公婆婆已開口要找人幫手

我比長老 $7000 加$6000(生活費)
佢就不再開口叫話唔湊了

子爵府

Celine524 發表於 20-11-21 08:09
身邊開心的FTM係有助手(如工人或婆婆)幫家務,老公又幫手,又好主動出$$$
...

無, 我識既係無人幫手, 家務煮飯, 教功課, 湊小朋友, 而且一定唔係富裕。 只係甘心平平凡凡禁生活就算, 我覺得係性格問題, 和佢湊小孩湊得開唔開心! 同埋佢哋都有一個共同點就係同c6 感情好好, 其實小朋友始終會大, 愈大佢需要你既時間愈小, 如你照顧佢大家互動係開心既, 有成效( 如: 聽話, 肯做功課, 自己食飯啊⋯) 你會覺得有動力湊落去。

我都好羨慕個d Ftm 湊小朋友湊得禁開心,

首頁

尾頁

跳至