自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

父母唔想湊是否要包埋你一家來搭食
請個姐姐幫輕可能佢地OK

珍珠宮

2021勳章

激烈的海狗 發表於 20-11-19 11:43
實有人話「陪佢成長多多錢都賣唔倒」
實有人話「而家環境差梗係揾多個錢」
實有人話「雙職繼續揾錢請個工 ...

大宅

2021勳章

vivibabyvivi 發表於 20-11-19 12:00
既然老公贊成又整唔想請工人,我會自己湊

我都咁認為,30k對比小朋友各方面的成長,我會揀後者,但大前題是樓主要有耐性湊小朋友,小朋友由自己一手培育成材,都係一份成就。

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-11-19 12:27
上到小學,有媽媽睇實學業都好重要呀,點會變咗淨係接出接入?

好多現實寫照黎姐

子爵府

2021勳章

全職湊內心要好強大,
因為媽咪生活重心放咗係小朋友和老公。
小朋友和老公喜惡隨時牽動自己。
將所有心力付出,對方未必感恩。
我仔4歲,平時又好痴我,
有時限制佢,就話唔要媽咪
內心唯有興幸,自己唔係FULLTIME湊冇咁HURT。

大宅

梗係唔好辭職, (點都要留多個錢係身)
小朋友呢d,
而家咁多人搵緊工,
高薪請個兼職睇頭睇尾,
Win-Win.

大宅

princesssarah 發表於 20-11-19 12:36
我都咁認為,30k對比小朋友各方面的成長,我會揀後者,但大前題是樓主要有耐性湊小朋友,小朋友由自己一手 ...

但我唔敢肯定自己湊小朋友成長一定好啲,唔知自己做唔做到

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

請工人

瑪瑙宮

2021勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 12:20
我老公人工50k多少少,我就接近30k,單靠老公份糧扣除各駛費仲有10k 多少少。
我女都係想我湊佢,令我好糾 ...

要計清楚條數,而家未辭職真係可以一個月儲到三四萬咁多?

老公份工穩陣嗎?升職加薪前景如何?
若兩者都ok,就自己湊,小學升請工人

或者請工人幫你父母手照顧小朋友,應該比而家更好。

我仔女自細工人湊大,我份工不用太多OT,放工及放假時間比晒佢地,我覺得親子時間及關係好ok。

Astra00    發表於 20-11-19 16:55

超級版主

2021勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 11:35
我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...
請工人

依家係難請, 但不幸地你無野做, 老公又失業時, 你地點算?

呢個時勢唔好亂黎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

家陣辭咗份工,幾年後諗住以為出嚟搵返份工,見到你幾年冇做嘢,有大把選擇可以請啲年青啲嘅,啲老細未必會請你。
而家搵三萬蚊,到時搵到一半都真係要劏雞還神
人都係貪心得一想二,但現實就係現實,特別而家呢個經濟環境真係唔好立亂任性做決定。

Astra00    發表於 20-11-19 16:55

子爵府

2021勳章

。。。。。。

水晶宮

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 12:43
但我唔敢肯定自己湊小朋友成長一定好啲,唔知自己做唔做到

其實你都係諗住上嚟等人同你講小朋友嘅成長無價,全職睇住小朋友成長乜嘢都值⋯嗰啲咁嘅說話。
但真係對唔住囉,你要我諗住良心講我唔會囉。

侯爵府

2021勳章

請工人,公公婆婆幫吓手,得閒上嚟睇吓,幼兒班照報,平日 BB 喺幼兒班學習好 d,停課工人湊。因為你咁唔捨得份工,就唔好辭職,準時收工仲有好多時間親子。
未經許可,請勿轉載

複式洋房

2021勳章

我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...

大女已經大學4年級,細仔1年班,大女自己湊但比我從新再簡我會做嘢,我都叫做左兩代家長,你問小朋友佢實話想媽咪湊,由其我做女宜家做教育接觸好多家長,全職主婦最容易變怪獸因時間多成日接觸其他家長,返而有做嘢會平均返d。何況份糧唔係少,想小朋友學多d好的興趣班費用真係唔少嘢,我女細個時我老公都係揾萬幾蚊只比佢學琴,好彩個老師學費唔算貴都頂得下,但補習個d到中3先補d雞精班,但好彩都入到大學,但如果當初有多d錢佢可以再好d,到家姐中學時出返黎做嘢好多工都唔請開頭只可做下收銀個d。

侯爵府

2021勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 12:07
我都好爭扎,其實就算宜家老人家湊我有時都覺得對唔住阿女,因老人家有啲野做得唔好又唔話得,更何況工人 ...

唔好咁諗,無人完美嘅,自己都唔一定可以做到完美。
未經許可,請勿轉載

大宅

2021勳章

之前我小朋友K2 時
我apply左 2個月no pay 陪佢放暑假學野
到重返公司, 我自己開心輕鬆指數係200%
JM講得啱, FTM湊內心要好強大
亞媽生活重心放在小朋友
小朋友喜惡隨時牽動自己

侯爵府

2021勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 11:59
其實係咪上左小學先更值得自己湊?

無話值唔值,你放工仲有好多時間比佢
未經許可,請勿轉載

大宅

2021勳章

你收工準時就寧願請個工人
宜家經濟環境好差,寧願儲多D錢俾仔女

子爵府

只可說,好工可遇不可求

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊