自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

2021勳章

激烈的海狗 發表於 20-11-19 11:43
實有人話「陪佢成長多多錢都賣唔倒」
實有人話「而家環境差梗係揾多個錢」
實有人話「雙職繼續揾錢請個工 ...

大宅

2021勳章

回覆樓主:

working mum一名,從來都唔想做ftm, 除非老公超有錢,工人聽話任我點。我鐘意自由自在,需要me time. 我會陪玩陪讀書,但小朋友早訓,之後自己時間。我鐘意返工,除左有錢,亦無壓力,比嚮屋企安静(算係休息添).

如果你好enjoy湊+教小朋友,時刻都想同小朋友一齊,多過返工揾錢,做ftm好岩你。要預左365日x7x24開工無休息,無年假sick leave, 仲要無人工!
好多時老公又會以為你嚮屋企好得閒,睇唔到你付出。但如果你c6得,咁咪go ahead!

伯爵府

2021勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我係ftm。
我想講我是情願唔去旅行唔買袋,都要自己湊

複式洋房

回覆樓主:

大宅

2021勳章

回覆樓主:

你make sure自己日後唔後悔既話,就辭職吧。

別墅

2021勳章

回覆樓主:

照返全職,囡囡返全日n

因為返 n班小朋友都好開心,一d 都唔可憐,有朋友一齊玩,又有野學。

到時叫長老幫手幫放學

或延展到可以7點左右,放工去接

大宅

daisy0108 發表於 20-11-19 12:07
我都好爭扎,其實就算宜家老人家湊我有時都覺得對唔住阿女,因老人家有啲野做得唔好又唔話得,更何況工人 ...

老公支持,經濟許可,自己湊對小朋友成長係最好!多有多洗,少有少洗!而家請工人真係睇運氣!

伯爵府

2021勳章

回覆 daisy0108 的帖子

應該請工人幫輕下, 公公婆婆久不久及住下, 自己做開份工OK理想絕不辭工 , 岩心水工難求, 尤其宜家環境

珍珠宮

2021勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 11:59
其實係咪上左小學先更值得自己湊?

我自己覺得係
起碼k3自己先湊返
而家2歲請工人其實都ok
小朋友如俾工人蝦 小朋友都識講

5萬一家剛好囉
唔可以好豐富

我情況同你都好似
我想做多一年就唔做了
到時一個k3一個小四

伯爵府

2021勳章

回覆樓主:

多口講句,今時今日如果仲有份三皮幾既工,好好珍惜, 出面環境經濟好番先至諗自己湊。 其實返全日班加請鐘點都搞得掂,我以前就係咁,到小學先自己溱。 依家停課時期如果個鐘點煮飯時間擺喺父母度,佢哋搞唔搞得掂呢, 可以同家人商量下。

瑪瑙宮

2021勳章

Amy1974 發表於 20-11-19 12:51
其實三萬減去工人開支,大概相差兩萬元。
由幼稚園到小學畢業,以九年計,大概係二百萬元。

現實有幾多FTM,湊住小朋友都可以 9年間搵到一百萬淨袋?

大宅

2021勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

請工人啦,宜家經濟唔好儲多個錢傍身好啲,如果轉極工人都唔啱,先再考慮自己湊

子爵府

2021勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 11:35
我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...

如果只生一個吾會resign,好工難求。
請姐姐幾年,上小學先吾用姐姐。

侯爵府

2021勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

daisy0108 發表於 20-11-19 11:50
我人工加bonus 差不多30k,係怕搵唔返

加埋BONUS先差唔多30K, 即係本身人工係2萬幾, BONUS會唔會隨住市道差而減少?

我覺得你係傾向唔想辭工既, 女人自己有收入的確會放心好多

5萬蚊一家人用, 好緊下呀

大宅

我都agreed 請工人, 我果個係6299湊, 有時2老響我個仔鬧交, 我C6 就會叫自己湊, 唔想嚇到個仔。哈, 男人講就輕鬆, 真係少左份收入又話壓力大, 到時又要你再搵工, 我唔知你C6 係咪甘, 但我好了解佢, 得個講字

而家經濟唔好, C6搵50K 唔係好多, 如果要比埋4大長老又要供樓, 真係剛剛好咋

子爵府

2021勳章

。。。。。。

別墅

回覆樓主:

當年我揀左請工人,好好彩。我見大部份身邊朋友揀左做ftm 都好後悔,話寧願返工

Astra00    發表於 20-11-19 16:58

男爵府

2021勳章

我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...

如果公公婆婆唔湊,你要否比家用父母?你老公如果有父母要養,一個人的收入要養七人又供樓,壓力唔細。我朋友就係你情況,老公搵十萬都唔敢博。他們想儲多幾年錢才考慮。

男爵府

2021勳章

俾我會試下搵唔搵到兼職,搵到就自己湊,起碼將來見工時唔會太脫節,再加埋錢幾時都係有好過無。

或者,你都試下請個長假,睇下自己頂唔頂得順做ftm

珊瑚宮

2021勳章

JoannaD 發表於 20-11-19 13:05
我係ftm。
我想講我是情願唔去旅行唔買袋,都要自己湊
...

首頁
23456...11

尾頁

跳至
熱門主題