自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

琥珀宮

Amy1974 發表於 20-11-19 13:41
其實九年時間,揾一百萬只係好少錢。

比如二百萬本金,投資去股市,年回報率五釐,九年間已經可以有一百 ...

有時間去做返工唔能夠做到嘅事,投資就一定賺?
唔返工多咗時間炒(投資?)股,九年間隨時二百萬本金可以蝕幾成tim,點話得埋。
討論經濟條件去計算是否做FTM,要預在家仍能搵到錢呢個point 去預設,個人認為不設實際。

Astra00    發表於 20-11-19 18:21

伯爵府

哩個時勢,我唔會QUIT

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

自己湊

大宅

我家庭經濟環境同你類似,但小朋友細d,最後選擇返PT文職,請工人,公公婆婆幫眼,因為自己性格唔太適合全職湊,半職反而多d心機陪小朋友,呢個時勢建議唔好辭職住

大宅

既然初生果時都係返工,咁而家更加要保住份工請姐姐湊,你請個姐姐叫佢做曬家務,老人家只湊孫就得,野食都叫姐姐煮,黎緊佢返學咪搵間近屋企返學,再望下附近有無野比佢玩去學,老人家只需接送,再唔係你搵上門搵下net 搵下老師上黎同佢玩一個鐘,老人家又湊少一個鐘,你又可以有人工收

男爵府

你份工彈性大唔大?可唔可以番半日或者一個星期番三日?過兩三年後再轉番ft?
如果唔得,我都覺得呢個環境最好keep住份工先,請工人幫手湊女,不過要小心d個工人

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

返全日幼稚園, 老人家冇咁辛苦, 捱幾年就升小學

珍珠宮

小朋友患上感冒傷風呢d小病無可能避免到架,就算唔返N, 第時始終要上K班,過群體生活,我覺得既然份工咁好又準時,將來未必揾得返,請工人幫手+長輩跟下眼,呢個配搭最平衡,而且好多家庭都handle得好好

Astra00    發表於 20-11-19 18:22

子爵府

請工人+公公婆婆幫眼

大宅

如果搵兩萬幾又唔係辛苦工,一定唔辭啦,我冇搵長老幫手,產假後淨工人負責湊,而加番半日N, K 報左全日K

自己知自己做FTM 應該會癲,又冇收入,到後悔已經太辭,除非比人炒

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

請個工人比兩老, 叫兩老幫下眼。 呢d 時勢, 有穩定工, 做到就做

Astra00    發表於 20-11-19 18:49

水晶宮

daisy0108 發表於 20-11-19 11:35
我女2歲半,現在由公公婆婆湊,但佢地年紀大,開始暗示湊唔到,叫我請工人,但當然我同老公都唔想,所以想 ...

我係全職媽媽,一向都贊成自己湊
但現在呢個時候 我反而覺得薪高糧準重要多
可唔可以請鐘點呀?
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

伯爵府

回覆樓主:

你份糧3萬,係而家黎講好唔錯,又準時放工。我係你就請工人,父母幫眼,工人又可以做下家務,自己都輕鬆啲。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請工人協助公公婆婆

男爵府

湘 發表於 20-11-19 14:15

全日制幼稚園一位難求。

大宅

猫物語 發表於 20-11-19 13:57
我家庭經濟環境同你類似,但小朋友細d,最後選擇返PT文職,請工人,公公婆婆幫眼,因為自己性格唔太適合全 ...

咁你有半職都好好彩

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

老人家湊係吃力既.....但份工咁正

大宅

湘 發表於 20-11-19 14:15

但全日呢排成日停課,又中呢樣個樣

伯爵府

我仔由1歲開始我係請工人湊既。到家下佢升中我唔覺得我有錯過佐佢任何階段。因我準時收工,請假容易,佢一病佐我即請假九秒九回家帶佢睇醫生,住院都係我陪。放工回家後姐姐就即做家務,全程我陪佢,訓覺又係我陪訓仲要同我一間房,半夜佢醒佐又係我湊,我會叫姐姐訓覺等我湊佢。但大前提份工要無壓力,準時收工

Astra00    發表於 20-11-19 18:50

公爵府

回覆樓主:

要老人家湊住小朋友,真係好辛苦架,D小朋友精力無限,一係辭職,唔捨得份工就請工人,無野係可以兩全其美。
講真,生得就預左要照顧小朋友,無得依賴別人

wcpcelia    發表於 20-11-23 16:57

首頁
34567...11

尾頁

跳至