婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

好徬徨,今日聽抹片檢查報告醫生話我有非典鱗狀細胞with high risk,建議我直接入院做陰道鏡清啲組織,jm有冇建議係咪應該即刻做定應睇多個醫生呢?即日出院大約費用要成16000,係咪偏貴呢?唔該哂各位

公爵府

2021勳章

hellotop 發表於 20-11-19 14:18
好徬徨,今日聽抹片檢查報告醫生話我有非典鱗狀細胞with high risk,建議我直接入院做陰道鏡清啲組織,jm有冇 ...

陰道鏡+清組織係要做,爭在喺邊度做 -公家定私家
$16000算好平

大宅

2021勳章

回覆 Nbs 的帖子

係私家,佢話如果到時見到面積大應該要18000-20000,所以我都唔知算唔算貴,因為突然而來,個人冇哂方向

公爵府

2021勳章

回覆樓主:

$20000都係平
大面積的可做電熱環切除,萬一係高度病變可以做埋治療,否則將來可能變cancer

大宅

2021勳章

回覆 Nbs 的帖子

唔該哂呀

大宅

2021勳章

回覆樓主:

但係使唔使做埋hpv呢?佢又冇提,同打唔打埋9價好呢?見呢排減咗價

公爵府

2021勳章

hellotop 發表於 20-11-19 16:09
但係使唔使做埋hpv呢?佢又冇提,同打唔打埋9價好呢?見呢排減咗價

打埋HPV針?
打唔打對你抹片現在同將來都無分別
只係保護你未中嗰D HPV

大宅

2021勳章

Nbs 發表於 20-11-19 16:46

打埋HPV針?

其實醫生冇幫我test 埋hpv,所以我諗係咪應該要做。如果唔做咪唔知自己有冇中hpv,我理解有冇錯呢?唔該哂

公爵府

2021勳章

hellotop 發表於 20-11-19 16:56
其實醫生冇幫我test 埋hpv,所以我諗係咪應該要做。如果唔做咪唔知自己有冇中hpv,我理解有冇錯呢?唔該哂
...

無做唔出奇,絕大部份ASCH 都係因HPV 㗎喇,中邊個number或中幾多隻HPV都無乜分別。就算你做完個鏡,搞掂晒無事,一樣都係要密切覆診,唔會話因為你驗到有或無 HPV 就唔使再理。

大宅

2021勳章

Nbs 發表於 20-11-19 17:21

無做唔出奇,絕大部份ASCH 都係因HPV 㗎喇,中邊個number或中 ...

thx so much

大宅

2021勳章

回覆樓主:

我要12月中先有得做鏡同清組織,依家日日都驚緊會唔會繼續惡化,唉,真係冇哂心機

大宅

2021勳章

回覆樓主:

有冇jm知係等做鏡呢2,3個禮拜會唔會情況變壞得快?

公爵府

2021勳章

hellotop 發表於 20-11-22 10:51
有冇jm知係等做鏡呢2,3個禮拜會唔會情況變壞得快?

又係我答你,見你咁擔心
如果本身無惡性細胞,等幾個星期唔會咁快由病變變咗癌症。子宮頸癌點解可以咁樣做檢查預防就係因為佢變得好慢,甚至以年計。

大宅

2021勳章

Nbs 發表於 20-11-22 12:47
又係我答你,見你咁擔心
如果本身無惡性細胞,等幾個星期唔會咁快由病變變咗癌症。子宮頸癌點解可以咁樣做 ...

多謝你呀,因為呢排疫情嚴重咗又擔心會唔會有影响停工,個人每日一起就係諗呢樣嘢。。。

公爵府

2021勳章

hellotop 發表於 20-11-22 13:01

多謝你呀,因為呢排疫情嚴重咗又擔心會唔會有影响停工, ...

呢個子宮頸病變/HPV, 你預打後日子基本上成世都要check 住有冇翻發。所以你要學下放鬆D 喇,與佢共存。

大宅

2021勳章

Nbs 發表於 20-11-22 13:08
呢個子宮頸病變/HPV, 你預打後日子基本上成世都要check 住有冇翻發。所以你要學下放鬆D 喇,與佢共存。
...

多謝你安慰

別墅

回覆 hellotop 的帖子

其實真係吾需要太擔心,通常要5-10年先會發展成cancer

我記得5年前我人生第2次去做抹片檢查時發現非典型鱗狀細胞,當時醫生叫我加錢驗埋HPV DNA test, 幾日後收到報告,得知中左4隻High Risk HPV, 醫生即刻安排我幾日後入院做陰道內窺鏡檢查,佢一早已講明只會做檢查而吾會做任何手術,2日後出報告只係CIN 1,醫生叫做密切觀察,3個月後再去做抹片檢查.

頭個1年,我每3個月都會做抹片檢查
跟住第2年, 我每半年一次抹片檢查
第3年開始,每年一次抹片檢查

我記得係呢5年,除左第一次,同埋3年前 有異常外,其餘既檢查都無問題

增強免疫力同埋保持樂觀既心情都好重要,加油樓主

大宅

2021勳章

Genini_kwok 發表於 20-11-23 01:08
回覆 hellotop 的帖子

其實真係吾需要太擔心,通常要5-10年先會發展成cancer

多謝你Genini,我今次係不能排除高度病變,所以真係好擔心,呢2個禮拜真係度日如年。。。加埋呢排啲疫情,唯有盡量令自己唔好諗啦

侯爵府

2021勳章

我上個月喺家計會做完抹片姑娘打比我話高危,urgent寫字去qe,排咗今日期,qe女醫生好溫柔,局部麻醉環電埋唔洗15分鐘,仲有部電視可以睇住醫生點電我都有睇下,係初頭打麻醉嗰下有d緊張所以都有d發抖,跟住同自己講放鬆,係有一兩下痛,佢話痛就叫但唔好郁,我痛嗰下佢話因為近邊位,佢環電完仲會檢查,再電清未電好嘅位,針吉下咁囉,比咗2日假紙

侯爵府

2021勳章

ng5ek 發表於 20-11-24 16:37
我上個月喺家計會做完抹片姑娘打比我話高危,urgent寫字去qe,排咗今日期,qe女醫生好溫柔,局部麻醉環電埋 ...

7個星期後再覆診,如果報告唔正常會收到電話,平常心啦,既來之則安之

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊