自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

見公司茶水EE 學緊英文,
好欣賞佢既毅力,
大家有無自學經驗可以分享下??

禁止訪問

翡翠宮

IloveJJ 發表於 20-11-19 16:30
我自學緊韓文,但未知成唔成功?

係咪DL APP 學??
但點知自己學得岩唔岩??

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我姑婆係一個文盲,來到香港愛上跑馬仔,從此自學,最後識左中文

我同人講好多人都以為係笑話,但我真係覺得佢好堅,我姑婆響前年已經離世了,享年八十幾架

maria2014    發表於 20-11-24 12:47
uglytwins    發表於 20-11-20 02:13

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我有個女係去學校學日文既,而另一個女就係因為鍾意睇日本動漫而自學日本既,

兩個都可以聽明識講識睇日文,去日本玩,日本人以為佢地係日本妹添。

uglytwins    發表於 20-11-20 02:13
小菜豆    發表於 20-11-19 16:44
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

我自學過日文數次, 但次次都學唔掂放棄左

翡翠宮

losttoa 發表於 20-11-19 16:32
我姑婆係一個文盲,來到香港愛上跑馬仔,從此自學,最後識左中文

我同人講好多人都以為係笑話,但 ...

你姑婆好叻呀!!! 開始唔難,但可以堅持到學識,真係值得人尊敬!!!

象牙宮

回覆樓主:

我早排自學用衣車,上網睇住YouTube 整簡單野,倒如袋

伯爵府

親子王國15週年勳章

pi0219 發表於 20-11-19 16:34

我學咗三年,每星期上堂,冇乜成績
今次用app 學,每日10分鐘,又試下得唔得

翡翠宮

我仔自學寫程式,我就自學八字

翡翠宮

my005 發表於 20-11-19 16:34
我有個女係去學校學日文既,而另一個女就係因為鍾意睇日本動漫而自學日本既,

兩個都可以聽明識講識睇日文 ...

有得家中對答真係會學得快,都問過個仔肯唔肯同我一齊學日本,俾佢拒絕咗!

翡翠宮

無話可說 發表於 20-11-19 16:35
我早排自學用衣車,上網睇住YouTube 整簡單野,倒如袋

你越來越多才多藝,有成品記得POST 上黎!!

水晶宮

2018復活節勳章

littlecar 發表於 20-11-19 16:35
你姑婆好叻呀!!! 開始唔難,但可以堅持到學識,真係值得人尊敬!!!

佢真係好勁架,響鄉下乜書都冇讀過,來到香港又忙生活忙搵食,終於比佢搵到個興趣所以好比心機去記,我記得佢話識字真係好,坐車去街買野去銀行都方便,唔使下下靠人,佢好叻叻架,唔見馬經個陣會睇報紙架

翡翠宮

pi0219 發表於 20-11-19 16:34

呢個POST 都有其他JM 學日文,睇下可唔可以激勵番你再學

翡翠宮

bb2 發表於 20-11-19 16:37
我仔自學寫程式,我就自學八字

一定係身教令仔仔咁好學

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

真係有興趣我覺得係可以,我有個朋友無學過琴,但自學識彈5級嘅譜

侯爵府

my005 發表於 20-11-19 16:34

兩個都可以聽明識講識睇日文 ...

超強

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlecar 發表於 20-11-19 16:38
有得家中對答真係會學得快,都問過個仔肯唔肯同我一齊學日本,俾佢拒絕咗!
...

佢地少交流日文架,各自睇各自鍾意既日本野,大女鍾意日本組合,細女鍾意動漫,不過有時都會互問知唔知呢句日本點解吖嗰D。

我一直以為只大女日文好,因為佢有去考日本語能力試既,而細妹就估唔到佢自學都OK。

唔怕醜講,我都有跟學過一排,大女成日會抽問我考我教我架,不過年紀真係大左,忙記得八八九九喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

losttoa 發表於 20-11-19 16:40
佢真係好勁架,響鄉下乜書都冇讀過,來到香港又忙生活忙搵食,終於比佢搵到個興趣所以好比心機去記,我記 ...

你姑婆充滿正能量,有一位咁好既長輩真係好值得人懷念,大家都要好好向佢學習

象牙宮

littlecar 發表於 20-11-19 16:39
你越來越多才多藝,有成品記得POST 上黎!!

邊係丫,玩玩下咁整咋!早排在家工作,基本上話無工作,除左煮飯整麵包,咪搵d野搞下囉 成品普通野,唔放出黎啦,怕醜

首頁
12345...7

尾頁

跳至