家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

新買左個生鐵鑊, 用豬油韮菜起鑊後煮餸洗乾淨之後發覺個鑊中間位置有锈漬, 清洗之後再煮菜完第二天又見到個鑊有锈漬, 請問為何個鑊有锈漬? 以前買生鐵鑊都唔會咁, 個鑊仲可以用嗎? 謝謝各位比意見!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用鋼絲刷大力擦晒d銹,之後用洗潔精洗乾淨,再開大火乾燒,燒到藍藍地就熄火冷卻

下次用要燒熱個鍋先落油,用完唔好落洗潔精,用刷擦乾淨就得,水份就開火燒乾,落dd食油上油,薄薄地就得

鍋無水份,又日日用就唔應該有銹

大宅

oceandeepsea 發表於 20-11-20 12:27
用鋼絲刷大力擦晒d銹,之後用洗潔精洗乾淨,再開大火乾燒,燒到藍藍地就熄火冷卻

下次用要燒熱個鍋先落油 ...

謝謝你, 等我即刻試下先.

大宅

回覆 oceandeepsea 的帖子

我用你個方法試過後, 燒紅個鑊放涼後第二日, 發覺好似無左锈漬, 但係用廚房紙抺下個鑊時, 見到張廚房紙有黑色的漬, 好污糟啊, 點解?

珊瑚宮

jcdad 發表於 20-11-25 18:07
回覆 oceandeepsea 的帖子

點都會有小小,由其係洗乾淨左,鑊無油,有小小水氣,一抹廚紙就有dd啡色,你keep住用加保養,個鑊會越黎越黑,啡色都會越少

大宅

每次用完,洗乾淨抹d油

大宅

oceandeepsea 發表於 20-11-26 11:58
點都會有小小,由其係洗乾淨左,鑊無油,有小小水氣,一抹廚紙就有dd啡色,你keep住用加保養,個鑊會越黎 ...

唔係dd啡色喎, 係全黑色, 成個鑊都係抺到有黑色漬, 我試過炒薯仔, 所有薯仔全部都炒到由黃色變左黑色, 好驚啊唔敢食, 係咪個鑊用多D就會少D黑色?

珊瑚宮

jcdad 發表於 20-11-28 17:23
唔係dd啡色喎, 係全黑色, 成個鑊都係抺到有黑色漬, 我試過炒薯仔, 所有薯仔全部都炒到由黃色變左黑色, 好 ...

個鑊貴唔貴,一係就唔好要

我有一個 debuyer 雙耳深鍋,阿媽用日本輕身單柄鑊,都無你咁既問題

珊瑚宮

回覆樓主:

日本太太開鍋

https://youtu.be/X-tcVxIdmmY

珊瑚宮

回覆樓主:

省鑊

https://youtu.be/MWfho7h6M0M

珊瑚宮

回覆樓主:

早餐煎蛋,乾燒到出煙,收細火,再燒30秒,落油,再開中火,落蛋,無痴,無黑點雜質

首頁

尾頁

跳至