美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

子爵府

thunder_bunny 發表於 21-1-6 11:27
Suqqu 香港仲未有counter (但台灣有)
美麗華有間日本藥妝有少量 Suqqu
但好似仲賣緊舊版 cream foundatio ...

Thanks!
我上年響大阪買咗liquid及cream foundation, 個cream foundation 仍未有機會用,今年已經出咗新版

水晶宮

hchu06 發表於 21-1-6 12:02
Thanks!
我上年響大阪買咗liquid及cream foundation, 個cream foundation 仍未有機會用,今年已經出咗新 ...

依家快D 開個舊版用啦, 一陣好快又春夏, 香港比較濕, 唔知啱唔啱用

新版上年9月出既

子爵府

thunder_bunny 發表於 21-1-6 12:28
依家快D 開個舊版用啦, 一陣好快又春夏, 香港比較濕, 唔知啱唔啱用

新版上年9月出既

我樽liquid都未用到一半仲有支對住都揼心口嘅CDP Radiant Cream Foundation, 而家又要戴口罩,實在唔捨得開Suqqu extra rich ....另外又有盒Suqqu loose powder未開

用戶要求終止服務

hchu06 發表於 21-1-6 08:56
我用010,係輕微白少少,但係可以搽薄啲都ok
020又不致於好黃,如果你本身皮膚都白,又想有妝感,可以用01 ...

其實010都啱我膚色,不過用親都俾人話我面青所以先諗住試吓020。咁請問你除咗用capture totale,仲有無其他覺得好用呀?thanks

水晶宮

hchu06 發表於 21-1-6 14:37
我樽liquid都未用到一半仲有支對住都揼心口嘅CDP Radiant Cream Foundation, 而家又要戴口罩,實 ...

Liquid 留返天熱用啦
依家用cream 啱d
唔係又擺到年尾架喇
到時可能有其他新粉底,更加冇得玩

Loose powder照用啦,帶口罩用碎粉定妝仲用得比以前多

CDP 一樣果支 cream foundation 我都仲有1/3支
CT 都有2款用剩1/3 ,可能就快掉了

大宅

我都想知有邊款粉底唔會氧化, 試過Bobbi brown 會氧化

禁止訪問

子爵府

嘉連娜 發表於 21-1-11 00:13
我都想知有邊款粉底唔會氧化, 試過Bobbi brown 會氧化

RMK最衰,成塊面變黃,永不再用。

大宅

回覆 thunder_bunny 的帖子

hourglass 掃好用啊我最緊試緊chantecaille

future skin好多人話好用
我自己覺得佢妝感太自然,
做唔到粉底既效果
不過會再試多幾次
有update再上來講

反而tinted moisturizer 有驚喜
佢個coverage同future skin差不多
但佢做到提亮
再上中低coverage
比LM好用好多

大宅

回覆 tomatojan 的帖子

LP 好貴想試但未試過
可以share下用後感嗎?

大宅

Sorry 我好out唔識個明星我去Givenchy試
佢個cushion靚過枝tinted moisturizer(定粉底)好多
所以即買cushion
用落驚覺佢好持久而且唔transfer落口罩
即時成為夏天大愛

雖然我用有少少乾
但佢性價比真係幾高

水晶宮

Tiara0121 發表於 21-1-12 12:45

hourglass 掃好用啊我最緊試緊chantecaille

Yep
Chantecaille Tint Moisturizer 好好用

粉底就未試過

大宅

所以下次應該會試佢個cushion我鐘意佢cruelty free
而且係家族持有間company
成個brand個形象好好
好有心

大宅

Tiara0121 發表於 21-1-12 12:46
回覆 tomatojan 的帖子

LP 好貴想試但未試過

薄,遮瑕度高,奶油肌,唔會脫到一達達,落妝後皮膚一樣甘好

水晶宮

Tiara0121 發表於 21-1-12 14:52

所以下次應該會試佢個cushion我鐘意佢cruelty free

等我清下d cushion 都試下 Chantecaille
真係愈用愈鍾意佢個 base

大宅

thunder_bunny 發表於 21-1-13 15:09
等我清下d cushion 都試下 Chantecaille
真係愈用愈鍾意佢個 base

你係咪用防曬果枝?
有玫瑰水果枝好好用
Net-a-Porter 買平好多
你去counter試下
粉質好好,靚過Chanel cushion

大宅

tomatojan 發表於 21-1-12 17:37
薄,遮瑕度高,奶油肌,唔會脫到一達達,落妝後皮膚一樣甘好

好吸引
睇你講完係時間清貨同儲錢

水晶宮