美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

想揾適合乾肌,long last,氧化不太嚴重嘅粉底液
大家有冇推介?

別墅

cdp

男爵府

2021勳章

回覆樓主:

Dior Captute Totale, 我覺得好過CDP, 夠貼又光澤,而且唔會氧化。我有CDP Radiant Liquid Foundation 及。Radiant Cream Foundation,即使用CDP correcting crem veil打底, 兩隻都係好易變暗

大宅

2021勳章

hchu06 發表於 20-11-20 13:06
Dior Captute Totale, 我覺得好過CDP, 夠貼又光澤,而且唔會氧化。我有CDP Radiant Liquid Foundation 及。 ...

我覺得cdp好易溶,dior會唔會?dior需唔需要特別配合佢哋嘅base用?

大宅

我都好想揾隻適合乾肌嘅粉底!而家用緊Guerlain, 係潤同埋有光澤嘅,但會氧化

大宅

2021勳章

ftck 發表於 20-11-20 17:18
我都好想揾隻適合乾肌嘅粉底!而家用緊Guerlain, 係潤同埋有光澤嘅,但會氧化
...

你用guerlain邊隻?我對佢金色果支都有興趣,但聽人講氧化得好厲害

大宅

hihivanessa 發表於 20-11-20 19:48
你用guerlain邊隻?我對佢金色果支都有興趣,但聽人講氧化得好厲害

我就係用金色嗰隻囉,係潤嘅,妝感都靚,好有光澤,但會氧化

所以想睇下有冇邊隻係又潤又唔會氧化囉

男爵府

2021勳章

hihivanessa 發表於 20-11-20 14:52

我覺得cdp好易溶,dior會唔會?dior需唔需要特別配合 ...

我冇特別用Dior嘅base, CDP correcting cream veil 幾好用,不過就會有少少白,另外Charlotte Tilbury Brightening Youth Glow都非常之適合乾性皮膚打底,而且冇色

大宅

2021勳章

ftck 發表於 20-11-20 21:36
我就係用金色嗰隻囉,係潤嘅,妝感都靚,好有光澤,但會氧化

所以想睇下有冇邊隻係又潤又唔會氧化囉

會唔會好易溶妝?佢氧化嘅程度係咪超嚴重
我見佢個妝效幾靚又遮瑕

大宅

2021勳章

hchu06 發表於 20-11-20 22:28
我冇特別用Dior嘅base, CDP correcting cream veil 幾好用,不過就會有少少白,另外Charlotte Tilbury Bri ...

咁dior capture totale易唔易溶妝同氧化?係咪算好薄好貼面果d?

大宅

hihivanessa 發表於 20-11-21 15:41
會唔會好易溶妝?佢氧化嘅程度係咪超嚴重
我見佢個妝效幾靚又遮瑕

冇錯,妝效靚又遮瘕。佢唔易溶妝,但我大概到下午三、四點就開始氧化,大概係深色咗一度咁上下

男爵府

2021勳章

hihivanessa 發表於 20-11-21 15:43
咁dior capture totale易唔易溶妝同氧化?係咪算好薄好貼面果d?

算薄,夠coverage, 好貼。
我覺得算係冇乜氧化,鼻位有輕微脫妝,午餐後補少少粉已經ok. 肯定比CDP Radiant cream 好好多

大宅

hchu06 發表於 20-11-21 18:07
算薄,夠coverage, 好貼。
我覺得算係冇乜氧化,鼻位有輕微脫妝,午餐後補少少粉已經ok. 肯定比CDP Radian ...

Dior capture totale 潤唔潤?我皮膚都幾乾,之前試過forever glow, 我覺得比較乾

男爵府

2021勳章

ftck 發表於 20-11-22 13:59
Dior capture totale 潤唔潤?我皮膚都幾乾,之前試過forever glow, 我覺得比較乾
...

Capture Totale及花蜜粉底最潤唇膏,但係花蜜比較厚

大宅

hihivanessa 發表於 20-11-20 02:15
想揾適合乾肌,long last,氧化不太嚴重嘅粉底液
大家有冇推介?

我都係乾肌而家亦用緊cdp liquid foundation 仲配埋佢支base一齊用,其實夏天用呢係ok夠保濕唔乾嘅,但而家開始轉涼,我就覺得唔多夠,覺得有點乾,不過用剩少少唔想再留夏天再用先諗住用埋去(emoji)
我都買左cdp 果個精華粉底、lamer粉底液同bobbi brown蟲草粉底、hr亮肌精華粉底液,諗緊冬天應該開邊支比較適合乾肌,大家有冇意見可以比我

大宅

maruko083 發表於 20-11-24 00:03
我都係乾肌而家亦用緊cdp liquid foundation 仲配埋佢支base一齊用,其實夏天用呢係ok夠保濕唔乾嘅,但而 ...

Jm咁多粉底存貨?cdp精華粉底幾啱冬天用,又有skincare成份,不過遮瑕度就爭d~

大宅

2021勳章

maruko083 發表於 20-11-24 00:03
我都係乾肌而家亦用緊cdp liquid foundation 仲配埋佢支base一齊用,其實夏天用呢係ok夠保濕唔乾嘅,但而 ...

嘩,你買定咁多支嘅
cdp精華粉底係咪即係the foundation?呢個好貴,唔捨得買
蟲草聽人講好保濕,但我未用過,等你report

大宅

2021勳章

可樂娃B 發表於 20-11-24 16:16
Jm咁多粉底存貨?cdp精華粉底幾啱冬天用,又有skincare成份,不過遮瑕度就爭d~
...

cdp精華粉底真係好好用?但真係太貴,唔係好捨得,怕買咗返嚟唔啱

大宅

可樂娃B 發表於 20-11-24 16:16
...

近呢幾個月冇咩活動,上網多就出事睇見人話好就出去買,買下一支買下一支唔覺唔覺就⋯我都諗緊開呢支定蟲草,lamer好似話岩夏天用,留返夏天

大宅

hihivanessa 發表於 20-11-24 18:42
嘩,你買定咁多支嘅
cdp精華粉底係咪即係the foundation?呢個好貴,唔捨得買
蟲草聽人講好保濕, ...

Cdp係the foundation 呀,冇記錯好似二千幾,我最近唔止粉底買多左,唇膏起碼買左10支8支新,買到痴左線,粉底我用完用匯報!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊