自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Forgetmenot999 發表於 20-11-20 13:15

講出嚟!想人命都無嗎?抖音唔block先怪! 你唔係認 ...

其實你有冇親戚朋友喺大陸?

琥珀宮

Natalie625 發表於 20-11-20 12:54
香港做得唔好,抵俾人
內地人地已經正常生活,你去睇下抖音,網紅,人地口罩已經可有可無,如果內地有事, ...

我啲大陸親戚,香港上去工作嘅朋友已經唔使戴口罩可以周圍去玩

侯爵府

呢個意見好好,

其實整個全港學校小朋友檢疫
再用七天停課
等結果已經搞掂
唔明白個政府搞乜鬼

定期驗囉,
如果同學老師唔肯驗咁同學在家學習,老師請假,,,,沒辦法大家唔肯全民驗惟有接受不時停課,唔肯齊心只能夠更加麻煩

子爵府

停課d家長又帶細路仔出街玩,根本冇意思,我附近大型草地日日爆滿!一堆細路玩到滿頭大汗口罩又除埋,嘥氣如果政府夠膽停課再強制埋唔比冇必要出街既人出街,我諗停課就真係work

子爵府

Jasmine-4711 發表於 20-11-20 13:13

唔通你prefer用健康/生命去賭?

無錯

政府做樣樣野都俾人指責,仲點敢放膽去做。每件事都有利有弊,亦要大家去配合實踐,世上自私人又咁多,做好自己就可以了。

子爵府

虎到金來勳章

我唔贊成停課, 小朋友復課後追課程好辛苦, 之前停課咁耐, 我已經有keep住教, 小朋友都仲係覺得辛苦, 有好多媽媽支持返半日, 支持停課, 又話以前都係半日, 都教得晒所有野, 點解而家唔得。返學唔係只為學業, 學校都會教德育, STEM... 其他書本以外既野, 半日時間真係夠用嗎?

政府做咩都會有人有陰謀論, 咁不如咩都唔好理, 政府出手強硬D, 做好左防疫先, 反正做乜都會有班人係度嘈。我唔想小朋友為左為反而反, 唔自律既香港人埋單

侯爵府

花花二少爺 發表於 20-11-20 13:33
有d人真係好攪笑,坐井觀天,成日為反中而反中
武漢封城=封鎖消息
外國封城=政府肯做野

係㗎,我有陣時真係覺得同佢哋溝通唔到,所以我都費事講,唔想嗌交。因為我哋好似生活係兩個平行時空咁。
我朋友喺內地大學教書,人哋已經正正常常咗好多個月,佢爸爸係醫生,亦都正正常常咗好多個月。 我哋日日都WeChat傾偈,我知道上面其實係乜事都冇,一有事即刻就封城檢測,公布確診個數字係點,透明度高過好多外國地方。
不過係要唔信嘅,佢可以繼續選擇唔信,大家嘅自由嚟嘅。

男爵府

moma1023 發表於 20-11-20 12:32
咪係囉,做晒以上嘅嘢,停晒娛樂之後,都仲係爆,我停課停得心甘情願,非常理解。
但係你係又停課唔係又停 ...

講中心聲

大宅

回覆樓主:

停課改網授課仲要計出席率,家長好為難,實有人話做得家長預左要全天候睇住佢。

大宅

回覆樓主:

唔明點解學生都帶住口罩返學,小息又唔比出課室,學校已經有好多衞生措施,點解流感都會爆得咁勁?早一丶二年個個唔戴口罩返學都冇停課啦,係咪口罩都冇用?

大宅

除左適應別無他法啦
全世界都係咁停停啟啟
教育局之前都話要預左新學年個學習模式係mixed
今次得小1至小3要停面授,影響範圍唔算大
其實f2f維持到兩個幾月,我覺得算係有賺
之前以為剩係維持幾個星期就會玩完
啲確診數字甘反覆

子爵府

有人在網上發起簽名運動,希望能重開幼稚園(之前未宣布會停小一至小三)支持既媽媽可以去簽名。

https://www.change.org/p/education-bureau-edb-of-hong-kong-open-letter-to-the-education-bureau-edb-on-reopening-of-hong-kong-kindergardens?utm_source=share_petition&utm_medium=custom_url&recruited_by_id=aef01b10-27e4-11eb-bf0f-076b105d3297

子爵府

回覆樓主:

大人可以去叫雞、飲酒、跳舞、staycation中肺炎,小朋友連返學過群體生活嘅權利都無

大宅

sunnygirl 發表於 20-11-20 12:55
歸根究底係疫情不受控,點解會不受控?因為太多免檢疫人士到港,政府又把關不力,所以病毒喺社區散播,已經 ...
Well said

子爵府

Forgetmenot999 發表於 20-11-20 13:15

講出嚟!想人命都無嗎?抖音唔block先怪! 你唔係認 ...

你認為?咁之前會搶口罩?你真係當內地民眾無腦?不過算啦,你都係針住中國姐,你咪幻想美國數據係中國既

男爵府

病毒傳播點隱瞞?眼見國內朋友周圍post旅行,出街食飯,小朋友正常番番學,唔通全部都係假?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

湘 發表於 20-11-20 12:15
呢兩年斷斷續續咁返學, 啲小朋友不但學唔到嘢,而且冇曬紀律, 影響曬學習態度, 我哋賠唔賠得起
...

疫症大流行,全世界都受影響無人幸免。
少啲抱怨多啲正能量啦

珍珠宮

湘 發表於 20-11-20 12:20
我識嘅家長絕大部分都唔想停
x2 我無識有家長好想停課。

大宅

傻太 發表於 20-11-20 13:50
大人可以去叫雞、飲酒、跳舞、staycation中肺炎,小朋友連返學過群體生活嘅權利都無

...

係囉,好嬲呀

侯爵府

Forgetmenot999 發表於 20-11-20 12:49
呢度啲家長唔係好撐政府咩?話咩啲人乜事都嘈餐飽!依家為乜個個喺度插政府呢?中央地方官員如實上報數字 ...

最奇怪係你呢d人,明知唔岩你聽既平台都賴死唔走搵到位就彈出黎搞分化

首頁
34567...16

尾頁

跳至