家庭理財

跳至
[金融投資] 688跌左好多  

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

bbc2018 發表於 21-1-20 14:12
我只是想講唔係隨便一隻都1M, 有些只係小注。 不過688真係越跌,越買得多,C6亦加入買埋一份,佢好耐之前 ...

哈哈!講下笑,唔使咁認真!

941我一路跌一路買。
688係一路升一路買,始終低位買得唔夠狠。

941我老公係跟我買,不過我地係由高位$47.xx買落去,因為之前有一日由低位$43.xx反彈上去$47.xx,佢清晒倉(我就賣剩一注坐左艇) ,跟住之後又反覆跌返落去$39,佢就以為自己好醒。之後低位$40.xx入嘅貨,佢$45.xx沽晒,以為會跌返落去俾佢入返,點知一升冇回頭。

你就好啦!投資有老公包底,我老公恨不得攞埋我手上的錢俾佢控制。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-1-20 15:26

941我一路跌一路買。

佢咁講主要係心理作用多些, 因自己還持有些科技股和相關基金,令我可以安心些.

伯爵府

bbc2018 發表於 21-1-20 16:16
佢咁講主要係心理作用多些, 因自己還持有些科技股和相關基金,令我可以安心些.
...

有咁嘅心已經好難得!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢隻琴日入咗,今日見早上升D,而家又坐艇

男爵府

babe13E 發表於 21-1-18 16:39
咁如果今日唔係升,係跌,由$19跌落$17.90,你敢入?!

大概個幾星期前,由$16.xx跌落$14.92,你又敢入? ...

好鍾意你講得好貼地 又言之有物
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

男爵府

babe13E 發表於 21-1-18 17:27
$15.30冇買,$16.30冇買,$17.30冇買,而家都應該唔會買喇。搵過隻!

我老公,我$15左近入完貨,同佢講, ...

第時你買咗咩股 請上來通報一聲

男爵府

babe13E 發表於 21-1-20 15:26

941我一路跌一路買。

我八卦想知 你全職炒股嗎?
因你對號碼有研究、有分析、有行情
入市夠爽夠狠 好有參考作用

男爵府

bbc2018 發表於 21-1-20 12:23
688 點隨便呀??自己一向有買開內房股,差唔多十年,根據情况,亦由884轉馬,我只係提過呢隻重注咗。其他 ...

你講得啱,買股要睇返個人因素
如果你買咗甚麼另一些股票
請同我哋分享一下吧

伯爵府

cherrie_q 發表於 21-1-22 22:34
呢隻琴日入咗,今日見早上升D,而家又坐艇

你真係應該捉去打pat pat!
$17.xx唔買,一路睇住佢升上$19.xx至衝入去。

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-22 23:23
第時你買咗咩股 請上來通報一聲

哈!跟我買好容易坐艇。
我好多時買左嘢都有上來講,包括近期嘅688,941,5,9988。
9988坐緊艇!

呢度高手如雲,我成日上來偷師。

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-22 23:31
我八卦想知 你全職炒股嗎?
因你對號碼有研究、有分析、有行情
入市夠爽夠狠 好有參考作 ...

全職湊仔,不過有時太悶上來搵水吹。
係度學到少少嘢就學人班門弄斧,俾你見笑。

珍珠宮

Irene1121 發表於 21-1-22 23:34
你講得啱,買股要睇返個人因素
如果你買咗甚麼另一些股票
請同我哋分享一下吧

通常熱門股份,人哋講我才講下,尤其市況波動下,討論區個別比較冷門的股份自己覺得不易提。

只可以講自己睇好的行業前景,除咗科技,醫療,金融,近排亦買咗智能家電和再生能源類股份,不過已升幅唔少,亦唔知幾時會調整得深. 之前眼見美股潔能ETF 升得太多,唔敢追,自己就買香港上市潔能ETF, 不過星期五已創新高,現在高位,風險大,真係唔知幾時會有大調整。

好多時自己買入股份之後亦會下跌,或要等一段時間才有起色,近排個別股份亦會短期沽貨止賺或止損失。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-1-23 10:53
全職湊仔,不過有時太悶上來搵水吹。
係度學到少少嘢就學人班門弄斧,俾你見笑。
...

我都係FTM, 不過阿囡現在初中,呢年幾自己在家多咗,比較得閒,才買賣股票多咗,以前就算長途旅行,我唔睇股票都得,亦試過一年才買,賣一、二次

男爵府

babe13E 發表於 21-1-23 10:49
哈!跟我買好容易坐艇。
我好多時買左嘢都有上來講,包括近期嘅688,941,5,9988。
9988坐緊艇!

買股為將來嘛
況且依家股價唔高又係藍籌大股
等幾耐、升幾多,有賺沽出難度應不大

男爵府

bbc2018 發表於 21-1-23 11:54
通常熱門股份,人哋講我才講下,尤其市況波動下,討論區個別比較冷門的股份自己覺得不易提。

只可以講自 ...

謝謝分享

伯爵府

bbc2018 發表於 21-1-23 12:03
我都係FTM, 不過阿囡現在初中,呢年幾自己在家多咗,比較得閒,才買賣股票多咗,以前就算長途旅行,我唔睇 ...

令人羨慕嘅寫意生活!我啲仔仲細,既要操心學業、又要經常帶佢出去放電。既困身又勞心勞力。

疫情問題已經好少同朋友聯誼。唯有喺BK呢度可以不受時間、疫情限制,無時無刻搵到同道中人交流一下投資心得,為沉悶嘅湊仔生涯注入少少生氣。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-1-23 10:43
你真係應該捉去打pat pat!
$17.xx唔買,一路睇住佢升上$19.xx至衝入去。

唔知有冇機會升返上去

伯爵府

Irene1121 發表於 21-1-23 12:57
買股為將來嘛
況且依家股價唔高又係藍籌大股
等幾耐、升幾多,有賺沽出難度應不大

咁又係!

伯爵府

cherrie_q 發表於 21-1-23 15:30
唔知有冇機會升返上去

會!俾少少時間!
話晒由低位反彈左唔少,都要抖下,俾時間整固一下,之後才會有力再上。

你睇吓佢52週高位係咩價錢,而家係咩價錢。唔睇52週高位,就算由低位向上望,升5成,都仲有空間。

而且呢隻嘢,我由上星期至早2日(應該同你買入價差不多) 都見到有不同的股評人推介。你可以參考一下。

珍珠宮

babe13E 發表於 21-1-23 15:59
會!俾少少時間!
話晒由低位反彈左唔少,都要抖下,俾時間整固一下,之後才會有力再上。

謝謝 請問你覺得看好今年內房股嗎?其實如果跌得多,我應該都會溝貨

首頁
45678...9

尾頁

跳至