自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cbeyond 發表於 20-11-20 17:19
其實應該重判, 若果隔離時週圍去, 要罸款(金額要大)+坐監

其實期間違法嘅,都應該重判,強制隔離人士 / 樓上酒吧限聚 / 酒樓閉門房宴席…… 全部都應該要大大力重罰

對於一眾自律嘅市民,呢班人真係好討厭,所以認同前面有jm講,佢哋違令在先,點解仲要津貼佢? 當然有例外,但中招,而於感染期係有違令嘅,的確係大多數

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 16:01
對付想法奇怪嘅人,可能真係要用一啲奇怪嘅方法?!
邊個無腦諗出黎架?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

anpanmenbaby 發表於 20-11-20 17:22
有d人為左慳錢連口罩都戴幾日,或者唔帶,就知係佢地眼中金錢係重要過健康架啦
...

係呀,好似疫情都夠膽去叫雞嗰啲人都唔怕死㗎啦,如果呢啲人肯去檢測重重有賞!起碼唔使佢哋喺個社區度周圍遊,感染一啲無辜嘅市民。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 16:01
對付想法奇怪嘅人,可能真係要用一啲奇怪嘅方法?!

呢條係猿某 喺厠所度出來的屎橋嘛 。。。咪即係鼓勵人唔駛努力抗疫law,反正中左有錢賠。
讀埋咁多書唸埋d C坑 idea。。。好心佢專注自己範疇的事啦

翡翠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 17:19
我認為應該學袁教授咁講,總共酒店加埋家居隔離21日,假期都係得三幾個禮拜,咁可能冇乜人返!
...

但其實有幾多會回港? 因為英國都開始要求非國民入境後要隔離,仲要好多酒店旅館都拒接待

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

LokYauYau 發表於 20-11-20 17:27
呢條係黄猿 喺厠所度出來的屎橋嘛 。。。咪即係鼓勵人唔駛努力抗疫law,反正中左有錢賠。
讀埋 ...

呢條派錢橋唔係袁教授諗架喎,佢只係提議延長隔離到21日,同埋強制有病徵,即係有咳流鼻水喉嚨痛都要強制檢測。

珍珠宮

紫翹 發表於 20-11-20 17:25
邊個無腦諗出黎架?

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%E6%8C%87%E6%9C%89%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%86%82%E6%85%AE%E7%94%9F%E8%A8%88%E4%B8%8D%E6%AA%A2%E6%B8%AC-%E4%BF%83%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%8F%90%E4%BE%9B%E8%AA%98%E5%9B%A0-101659673.html

wcpcelia    發表於 20-11-23 12:29

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

MM2H 發表於 20-11-20 17:28
但其實有幾多會回港? 因為英國都開始要求非國民入境後要隔離,仲要好多酒店旅館都拒接待
...

多㗎,起碼我身邊有啲朋友,佢哋都想安排啲仔女聖誕返嚟,當地要求非國民入境要隔離咩?未收到風喎。你喺邊度睇到,等我話俾佢哋聽,嚇下佢哋先。

男爵府

MM2H 發表於 20-11-20 16:55
唔會做唔到,睇吓政府肯幾強硬去做,立例的話,作規範

正如每位香港人11歲起都要有身份證,可以唔攞嗎? ...

你覺得政府要去到幾強硬市民先服從。掉汽油彈夠要坐監啦。君不見去年日日掉咩。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 17:30
呢條派錢橋唔係袁教授諗架喎,佢只係提議延長隔離到21日,同埋強制有病徵,即係有咳流鼻水喉嚨痛都要強制 ...

你睇下一條link。佢幾日前講
我好記得。。。因人人只講權利,乜都講利益,社會責任去左邊?!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

LokYauYau 發表於 20-11-20 17:30
https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E8%A2%81%E5%9C%8B%E5%8B%87%E6%8C%87%E6%9C%89%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%8 ...

係喎!但我都認同好多香港人係要有誘因先去做,唔係人人好似我哋咁,上次全民檢測嗱嗱臨去做㗎嘛。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

LokYauYau 發表於 20-11-20 17:34
你睇下一條link。佢幾日前講
我好記得。。。因人人只講權利,乜都講利益,社會責任去左邊?!
...

我哋有社會責任,但好多人無架!但呢班PK會連累我哋呢啲有社會責任嘅人!如果啲人肯去做檢測,抽出隱形患者,我都認為係一個方法。

翡翠宮

lambxxx 發表於 20-11-20 17:34
你覺得政府要去到幾強硬市民先服從。掉汽油彈夠要坐監啦。君不見去年日日掉咩。
...

新一哥上場後,仲有幾多呢類情況? 真係唔覺有改善?

政府繼續弱一定唔會好,但只要態度肯強硬番,硬力多與少,對目前狀況都只會勝多於負,而且現時嚟講,一整屁都 "粽池",已nothing to loose

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

MM2H 發表於 20-11-20 17:41
新一哥上場後,仲有幾多呢類情況? 真係唔覺有改善?

政府繼續弱一定唔會好,但只要態度肯強硬番,硬力多與 ...

我哋講開抗疫,不如就唔好拉政治講啦,可以嗎?
我唔想呢個topic俾人掉入時政呀。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 17:37
我哋有社會責任,但好多人無架!但呢班PK會連累我哋呢啲有社會責任嘅人!如果啲人肯去做檢測,抽出隱形患 ...

如果他當日肯大大力幫手推 全民強制檢測,今天我不怪他。但擺明呢條友次次出嚟都係抽水,廢噏C坑橋。政策佢識鬼!!

翡翠宮

麟媽媽 發表於 20-11-20 17:43
我哋講開抗疫,不如就唔好拉政治講啦,可以嗎?
我唔想呢個topic俾人掉入時政呀。
...

冇問題,再有此類回應,都唔會回

侯爵府

點派法?

外國係派治療費
https://www.smartbeb.com.tw/article/News/id/663
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

翡翠宮

LokYauYau 發表於 20-11-20 17:43
如果他當日肯大大力幫手推 全民強制檢測,今天我不怪他。但擺明呢條友次次出嚟都係抽水,廢噏C坑橋。政策 ...

佢唔係唔識,係事不關己啫,而且風向吹邊咪順風說,專業知識可以只講十分一便夠

男爵府

回覆樓主:

對一班手停口停的基層來講,可以鼓勵佢哋做檢測。中咗招再幾何級咁惹出去,經濟成本分分鐘比津貼仲大

水晶宮

首頁
45678...11

尾頁

跳至