自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

畀面勳章

本港新冠肺炎疫情反彈,多位專家指第4波疫情已殺到,食物及衞生局局長陳肇始今日(20日)亦形容,近日本港疫情出現急速惡化,公務員事務局今日發指引,提醒各部門盡量彈性處理員工的上班安排。至於本地龍頭地產商之一的恒基地產繼在第3波疫情率先容許員工在家工作,今日亦向員工發出通告,指下周一(23日)起重新實施彈性選擇回到公司或留在家中工作,直至另行通知。
另外,公務員事務局發言人今日表示,基於最新疫情發展,提醒各政策局和部門在維持公共服務的前提下,盡量彈性處理員工的上班安排。

公務員事務局今日再次向政策局和部門發出指引,提醒他們在維持公共服務的前提下,可以考慮採取彈性措施減少辦公地點同一時間員工的數目。局方並提供一些例子供部門參考,例如:

部門可將員工分成兩組,交替在家工作,確保即使個別員工不幸受到感染,亦不會令運作停頓。
在運作許可的情況下,部門可以擴大彈性上班和午膳時間的幅度,讓員工可以避開繁忙時間上、下班和用膳。
部門可按個別情況,容許個別員工在家工作,例如懷孕員工、患有嚴重長期病患員工,或能夠在家履行職務的員工。

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2808279/%E3%80%90%E6%96%B0%E5%86%A0%E8%82%BA%E7%82%8E%E3%80%91%E6%81%92%E5%9F%BA%E5%9C%B0%E7%94%A2%E5%91%A8%E4%B8%80%E8%B5%B7%E9%87%8D%E5%95%9F%E5%9C%A8%E5%AE%B6%E5%B7%A5%E4%BD%9C%20%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E4%BB%8A%E8%B5%B7%E5%8F%AF%E5%88%86%E5%85%A9%E7%B5%84%E4%BA%A4%E6%9B%BFHome%20office

伯爵府

做公務員真好

水晶宮

洗唔洗呀? 中學生, 大學生都返緊學, 公務員反而要WFH?

侯爵府

chocolatebean 發表於 20-11-20 17:01
洗唔洗呀? 中學生, 大學生都返緊學, 公務員反而要WFH?

相信距離全港停課都不遠矣⋯⋯

水晶宮

提醒啫,冇話一定有。未到每日有100個確診都唔會硬推啦。

子爵府

ff520 發表於 20-11-20 16:49
本港新冠肺炎疫情反彈,多位專家指第4波疫情已殺到,食物及衞生局局長陳肇始今日(20日)亦形容,近日本港 ...

打政府工真好,薪高糧準福利多,唔駛反工都有糧出

伯爵府

畀面勳章

chocolatebean 發表於 20-11-20 17:01

可能好快又要停課

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

每日20個個案 公務員就要wfh,
原來,公務員身體咁弱不禁風,差過中小學生

男爵府

ychan^ 發表於 20-11-20 17:05
打政府工真好,薪高糧準福利多,唔駛反工都有糧出

有朋友之前復工做唔晒, 仲有ot claim

公爵府

公務員特別矜貴 !
反而高小中學要返學 ?

男爵府

離地

公爵府

selinako^^ 發表於 20-11-20 17:11
...

公務員根本好多工種都唔可以wfh

水晶宮

政府工真係好

水晶宮

回覆樓主:

高小、中學要返學,公務員wfh, 咩事?

大宅

回覆樓主:

佢地去到疫情第二年先學識可以分A B team番工 繼續有限度服務 就知佢地成班人有幾廢啦
全香港都識既 佢今日先識 之前仲要停晒所有服務

珍珠宮

私人公司有些仍然WFH或分teams。唔係公務員先係咁。

wcpcelia    發表於 20-11-23 11:43

水晶宮

我要鼓勵個仔打政府工先得!

男爵府

selinako^^ 發表於 20-11-20 17:11
...

咪就係,高小同中學生都未停課,公務員就要wfh。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢個政府都幾可笑.....小四至小六﹐中學生自理高D﹐可以唔停課住﹐但公務員大人大姐成年人﹐就可以WFH﹐﹐﹐(無人支持你既政策都好正常﹐並非用常理去諗野)

子爵府

wendyaupooh 發表於 20-11-20 17:27
呢個政府都幾可笑.....小四至小六﹐中學生自理高D﹐可以唔停課住﹐但公務員大人大姐成年人﹐就可以WFH﹐﹐ ...

公務員好矜貴架,1個都不能中招(emoji)

首頁
12345...8

尾頁

跳至