自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

potter1127 發表於 20-11-20 21:34
回覆 baby.kaka 的帖子

點解話之前唔得? 呢個社區檢測中心唔係就開放俾人檢測過關用既咩? 我講係240蚊果個 ...

噢……咁係我誤會,之前我去檢測嘅時候係去特定幾個機構做,要過關嘅報告同普通報告唔同……咁宜家240抵好多……

水晶宮

potter1127 發表於 20-11-20 21:21
回覆 AX21 的帖子

肯定要啦, 而家停左課,跟住就聖誕新年假期, 計埋都有時間翻去隔離14日, 而且可以翻香港 ...

宜家國內回香港每天有限額喎,個如意算盤會唔會打得太响?

大宅

1314625 發表於 20-11-20 21:42
https://www.hk01.com/article/525651?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

澳門用採樣計,唔清楚 ...

大陸係出報告時間計

大宅

potter1127 發表於 20-11-20 21:00
回覆 chloe26 的帖子

請問你媽已經過澳門了嗎? 如果係甘係米早上驗先黎得切? 如果下午驗, 可能第二日下午 ...

大陸關宜家係去到20:30,唔係午夜12點,你要留意返

wcpcelia    發表於 20-11-23 16:17

大宅

如果我今朝做,聽朝拎報告,咁係咪第三日朝早前返大陸都可以?

大宅

回覆 1314625 的帖子

好似限額都未滿,而且我唸住過完新年先翻應該預得好松

大宅

回覆 Layla_LL 的帖子

就係唔知道距點計24小時,同埋我睇好似話過關前仲要申報、填表要唔少時間

侯爵府

baby.kaka 發表於 20-11-20 21:30
宜家$240社區檢測可以過關?之前唔得喎……

冇之前喎, 之前可過關報告係去官方指定化驗室或者醫院, 由七百幾至二千零蚊不等

呢個240蚊係新推出, 平價檢測比人過關用

大宅

lakgarden 發表於 20-11-20 22:14
冇之前喎, 之前可過關報告係去官方指定化驗室或者醫院, 由七百幾至二千零蚊不等

呢個240蚊係新推出, 平價 ...

係,我話係我誤會

lakgarden    發表於 20-11-20 22:17

大宅

今日去左問, 朝早做既話, 當日晚上8PM-1AM 發出電郵報告, 要紙質報告就要第二日早上8點先有, 下午時段做既話, 第二日早上10AM-1PM有電郵報告, 要紙質就要等到2:30PM先有得拿.

過關時間跟報告發出時間24小時內

子爵府

chloe26 發表於 20-11-20 20:56
我媽媽過澳門。問過檢測中心,係今朝驗,聽朝拿報告,聽晚午夜12點前要過澳門。逾期就冇效 ...

請問係咪都要响澳門隔離14日㗎?

珍珠宮

potter1127 發表於 20-11-20 20:43
而家香港回大陸係米仲需要24小時以內既檢測報告先可以過關?
24小時係點計, 從採集時間開始計定出報告既時間 ...

入境廣東省要指定檢測機構, 你上網查吓係咪名單之中, 如果唔係, 最怕係原來唔係指定的機構又要返轉頭當新入境, 但又冇申請回港易要隔離14天

大宅

potter1127 發表於 20-11-21 12:06

今日去左問, 朝早做既話, 當日晚上8PM-1AM 發出電郵報告, 要紙質報告就要第二日早上 ...

謝謝!終於搞清楚了!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

1314625 發表於 20-11-20 21:44
宜家國內回香港每天有限額喎,個如意算盤會唔會打得太响?
覺得應該初期會多人使用,有批人需要落一香港辦事或見家人,攞14日假返上去坐都得。過一排會無咁多,始終返去要坐14日。

大宅

baby.kaka 發表於 20-11-20 21:43
噢……咁係我誤會,之前我去檢測嘅時候係去特定幾個機構做,要過關嘅報告同普通報告唔同……咁宜家240抵好 ...

做得都執定行李,入院或外遊都要有衫替換。

民房

回覆 potter1127 的帖子

你好~ 咁我想問個報告上面寫既時間係8PM-1AM 定 早上8點? (如果係朝早做的話)

大宅

樓主,你好,我想問電子報告自己打印出來可唔可以過關?

男爵府

potter1127 發表於 20-11-21 12:06

今日去左問, 朝早做既話, 當日晚上8PM-1AM 發出電郵報告, 要紙質報告就要第二日早上 ...

好肯定話你知240蚊報告係可以返大陸過關用,但你要計好時間,出報告24小時內要過關,即係你一早收到報告,當日就要走,等到第二日就會過期!如果去澳門,24小時係由採樣開始計,時間更加少!想知道詳細流程,可以去小紅書打關鍵字深圳隔離,大把人分享詳細過關到分配酒店資料!還有最好有微信,過關要掃二維碼填申報表 ,隔離完之後會有一個屬於自己的粵康碼都會存係微信內,返香港要用回港易要核酸報告再由粵康碼轉港版綠碼先可以免隔離

男爵府

ChrisWong_FB1 發表於 20-11-25 23:52
回覆 potter1127 的帖子

你好~ 咁我想問個報告上面寫既時間係8PM-1AM 定 早上8點? (如果係朝早做的話) ...

8-1點呢段時間出報告,會有確實時間例如8點pm!

男爵府

chloe26 發表於 20-11-20 20:56
我媽媽過澳門。問過檢測中心,係今朝驗,聽朝拿報告,聽晚午夜12點前要過澳門。逾期就冇效 ...

首頁

尾頁

跳至