夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

煲劇,看到這一幕,想同JM們分享:

老婆出門,交帶老公湊4歲兒子,在家好了,千萬不要出去玩,因為最近流感太厲害了,萬一病倒了就麻煩了。老公答,知道了。第二天早上老婆一摸兒子,哎唷,發燒了,叫醒老公馬上送兒子入醫院。等看醫生時,老公自首,昨天兒子扭計一定要出去,我就帶了他出去踢球了。老婆抱著兒子平靜地說,我知道你們出去玩了,我回家時看到兒子的鞋有草有泥。老公很內疚,對不起老婆。老婆說,我沒生氣,難得你有時間陪個仔玩,兒子也玩的開心,發個燒沒什麼,吃點藥睡個覺就好了。老公舒了口氣,說,回家後我照顧兒子,你休息一下吧。

我想講的是,老婆可以有兩種反應,一是破口大罵老公,唔聽自己吩咐;二是欣賞老公有時間陪個仔。兩個反應都不能改變阿仔病倒的事實,兩個反應都是要照顧病了的兒子。前者的結果是兩公婆吵架了,老婆谷著氣自己照顧個仔;後者是老公內疚了,主動照顧個仔,無損夫妻感情。

雖然是劇情,但我們可以思考一下,生活中遇到這類矛盾時,如何反應?既成事實,與其生氣地指責對方,不如換個態度和視角,化解矛盾,一個溫馨的家就是一點一滴的互相諒解建立起來的。

複式洋房

回覆樓主:

唔係好多人做到,多數妻子會被自己情緒左右,第一時間怪責丈夫,因丈夫應承過自己不會帶小孩外出。所以我覺得婚姻/家庭幸福的只佔小數。

男爵府

應該三十而已講許幻山帶子言踢球,套劇最後許幻山都係出軌林有有

zaza0427    發表於 20-11-25 15:54

子爵府

回覆 bsg 的帖子

女角成熟有智慧 持家有道 可惜個男人唔太欣賞

男爵府

Wongbuddy 發表於 20-11-21 13:25
回覆 bsg 的帖子

做女人叻又唔得,蠢又唔得,記唔記得劇中有個中年女人幫漫妮買訂制珠寶個幕,同個男人捱生捱死手袋都係用緊個佢生日時男人送佢既,結果佢話佢出面個女人又後生又靚,用名牌手袋呀,現實就係男人要變心就係變心,你點同佢過幾多經歷同原因都唔再重要!

複式洋房

回覆樓主:

男人唔欣賞,女既識飛有乜用。婚姻舞台,觀眾只得一位。全世界都話你係賢妻,但佢唔欣賞,你就係婚姻舞台既失敗者。

大宅

ch2013 發表於 20-11-21 13:08
唔係好多人做到,多數妻子會被自己情緒左右,第一時間怪責丈夫,因丈夫應承過自己不會帶小孩外出。所以我覺 ...
我們要訓練下EQ

大宅

BK Milk勳章

ch2013 發表於 20-11-21 13:31
男人唔欣賞,女既識飛有乜用。婚姻舞台,觀眾只得一位

又係喎,個老公好愛的話,個老婆幾刁蠻都可以當樂趣,如果唔愛,做老婆做得幾成熟都係唔愛㗎啦

大宅

bsg 發表於 20-11-21 13:15
應該三十而已講許幻山帶子言踢球,套劇最後許幻山都係出軌林有有
係,劇情發展下去令人失望了。不過我想講的不是劇中人物的故事,我只是借劇中這一幕分享下相處之道。

大宅

Wongbuddy 發表於 20-11-21 13:25
回覆 bsg 的帖子

哈哈,怎麼變成討論劇情了

大宅

bsg 發表於 20-11-21 13:30
做女人叻又唔得,蠢又唔得,記唔記得劇中有個中年女人幫漫妮買訂制珠寶個幕,同個男人捱生捱死手袋都係用 ...
是,這一幕很揪心。婚姻路上有幸有不幸,我們局中人只能做好自己本份,幸福除了自己爭取,也得看自己命水。

男爵府

Flower-kid 發表於 20-11-21 13:38
係,劇情發展下去令人失望了。不過我想講的不是劇中人物的故事,我只是借劇中這一幕分享下相處之道。
...

相處幾好係其中一方變心之後一切都係多餘,相處得好唔代表有愛,好似步步驚心係吳奇隆做左皇帝後要嫁承歡出去時,皇后同承歡講當年佢嫁比四阿哥佢娘同佢講互相尊重同相處到就最好,其他情情愛愛就唔係必須一樣,相處到但無愛係現代既自由婚姻關係其實好可笑,無左愛靠咩維繫大家既感情?

子爵府

回覆 bsg 的帖子

男人如果心有不滿 就算女人做到幾包容幾大體都冇用 實有野挑到出黎然後無限放大

大宅

bsg 發表於 20-11-21 13:44
相處幾好係其中一方變心之後一切都係多餘,相處得好唔代表有愛,好似步步驚心係吳奇隆做左皇帝後要嫁承歡 ...

同意。恩愛夫妻,不但相處到,還要愛相隨。維繫愛,是家庭關係中最重要的一課,life learning.

男爵府

Flower-kid 發表於 20-11-21 12:12

老婆出門,交帶老公湊4歲兒子,在家好了,千萬不要出去玩,因為最近流 ...

Very positive message! Thanks for sharing!

別墅

很多人只記得老公是『個仔既老豆/父親』,忘記左佢既第一個身份『你既老公/ 愛人』

大宅

bsg 發表於 20-11-21 13:30
做女人叻又唔得,蠢又唔得,記唔記得劇中有個中年女人幫漫妮買訂制珠寶個幕,同個男人捱生捱死手袋都係用 ...

同意

大宅

drumay 發表於 20-11-21 19:22
Very positive message! Thanks for sharing!
Thank you JM! 這個版需要多些正面思維和正能量。

大宅

Standsonenight 發表於 20-11-21 21:51
很多人只記得老公是『個仔既老豆/父親』,忘記左佢既第一個身份『你既老公/ 愛人』 ...
同意。好多老婆跟小朋友稱呼老公做爸爸,點解唔叫老公?這才是他的第一身分呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Flower-kid 發表於 20-11-21 12:12

老婆出門,交帶老公湊4歲兒子,在家好了,千萬不要出去玩,因為最近流 ...

我冇睇劇
但好同意,有d事情可以轉換不同解決方法,效果便好唔同
謝分享
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至